Utama > Pend.Pemulihan, pengamatan > Karotenoid Untuk Mata

Karotenoid Untuk Mata

ARKIB : 15/11/2009

PENGLIHATAN merupakan kurniaan Tuhan yang paling mengagumkan. Kajian menunjukkan manusia lebih takut kepada kehilangan penglihatan daripada kehilangan deria lain.

Apabila semakin tua, maka penglihatan kita tidak setajam dahulu lagi. Pendedahan yang berpanjangan kepada sinaran ultra lembayung (UV) dan cahaya biru berbahaya sepanjang proses penuaan, mungkin menyebabkan kerosakan angkara radikal bebas yang berlebihan terhadap mata. Ini seterusnya membawa kepada kemerosotan makular berkaitan umur (AMD) dan penyakit katarak.

Takrif AMD

Dalam retina, sel-sel reseptor foto menukarkan imej menjadi rangsangan elektrik yang akan bergerak ke otak melalui saraf optik. Beginilah mata kita ataupun otak kita melihat imej-imej. Bahagian yang paling sensitif dalam retina ialah makular. Di sini berjuta ‘kon’ tersusun padat untuk mencipta imej yang beresolusi tinggi, serta mengeluarkan penglihatan pusat tajam yang diperlukan untuk aktiviti seperti membaca, menulis, memandu, bahkan untuk melihat dan mengenal muka individu lain.

Makular merosot apabila kita semakin tua. Oleh kerana makular sahaja yang terjejas, maka hilanglah penglihatan pusat (walaupun kebutaan sepenuhnya dapat dielakkan). Kemerosotan Makular tidak menyebabkan sebarang kesakitan. Kemerosotan Makular melibatkan satu pertiga daripada jumlah orang dewasa dalam lingkungan umur 75 tahun ke atas, dan ia merupakan penyebab utama kecacatan penglihatan bagi mereka yang berumur lebih 65 tahun. Usia merupakan faktor risiko yang paling tinggi.

Takrif Katarak

Kanta mata yang memfokuskan sinaran cahaya ke dalam retina, sepatutnya bersifat lutsinar. Tetapi apabila kanta ini menjadi legap (tidak lutsinar), maka kawasan yang legap itu dikenali sebagai katarak. Penyakit katarak merupakan penyebab utama kecacatan penglihatan dan kebutaan di seluruh dunia, melibatkan sehingga 40 peratus daripada mereka yang melangkaui umur 75 tahun. Sering kali ia disebabkan oleh pendedahan berlebihan kepada cahaya yang terik (cahaya matahari), tetapi faktor lain juga boleh menyumbang kepadanya – seperti menghisap rokok, keturunan, kecederaan, penyakit kencing manis, dan sesetengah rawatan perubatan. Katarak lazimnya berkembang secara perlahan, dengan bermulanya penglihatan yang kabur, melihat tompok-tompok hitam dan berperasaan seperti ada selaput yang menutupi mata.

Dalam Mata

Lutein dan Zeaxanthin merupakan nutrien semulajadi berpigmen kuning dan termasuk dalam keluarga karotenoid. Karotenoid ialah pigmen berwarna merah, kuning, dan oren yang terdapat dalam buah-buahan berwarna kuning, sayuran hijau tua atau yang berdaun, serta jagung.

Daripada lebih 600 pigmen tumbuhan yang dikenali sebagai karotenoid yang wujud secara semulajadi, hanya dua jenis – Zeaxanthin dan Lutein – secara terpilih berkumpul dalam retina, makular dan kanta mata. Zeaxanthin merupakan komponen dominan yang berada di tengah makular, manakala Lutein pula mendominasi pinggir-pinggir sebelah luar.

Mata bertindak secara terpilih dan memilih untuk meletakkan Zeaxanthin tepat di tengah makular, suatu kawasan yang paling penting untuk penglihatan pusat dan juga kawasan yang paling memerlukan perlindungan. Wujud dengan konsentrasi yang agak tinggi dalam kanta dan retina, dua karotenoid ini memenuhi dua fungsi yang amat penting:

  • Melindungi mata daripada cahaya UV yang merosakkan. Bertindak sebagai penapis untuk menghadang cahaya biru yang berbahaya dan juga sebagai antioksidan, kedua-dua Lutein dan Zeaxanthin membantu mengurangkan risiko AMD dan katarak, yang menjadi penyebab utama kebutaan global.
  • Bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi kanta, retina dan makular daripada dirosakkan oleh radikal bebas akibat pendedahan kepada sinaran cahaya matahari, skrin komputer dan bentuk cahaya berbahaya lain. Kedua-dua Lutein dan Zeaxanthin menyerap cahaya yang bertenaga tinggi dan bahagian spektrum cahaya yang paling merosakkan (cahaya biru UV). Penyerapan spektrum cahaya bertenaga tinggi adalah penting untuk perlindungan kanta mata, retina dan makula mata. Cahaya biru bertenaga tinggi juga menjana “radikal bebas” yang merosakkan tisu-tisu mata.

Seperti juga beberapa nutrien penting lain, Lutein dan Zeaxanthin tidak dihasilkan oleh badan. Satu-satunya cara untuk mendapatkannya adalah melalui makanan yang kaya dengan antioksidan ini ataupun dengan mengambil suplemen Lutein dan Zeaxanthin. Dalam badan kita, kedua-duanya boleh dijumpai terutama sekali pada kulit, mata, serviks, otak, hati, paru-paru, kelenjar prostat, serum darah, dan payu dara. Tetapi malangnya apabila kita semakin tua, konsentrasi Lutein dan Zeaxanthin dalam mata kita akan merosot. Meningkatkan pengambilan Lutein dan Zeaxanthin membantu meningkatkan kepadatannya dalam makular.

Lutein dan Zeaxanthin memberi perlindungan terhadap dua penyebab kehilangan penglihatan yang paling biasa dialami: iaitu katarak dan AMD. Di samping peranannya sebagai pencegah katarak, Lutein dan Zeaxanthin mungkin dapat memperbaiki penglihatan mereka yang sudah pun menghidapi katarak. Apabila pesakit yang menghidapi katarak berkaitan umur mengambil suplemen Lutein dan Zeaxanthin, didapati ketajaman penglihatan mereka bertambah baik.

Membeli Suplemen

Dua perkara mesti diutamakan apabila membeli suplemen Lutein dan Zeaxanthin:

  • Penggunaan Bunga Marigold yang dipiawaikan untuk mengandungi sekurang-kurangnya 15 peratus ester Lutein dan 40 peratus Zeaxanthin bagi memastikan setiap kapsul mengandungi jumlah ramuan aktif yang tepat. Bukan semua produk mata herba adalah sama walaupun ia menggunakan pati bunga Marigold. Banyak pati ini menghasilkan ramuan aktif dengan paras yang berbeza bergantung kepada beberapa faktor seperti masa penuaian bunga pada tahun berkenaan, bahagian tumbuhan yang digunakan, keadaan tanah (mungkin kehilangan nutrien tertentu), spesies yang digunakan dan lokasi geografi di mana herba itu ditanam. Pati Bunga Marigold yang dipiawaikan memberi ‘kemujaraban yang terjamin’ serta hasil yang lebih baik.
  • Kepekatan Lutein dan Zeaxanthin

Pastikan suplemen mata itu mengandungi sekurang-kurangnya 6 miligarm (mg) lutein yang dipiawaikan (seeloknya mengandungi 10 mg). Banyak suplemen Lutein dan Zeaxanthin di pasaran hanya mengandungi Zeaxanthin dengan jumlah yang amat kecil – cuma dengan kiraan mikrogram sahaja, sedangkan kajian mendapati Zeaxanthin hanya boleh membawa manfaat sekiranya ia diambil dalam jumlah yang tinggi, sekurang-kurang 5 mg setiap hari.

Adalah lebih baik jika anda memilih formula kesihatan mata 2-dalam-1 yang mengandungi pati Lutein dan Zeaxanthin untuk melindungi mata daripada AMD, katarak dan juga untuk penglihatan lebih tajam dan mata yang lebih sihat.

Artikel ini disumbangkan oleh Pahang Pharmacy Sdn. Bhd. Untuk maklumat lanjut Lutein dan Zeaxanthin, sila e-mel ke livewell2u@pahangpharmacy.com.my atau hubungi Stay-well to Live-well INFOline 03-61407605, Isnin hingga Jumaat, 9 pagi hingga 5 petang.

Sumber : www.utusan.com.my

Advertisements
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: