Rumah > Al-kisah, Berita, Cerita Teladan, Kasih Sayang, Pengurusan tingkah laku > Wanita ‘Bijak’ Mudah Ditipu

Wanita ‘Bijak’ Mudah Ditipu

Salam sejahtera,

Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sentiasa dan rajin bekerja tanpa mengabaikan tanggungjawab terhadap insan lain. Terima kasih kerana anda masih sudi mengunjungi laman ini.

Topik kali ini saya tidak sentuh banyak mengenai isu pendidikan, tetapi mengenai pengurusan tingkah laku. Sebenarnya saya masih sibuk dengan tugasan yang bertimbun di sekolah. Cuma ada sedikit kelapangan, barulah saya sempat online di blog ini

Selepas membaca akhbar tempatan hari ini, saya mula akui bahawa kebanyakan yang dipaparkan mengenai isu gadis negara kita mudah ditipu oleh lelaki warga asing ada benarnya.

Lihat kenyataan di bawah.

KUALA LUMPUR: Kerana merasakan diri sendiri bijak daripada mangsa sebelumnya, sekali gus beranggapan mereka tidak mudah ditipu menyebabkan wanita tempatan cenderung menjadi mangsa penipuan lelaki yang hanya dikenali menerusi Internet.

Meskipun tidak pernah bertemu dan menyulam cinta di alam maya, kelompok berkeyakinan diri tinggi ini tetap berpendapat mereka kebal untuk ditipu lelaki kasanova yang nampaknya pandai memainkan peranan menggunakan ayat cinta.

Aktivis dan Penganalisis Jenayah, Kamal Affandi Hashim, berkata sejak 1987 bentuk penipuan menerusi Internet sudah berlaku, namun ketika itu sasaran dibuat secara rawak dan tiada fokus terhadap kumpulan tertentu.

“Cuma 10 tahun kebelakangan ini kita dapat lihat mereka lebih banyak memfokus kepada wanita dengan menjual ayat cinta yang ‘power’ kerana sikap wanita kita sendiri yang rasakan diri bijak serta kebal untuk ditipu dengan mudah.

“Kalau penjenayah biasa mempunyai senjata seperti parang mahupun pistol, kumpulan penjenayah maya ini pula ada senjatanya tersendiri iaitu ayat cinta, sekali gus kelemahan utama wanita kita…sebab itu mereka mudah kena tipu.

“Kita tidak mempunyai cara khusus untuk elak mereka (wanita) menjadi mangsa….takkan nak sekat penggunaan Internet pula sebab perkara pokoknya adalah wanita sendiri kena kawal daripada percaya kepada sebarangan orang,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Kamal Affandi menasihatkan wanita tempatan supaya tidak cepat terpedaya dengan ayat cinta lelaki tidak dikenali apatah lagi yang sukar disahkan identitinya meskipun perkenalan lama di alam maya.

sumber : www.hmetro.com.my

Sekian,

NORHAIDI BIN HAJI SARPONEN

Teacher’s Deparment

p/s  :

 • Adakah lelaki di Malaysia kurang romantik dan tidak pandai ‘mengayat’ atau tidak bertanggungjawab jika dibandingkan dengan warga asing hinggakan wanita negara ini lebih cenderung memilih teman hidup dalam kalangan warga asing?
About these ads
 1. langit
  27 Februari 2010 at 2:41 PM

  Benar, lelaki Melayu kurang romantik dan tidak pandai mengayat. Mereka juga tidak memperlihatkan ciri2 lelaki yg bertanggungjawab; membuatkan wanita Melayu lebih cenderung untuk berkenalan dengan lelaki warga asing yang ternyata lebih kacak, lebih romantis (walaupun ia hanyalah kepura-puraan semata-mata dan lebih menawan hati…

 2. olive green
  28 Februari 2010 at 1:25 AM

  ape2 pun..setiap org mesti berhati2 terutamanya wanita..
  jngn mudah percaya pd org y x dikenali..
  adlah lebih baik barangkali memilih lelaki y x romantik drpd lelaki penipu..

 3. 19 Ogos 2014 at 5:10 AM

  Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and
  will eventually come back in the future. I want to
  encourage you to ultimately continue your great
  writing, have a nice weekend!

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 111 other followers

%d bloggers like this: