Utama > Pend.Pemulihan, Pengetahuan > Mengapa Perlunya Pemulihan?

Mengapa Perlunya Pemulihan?

Salam sejahtera.

Maaflah sebab minggu ke-21 ini saya banyak menyentuh isu Hari Guru saja. Bukan apa, meraikannya setahun sekali. Semalam saya menerima banyak juga hadiah sempena Hari Guru. Ramai juga anak didik daripada kelas Pemulihan yang memberi hadiah. Terima kasih.

Kita kembali kepada tajuk pada kali ini. Baiklah. Sebelum guru menjalankan aktiviti Pemulihan, guru perlu tahu keperluan dalam kelas biasa khususnya bagi mata pelajaran Bahasa.

DSC01221

Sering kali guru melihat murid bermasalah dalam pelajaran terutamanya dari segi akademik. Pencapaian dalam pelajaran sentiasa merosot, masalah tingkah laku, masalah tulisan, masalah bacaan, masalah pengamatan dan banyak lagi masalah yang perlu diambil perhatian serius.

Masalah – masalah ini tidak boleh diselesaikan dalam masa yang singkat kerana memerlukan masa dan kepakaran oleh Guru Pemulihan. Jadi, murid yang bermasalah ini akan ditapis sebelum ‘dibaiki’ dalam kelas Pemulihan.

Proses Pemulihan yang dijalankan oleh guru pula akan memakan masa dan dijalankan secara berperingkat-peringkat dan berterusan bergantung kepada keupayaan murid.

Perkembangan bahasa seseorang kanak-kanak mempunyai perkaitan yang2 rapat dengan pemikirannya. Kerencatan dalam penguasaan bahasa boleh menjadi faktor utama murid gagal dalam pelajaran bahasa di sekolah.

Contohnya, kanak-kanak yang buta huruf jika tidak diberi pertolongan yang sesuai semasa usianya akan ketinggalan dalam hidupnya.

Oleh itu, guru harus peka bahawa murid – murid yang dikenal pasti bermasalah harus segera diberi pertolongan yang sesuai jika mahukan mereka kembali ke tahap yang normal seperti murid lain.

Sekian,

1

NORHAIDI BIN SARPONEN

Mantan Guru Pemulihan

2004-2008

p/s :

 • Untuk maklumat lanjut, suka saya syorkan agar anda segera dapatkan buku Panduan Pengajaran Pemulihan (BM) KBSR & KBSM (1999) yang ditulis oleh pensyarah saya – Pn.Jamilah Ahmad, terbitan Fajar Bakti
 • Klik pada laman DOWNLOAD untuk dapatkan Set Soalan Ujian Diagnostik Bahasa Melayu.
 1. dora
  6 November 2010 at 9:16 AM

  Salam…
  Info yang cikgu kongsikan amat berfaedah. Saya juga mengajar murid-murid kelas belakang. Memang pada mulanya saya tertekan, tetapi lama kelamaan setelah saya berjaya mengambil hati mereka alhamdulillah…murid-murid ini menunjukkan banyak perubahan. Ada juga langkah-langkah yang saya ambil sama dengan yang dnyatakan oleh cikgu.
  Tahniah….

 2. 31 Julai 2013 at 6:55 AM

  Your Personal Message Delivered to 500,000 Contact-Emails.
  All interested in your service or product. Most people find our Contact-Emails
  Highly Responsive. Your Personal Message Delivered to 500,000 Contact-Emails is just $14.
  95. Purchase Now For A Boost to 1,500,000 Contact-Emails.
  Including, Silver Submitter Access, Global-Marketing Membership and Premium
  Classified Access.

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: