Rumah > Agama, Kasih Sayang, Pengetahuan > Macam Mana Nak Jadi Bijak?

Macam Mana Nak Jadi Bijak?

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Beberapa hari yang lalu, saya telah melayari satu laman web dan terjumpa teks yang berikut. Marilah kita sama-sama membacanya. Suka diingatkan bahawa teks berikut ini bukanlah tulisan asal saya. Malah, saya ambil bulat-bulat dari portal tersebut. Apa yang baik marilah kita ikut, apa yang buruk (jika ada) eloklah kita tinggalkan Selamat membaca.

Tajuk : Macam Mana nak Jadi Bijak

“Rasululllah adalah manusia paling pandai dan bijak dalam sejarah peradaban manusia. Kalau nak pandai dan bijak macam Rasulullah, kena ikut sunnah baginda.

- Kurma dan susu adalah makanan rutin Rasulullah.

- Rasulullah tidak menggalakkan makan makanan yang bercampur ikan dan daging/ayam.

- Sunnah ketika makan: makan buah dahulu (Rasulullah makan kurma dahulu sebelum makan benda lain. Kita hanya mengamalkan sunnah ini pada ketika bulan puasa sahaja sedangkan amalan sunnah patut diamalkan sampai bila2.)

- Merokok hukumnya HARAM. Sapa suruh merokok.

- Dua faktor yang menjadikan seseorang itu bijak. Pertama: Bahasa dan Kedua: Cuaca, bahasa terbaik dipelajari untuk nak jadi pandai ialah bahasa Arab.

- Sunnah Rasulullah dalam sukan ialah bermain pedang, menunggang kuda dan memanah.

- Nak jadi bijak, banyakkan solat. Pandai dan bijak itu adalah sifat Allah. Manusia tak pandai, manusia tak bijak. Allah yang pinjamkan kebijaksaanNya kepada manusia untuk manusia jadi bijak dan genius. Manusia yang paling genius dalam dunia hanya dipinjamkan oleh Allah tak sampai 0.1% daripada kebijaksaan Allah SWT.

- Untuk jadi mulia disisi Allah, untuk berjaya dunia dan akhirat, untuk tidak dizalimi oleh musuh… kuncinya hanyalah TAQWA dan IMAN.

- Nak jadi org bertaqwa dan nak dapat hidayah dan iman bukan hanya duduk kat rumah buat ibadah.

- Penternak ayam takkan tahu betapa busuknya reban ayamnya kerana setiap hari asyik duduk dalam reban ayam sehingga hidungnya sudah lali dengan bau busuk tersebut. Cuba keluar dari reban selama beberapa jam, kemudian masuk balik. Nescaya kebusukkannya akan menucuk hidung.

- Sama macam kita. Kalau tak keluar pergi buat dakwah kita takkan tahu alangkah nipisnya iman kita. “Alah… aku solat tak pernah tinggal, puasa tak pernah miss, zakat pon aku bayar, kira beriman lah tu…” Adakah itu yang anda fikirkan? Internet down atau server down setengah jam pon dah mula merah padam muka takut income tak masuk. Itulah betapa lemahnya iman kita.

- Rakyat palestin dibunuh bukan sebab Yahudi tuh jahat. Rakyat palestin dibunuh sebab kita tinggalkan kerja agama. Kerja yang Nabi bagi kat kita. Orang jahat dilahirkan dan diberi fitrah untuk berbuat jahat, maka mereka buat jahat. Kita ni… dilahirkan sebagai umat Nabi untuk fitrah buat kerja Nabi, adakah kita ikut buat kerja Nabi??? Tugas kita untuk dakwah org jahat supaya berubah dan membuat kebaikan. Adakah kita nak salahkan ibu mengandung kerana melahirkan orang2 yahudi yang jahat?

- Adakah semua yahudi itu jahat? Adakah yahudi itu kalau jahat, dia akan jahat selama-lamanya sampai dia mati?

- Kita ni, dilahirkan sebagai org Islam, adakah kita ni confirm akan mati sebagai Islam jugak dan masuk syurga? Adakah orang kafir akan mati sebagai kafir dan masuk neraka?

Atas maksud itu kita kena buat kerja, rakan-rakanku. Kerja agama. Kerja Nabi SAW. Yahudi kejam sebab kita tak buat kerja dakwah ke atas mereka.”

Sumber : http://www.syok.org

About these ads
  1. fakri
    27 Mac 2009 at 8:06 PM

    time kasih tok mklumat tu..
    da lame sy cr formula ni..
    tp sy rase mcm blom ckup lngkap lg la..
    hrap anda bleh kemaskini n padatkn lg kndungannye..

  2. WA-9
    7 Januari 2010 at 3:19 PM

    Aku setuju sangat ngan artikel ni..Ape pun thanxs!

  3. 30 Mac 2010 at 6:37 PM

    terimaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kasihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

  4. 31 Mei 2010 at 2:15 PM

    cikgu sya pernah beritahu

  5. 8 Jun 2010 at 3:57 PM

    terima kasih kerana membuat laman web nei
    saye akan coba ikut semua nei lau leh
    p, de x cara yang lebih mudah

  6. bella
    15 Jun 2010 at 5:33 PM

    terima kasih

    • mohd idham maula bin menhad
      18 Julai 2010 at 2:52 PM

      terima kasih

  7. jannah
    4 Julai 2010 at 9:38 AM

    Terima Kasih di atas ucapan itu ……………..

  8. fauzah
    14 Ogos 2010 at 3:41 PM

    Terima kasih

  9. 14 September 2010 at 12:11 PM

    assalamualaikum sedara, sedara kita ni dah penat2 cari untok kite, sedara cakap macam tu.. cube sedara penat2 buat orang cakap kat sedara macam tu…. kalau nak lebeh lengkap cari atau buat sendiri lah….

    • 18 Julai 2013 at 12:23 AM

      kau ni cakap orang je… kau pun sama skema betul

  10. 15 September 2010 at 10:51 PM

    macam mana nak pandai kalau tak belajar mestila kena belajar

  11. 24 Disember 2010 at 5:26 PM

    terima kasih atas ucapan itu ye kak.

  12. mai hyun jae
    16 Januari 2011 at 12:21 AM

    terima kasih maklumat itu…say perlu amalkan…lemah math n science,ape pon kne usaha

  13. Siti nurfarhana bt rosli
    30 Januari 2011 at 4:43 PM

    terima kasih atas maklumat di atas.kalau mcm tu saya pun nak cuba buatlah

  14. cherin
    17 April 2011 at 11:52 PM

    thks ya 4 this tips,,,i like it,,,ada lg yg terbaru ke,,huhuh ,,nak ambil exam SPM ini,,,,,,, me selalu wat ibadat,,,,tp kan,,,,,yg pelik nya,,me x ingat semua apa yg cikgu ajar tu,,MACAM INI???? tolong lah

  15. 11 Mei 2011 at 2:52 PM

    saya nak jadi pandai kerana saya nak kerja pilot

  16. 18 Jun 2011 at 10:15 AM

    terima kasih

  17. 20 Jun 2011 at 5:29 PM

    thank you :)

  18. 23 Jun 2011 at 5:54 PM

    ya mmang yahudi jahat….spatutnya mreka hrs dihapuskan dari dunia ney…………….

  19. 25 Jun 2011 at 4:32 PM

    (Super Pink Princess) (siti nur mimi) (prettybalqeez@hotmail.com) (http://www.prettypinks.com) (thank you) ya mmang yahudi jahat….spatutnya mreka hrs dihapuskan dari dunia ney……………. Terima Kasih di atas ucapan itu ……………..saya nak jadi pandai kerana saya nak kerja pilot.thks ya 4 this tips,,,i like it,,,ada lg yg terbaru ke,,huhuh ,,nak ambil exam SPM ini,,,,,,, me selalu wat ibadat,,,,tp kan,,,,,yg pelik nya,,me x ingat semua apa yg cikgu ajar tu,,MACAM INI???? tolong lah ….assalamualaikum sedara, sedara kita ni dah penat2 cari untok kite, sedara cakap macam tu.. cube sedara penat2 buat orang cakap kat sedara macam tu…. kalau nak lebeh lengkap cari atau buat sendiri lah….

  20. deq anne
    20 Julai 2011 at 5:59 PM

    thanks tok jmpan, sye akn kongsikan maklmat bersama rakan…untuk pandai kite tak bleh
    kedukut ilmu…kan??…:)

  21. nur qasimah atiqah
    23 November 2011 at 8:35 PM

    artikel memang sangat membantu

  22. 6 Mei 2012 at 10:47 AM

    terima kasihh untuk membantu saya

  23. 5 Jun 2012 at 9:26 AM

    terima kasih sebab maklumat nie

  24. 5 Jun 2012 at 9:27 AM

    :) <3 ;) :p O:)

  25. haziq
    29 Jun 2012 at 2:58 PM

    asalamualaiku terima kasih kerana beri kami pengetahuan selanjutnya saya akan ikut sehinga saya berjaya dalam pmr dan spm nanti inshaallah . . . . . . . terima kasih

  26. nur dini
    19 Disember 2012 at 10:06 PM

    terima kasih sangat kepada
    orang yg buat web ini.
    insyaallah saya akn mengikut
    ape yg tertulis di web ini.

  27. Nia
    10 Januari 2013 at 7:51 PM

    Sya suka.sya suka

  28. Nia
    10 Januari 2013 at 7:52 PM

    btul

  29. aina
    20 Januari 2013 at 5:48 PM

    terima kasih :)

  30. darwish
    27 Januari 2013 at 8:12 PM

    terima kasih

  31. fara
    15 Februari 2013 at 5:48 PM

    kenapa faktor bijak bahasa dan cuaca?x faham..

  32. 27 Jun 2013 at 3:03 PM

    In the final analysis the buyer has some unfavorable details
    in their financial life, this may be another source that can help a customer.
    If you are still wondering how can i get a My Debt is not
    nearly that easy. It is almost like the Universe were helping you out: you see a lender you must
    head out and sign up for the loan for you.

  33. 3 Julai 2013 at 5:06 PM

    Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!. Thanks For Your article about Macam Mana Nak Jadi Bijak? | Teacher& .

  34. 5 Julai 2013 at 12:22 AM

    Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!. Thanks For Your article about Macam Mana Nak Jadi Bijak? | Teacher& .

  35. 5 Julai 2013 at 8:23 AM

    It’s in reality a great and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  36. Farah Natasya
    8 Julai 2013 at 11:03 PM

    hmm..cikgu motivasi pernah bagitau….okeylah terima kasih banyak2…

    • 18 Julai 2013 at 12:21 AM

      x tanye pun…………. apa apa pun aku aryani..selamat berkenalan semua…aq pun sangat bersetuju..!kalau korang nak tahu, aq ni pemain pedang sekolah..

  37. 10 Julai 2013 at 12:14 AM

    hello!,I really like your writing very much!
    share we communicate extra approximately your post on AOL?
    I require a specialist on this house to solve my problem. Maybe that is you!
    Having a look ahead to look you.

  38. 10 Julai 2013 at 4:02 PM

    Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for
    your next write ups thank you once again.

  39. 17 Julai 2013 at 8:07 AM

    Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give one thing again and help others like you aided me.

  40. 18 Julai 2013 at 9:17 AM

    certainly like your website but you need to check the
    spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very
    bothersome to tell the reality however I’ll surely come again again.

  41. Someonr
    27 Julai 2013 at 12:29 PM

    thanks

  42. 1 April 2014 at 11:54 PM

    I delight in, lead to I found just what I was looking for.
    You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man.
    Have a nice day. Bye

  43. 19 April 2014 at 1:47 PM

    saya nak bijak macam anda

  44. 29 April 2014 at 3:53 PM

    I don’t even know how I ended up here, but I
    thought this post was great. I do not know who you are
    but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

  45. 2 Mei 2014 at 1:27 AM

    I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post
    is written by him as no one else know such detailed about my difficulty.
    You’re wonderful! Thanks!

  46. 2 Mei 2014 at 10:32 AM

    I love what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!
    Keep up the good works guys I’ve added you guys to my own blogroll.

  47. 4 Mei 2014 at 2:30 AM

    Fantastic blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?

    I’m planning to start myy own blog soon but I’m a little
    lost on everything. Would you advise starting with a free platform
    like WordPress or go for a paid option?There are so
    many choices out there that I’m totally overwhelmed ..
    Any tips? Appreciate it!

  48. 4 Mei 2014 at 5:52 AM

    A person necessarily assist to make significantly posts I might state.
    That is the very first time I frequented your web page and thus far?
    I surprised with the research you made to make this actual publish extraordinary.
    Great process!

  49. 4 Mei 2014 at 8:03 AM

    For most recent information you have to go to see web and
    on world-wide-web I found this web page as a finest web site for
    hottest updates.

  50. 4 Mei 2014 at 9:57 AM

    Quality posts is the secret to be a focus for the
    visitors to pay a quick visit the website, that’s what this site is providing.

  51. 4 Mei 2014 at 3:45 PM

    The first couple of sentences could possibly be reposted that has a link to
    the first article.

  52. 6 Mei 2014 at 6:49 AM

    The skinny style is dominated by a vivid contact display that showcases videos and
    pictures superbly. If you believe that there are problems with your jailbreak iphones for tmobile then troubleshoot it.

  53. 8 Mei 2014 at 2:13 AM

    Heya i am for the first time here. I came across
    this board and I find It truly useful & it helped
    me out much. I hope to give something back and help others like you
    aided me.

  54. 8 Mei 2014 at 9:26 PM

    Try asking her what the best smartphone is. The iPhone holds
    up to 11 pages of activities and programs. It was about
    keeping contacts to the telephone recollection of the iPhone.

  55. 13 Mei 2014 at 9:04 AM

    Very quickly this web page will be famous amid all blogging people, due
    to it’s good articles or reviews

  56. 14 Mei 2014 at 7:41 AM

    Yes, this will get complicated but is really worth understanding.
    But does the telephone truly bring in sufficient
    colour to be considered a good purchase? You can control&Ports without having to remove
    the skin.

  57. 19 Mei 2014 at 3:46 PM

    Hence, they should exceed such difficulties before they can finally reach the
    place. A pal’s two-year-old child was put in the hospital unexpectedly a couple of days
    ago.

  58. 31 Mei 2014 at 2:37 PM

    Its a spot to move your entire commonly used programs to.
    One of the most widespread problem is actually a slow shutdown. Most of the new functions appear a lot of like social networking massive Facebook.

  59. 4 Jun 2014 at 3:54 PM

    I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.

    You are incredible! Thanks!

  60. 4 Jun 2014 at 8:23 PM

    There are numerous resources that you can use to help you in this endeavor.

    Here are the steps used to get talking tom to
    Pc. DROPBOX (Totally free)Backup your files or share paperwork.

  61. 7 Jun 2014 at 5:59 PM

    Issues developed quickly and a brand new niche was located by
    activities. Perform a videogame. You may well be
    surprised and horrified to listen to this, but videogames might be
    useful.

  62. 30 Jun 2014 at 12:00 PM

    Am doar doar o arde și pielea deshidratat a
    arde au tăia acru , plecare piele strălucitoare . Cote sunt că a fost o fată Gemeni garduri că băiat rău de la el .
    Concentrați-vă pe independența și încrederea în sine .

  63. 12 Julai 2014 at 6:21 AM

    Greetings! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.

    Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or
    vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I think
    we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel
    free to shoot me an email. I look forward to hearing from you!
    Fantastic blog by the way!

  64. 12 Julai 2014 at 1:53 PM

    I like the valuable info you provide in your articles.
    I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.

    I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!
    Good luck for the next!

  65. 29 Julai 2014 at 10:30 PM

    It’s very easy to find out any matter on net as compared to textbooks,
    as I found this post at this web page.

  66. 2 Ogos 2014 at 1:31 AM

    Write more, thats all I have to say. Practically, it seems as though you relied on the video
    to make your point. You clearly know what
    you’re talking about, why waste your intelligence on just posting
    videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

  67. 6 Ogos 2014 at 12:30 AM

    Hello! This post could not be written any better! Reading through this
    post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this.

    I will forward this article to him. Pretty sure he will have
    a good read. Thank you for sharing!

  68. 12 Ogos 2014 at 8:14 AM

    What’s up, yeah this piece of writing is genuinely nice and I
    have learned lot of things from it concerning blogging.
    thanks.

  69. 18 Ogos 2014 at 5:07 AM

    I enjoy, result in I found just what I was having a look for.
    You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

  70. 23 Ogos 2014 at 3:41 AM

    Howdy! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
    Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
    Keep up the outstanding work!

  1. 2 Ogos 2014 at 5:40 PM
  2. 6 Ogos 2014 at 5:38 PM

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 111 other followers

%d bloggers like this: