Utama > Al-kisah, Cerita Teladan > Guru Pelatih Diganggu Pensyarah GATAL!

Guru Pelatih Diganggu Pensyarah GATAL!

PELATIH KESAL INSTITUT TAK HIRAU ADUAN GANGGUAN PENSYARAH GATAL

INSTITUT Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa (IPG KBA) Kuala Lumpur melahirkan ramai pendidik berkaliber. Malangnya, tindakan pensyarah tertentu menimbulkan kegelisahan pelajar perempuan.

Masalah kami sudah dibawa ke pengetahuan pengurusan tertinggi institut, namun tiada tindakan diambil.

Ini memaksa kami mendedahkannya melalui media supaya Bahagian Pendidikan Guru turun padang menyiasat masalah itu.

Pelatih perempuan sering berdepan gangguan seksual pensyarah lelaki. Perkara ini berlarutan dari semasa ke semasa yang mengundang keresahan serta ketakutan.

Pensyarah berkenaan sering menyentuh bahagian tertentu tubuh. Walaupun cuba dihalang dia terus melakukannya berkali-kali. Bentuk gangguan seksual lain ialah melalui pujuk rayu di telefon.

Saya antara mangsanya dan sentiasa ketakutan di institut ini kerana bimbang terserempak dengan pensyarah berkenaan yang akan mengambil kesempatan menyentuh saya.

Kejadian ini berlarutan sejak sekian lama dan ramai pelajar perempuan menjadi mangsa. Saya beranggapan institut ini tempat selamat untuk menuntut ilmu, begitu juga anggapan ibu bapa.

Sebaliknya, pensyarah yang tidak bertanggungjawab mengancam dan menggugat keselamatan pelajar perempuan di institut itu.

Pihak pentadbir mengetahui perkara ini, namun tiada tindakan diambil terhadap pensyarah berkenaan.

Saya harap perbuatan tidak bermoral ini dapat tangani segera oleh IPG KBA dan Bahagian Pendidikan Guru bagi mengembalikan kepercayaan dan keselesaan pelajar perempuan sepanjang berada di institut itu.

PELATIH KETAKUTAN,
IPG Kampus Bahasa Antarabangsa,
Kuala Lumpur

Sumber : http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/Surat/20091228230625/Article/index_html

Sekian,
NORHAIDI BIN HAJI SARPONEN
Teacher’s Department

P/s :

 • Kasihan kepada guru pelatih berkenaan. Saya simpati dengan apa yang terjadi terhadapnya dan rakan-rakan yang lain. Saya pasti masalah yang serupa turut berlaku di Institut Perguruan yang lain.
 • Geram juga bila dengar kes sebegitu yang sudah diadu tetapi tiada tindakan di buat. Jangan sampai nasi sudah menjadi bubur dan dah keluar di stesen tv swasta barulah pihak terbabit nak ambil tindakan!
 • Saya syorkan, jika benar kejadian berkenaan terjadi, laporlah kepada pihak polis dan biar seluruh negara sedia maklum akan perbuatan terkutuk pensyarah berkenaan melalui siaran berita.
 • Jika di maktab perguruan maruah guru itu sendiri telah ‘dicabul’ oleh insan yang sepatutnya mengajar kemahiran mendidik, tak mustahil di sekolah kelak prestasi dan fokus guru berkenaan akan terjejas teruk sekali gus mengheret murid terlibat sama dalam masalah ini.
 • Justeru pihak berkenaan, TOLONGLAH pantau juga pensyarah di maktab. Kalau guru sudah ‘ROSAK’ semasa di institut perguruan lagi, apa akan jadi pula dengan masa depan murid?
Advertisements
 1. 9 Februari 2010 at 11:37 AM

  kerana nila setitik rosak sebelanga.
  Kita tidak boleh menuduh semua pensyarah IPG lelaki bersikap sebegitu adalah sangat memalukan dan diharap guru pelatih melaporkan kepada pihak berkuasa jika benar ianya berlaku demi memartabatkan warga pendidik di mata masyarakat.

  • 9 Februari 2010 at 1:13 PM

   Saya bersetuju dengan pendapat tuan. Walaupun bukan semua pensyarah lelaki yang bersikap sebegitu, namun segelintir daripada mereka yang melakukannya sedikit banyak telah mencemarkan nama baik institusi perguruan.

   Sebagai salah seorang bekas pelajar di maktab perguruan, saya juga acap kali menerima aduan daripada rakan-rakan semasa belajar dahulu mengenai sikap pensyarah yang sebegini.

   Saranan agar guru pelatih segera melaporkan kepada pihak berkuasa amat dipersetujui. Namun, perlu di ambil kira juga sekiranya faktor pelajar itu sendiri yang mendorong perlakuan itu terjadi.

   ‘JENAYAH ITU BERLAKU KERANA ADA KESEMPATAN DAN PELUANG’

   Terima kasih atas komen yang diberikan

 2. 25 Februari 2010 at 6:48 PM

  Pertama sekali saya ingin ucapan tahniah dan syabas kepada pelajar yang menulis surat mengenai pensyarah gatal dalam akhbar kerana berani mendedah kebenaran. Kalau tidak ramai yang tidak tahu akan perkara yang tak bermoral ini sedang berlaku di maktab tersebut. Memang dapat saya katakan mereka yang melakukan perbuatan ini adalah ibarat haiwan atau lebih tepat lagi seperti najis yang amat jijik. Saya juga hairan bagaimana seorang pensyarah dipilih untuk mengajar di maktab-maktab perguruan. Apa kriterianya? Tanpa mengambil kira nilai moral serta laporan tingkahlaku.

  Apabila perkara tidak bermoral ini didedahkan dalam akhbar saya percaya ramai ibubapa mula menjadi resah dan gundah. Saya salah seorang dari ibubapa juga turut menjadi resah dan gelisah kerana anak saya juga sedang mengikuti kursus di maktab perguruan. Apakah peranan pentadbir maktab? Mereka tidak melakukan apa-apa? Mengikut pengadu perkara tidak bermoral ini telah lama berlaku. Saya percaya ianya tidak dilakukan oleh seorang pensyarah sahaja tetapi oleh beberapa orang pensyarah. Kalau ini lah yang sedang dilanda di maktab perguruan tersebut saya berkeyakinan bahawa sistem pendidikan kita menunju kearah kehancuran dan kemusnahan yang amat dahsyat. Guru pelatih sentiasa berada dalam keadaan tidak selamat kerana diancam oleh pensyarah-pensyarah gatal. Kalau diterjemahkan perbuatan pensyarah gatal maka ianya lebih tepat kalau disebut sebagai pencabulan kehormatan pelajar perempuan. Ini perbuatan yang amat berat dan tidak boleh dikompromi. Tindakan yang amat berat perlu dikenakan kepada mereka yang melakukannya. Boleh dijadikan kes polis.

  Semua ibubapa di luar sini memang amat marah dengan perbuatan pensyarah-pensyarah gatal. Kalau diikut hati mereka semua, mereka sanggup membelasah pensyarah-pensyarah yang tidak bermoral itu sehingga ke peringkat separuh nyawa. Tetapi oleh kerana adanya undang-undang, maka mereka serahkan kepada Kementerian Pelajaran, khasnya Bahagian Pendidikan Guru untuk menyiasat perkara ini serta mengambil tindakan terhadap pensyarah-pensyarah gatal ini dengan hukuman yang berat bukan hanya sekadar memberi amaran sahaja, sebaliknya pensyarah-pensyarah najis ini perlu disingkir dari situ selama-lamanya. Pihak ibubapa akan tunggu dan lihat apakah tindakan maktab berkenaan mengenai isu tersebut. Pihak ibubapa akan sentiasa mengikuti perkembangan mengenai isu yang amat memalukan ini sehingga semua yang terlibat disingkirkan.

 3. 25 Februari 2010 at 7:06 PM

  Saya setuju dengan pendapat tuan mengenai isu ini, apa yang penting di sini kita harus ucapkan tahniah kepada pelajar yang berani mendedahkan salah laku pensyarah yg tidak bermoral itu. Tapi apa yang menjadi masalah di sini ialah pihak pentadbir semacam lepas tangan dan buat pekak aja. Saya merupakan bekas pelajar di IPBA dan kita tahu keadaan di IPBA sebenarnya. Bila berita mengenai isu ini tercetus setakat ini tiada sebarang tindakan. Pentadbir macam tak ambil kisah seolah-olah itu perkara remeh (sekadar berpuas hati dengan memberi jawapan kepada akhbar Berita Harian mengenai isu ini). Pelajar merasakan adalah tidak begitu adil kepada pensyarah yg tidak terbabit turut heret bersama dalam hal ini jika perkara ini tidak disiasat dan diambil tindakan. Agak sukar bagi pentabir untuk menyebut siapa pensyarah-pensyarah yang tidak bermoral itu kerana beliau segan kerana mereka ini merupakan pensyarah-pensyarah yang memegang jawatan tertentu .

  Kami rasa agak terlalu lama bagi pihak pentadbir untuk mengenalpasti siapa dalang sebenarnya. Ini mungkin kerana beliau hampir bersara dan tidak mahu mengeruhkan suasana, Tetapi kami yakin beliau tahu siapa sebenarnya. Jika perkara ini tidak ditangani segera sebelum pentadbir bersara maka pensyarah-pensyarah ini akan meneruskan aktiviti tidak bermoral ini tanpa apa-apa halangan. Oleh kerana tindakan lembab pentabir dalam menangi isu ini kami rasa biar kami sendiri yang membuat dedahan ini. Ada beberapa pensyarah lelaki yang terlibat dengan isu tak bermoral ini di antaranya ialah:

  Pensyarah gatal 1

  1).Beliau merupakan seorang yang berstatus haji, dan merupakan seorang
  Ketua Jabatan

  2) Salahlaku beliau: Suka menyentuh tubuh pelajar perempuan, kononnya dia menganggap dirinya sebagai bapa.

  i) peristiwa berkaitan: 1 (Pelajar Tesl )- seorang pelajar perempuan telah disentuh berkali-kali (ketika aktiviti pengakap dijalankan) apabila ditegur oleh pelajar itu tentang perbuatan beliau, dia berkata tak apa. Selepas beberapa minit kemudian dia mengumpulkan semua pelajar pengakap dan dia mula menghina dan memalukan pelajar perempuan itu di hadapan semua pelajar.

  Ada pelajar yang ingin membela pelajar berkenaan kerana ada saksi yang melihat kejadian itu tetapi beliau tidak memberi peluang. Pelajar perempuan itu menangis, oleh kerana pelajar itu takut dengan pensyarah berkenaan maka sebagai seorang pelajar walaupun pelajar berkenaan tahu dia tak bersalah. Sebagai menghormati pensyarah itu maka pelajar ini pun pergi berjumpa dengan pensyrah berkenaan untuk meminta maaf walaupun dia tahu dia tidak bersalah. Sebaliknya apabila pelajar itu berjumpa dengannya dia pula mengugut pelajar berkenaan dengan menyatakan dia boleh tampar pelajar berkenaan dan boleh menyingkir pelajar berkenaan dari maktab.
  Pelajar berkenaan telah membuat aduan pelanggan mengenai perkara ini, dan apabila bersemuka dengan pihak pentadbir pensyarah berkenaan telah memutarbelit kenyataannya dengan menyatakan dia telah dimalukan oleh pelajar berkenaan dan konon dia akan ambil tindakan mahkamah kerana memalukan beliau.

  ii). peristiwa berkaitan ke-2- berlaku dikantin IPBA semasa cuti semester tahun lalu di mana ada kursus dalam cuti seperti jqaf, sabk dan sebagainya. Ketika itu disaksikan oleh pensyarah perempuan secara kebetulan berada disitu.
  Pensyarah ini memegang tubuh pelajar perempuan dan menepuk-menepuk tangannya diatas tubuh pelajar(SABK) dan di hadapan seorang pensyarah perempuan dan menyatakan ini anaknya. Pensyarah perempuan itu agak hairan juga kerana beliau melakukan sebegitu walaupun sekiranya anak beliau sendiri tetapi pensyarah perempuan itu menjadi lebih terkejut lagi bila didapati itu bukan anaknya. Pelajar itu adalah pelajar yang mengikuti kursus dalam cuti bawah program SABK.

  iii) peristiwa berkaitan ke3: Peristiwa ini berlaku ketika pensyarah ini menjadi pemantau latihan praktikum, Beliau telah pergi ke sebuah sekolah dan bertemu dengan guru pelatih yang sedang membuat latihan praktikum. Beliau telah berjumpa dengan pelajar perempuan dan memaksa pelajar itu bersalam dengan beliau setelah bersalam beliau pun bertanya ‘ Awak tak rasa apa-apa kah bila bersalam dengan saya”. Pelajar ini merasa rimas dan marah.

  iv). Peristiwa berkaitan ke-4 : seorang pelajar perempuan KPLI ambilan 2008 dikenali sebagai Ida diganggu melalui telefon setiap kali oleh pensyarah yang sama ini. Pensyarah ini cuba memujuk pelajar ini untuk keluar dengannya. Pensyarah gatal ini pernah mengajaknya pergi makan seafood di Port Klang , dan juga mengajak dia pergi makan pizza kat Bangsar., tapi dia tolak sebab katanya dia sudah ada boyfriend. Semasa pensyarah gatal ini menghubungi melaui telefon dia sengaja buka loudspeaker jadi semua rakan-rakannya dengar. Pensyarah gatal ini beritahu dekat dia, yang dia ingin berbual dgn dia sahaja dan jangan bagi orang lain dengar.

  v). peristiwa berkaitan ke-5: menyentuh beberapa pelajar PISMP-OUM . Peristiwa ini berlaku di foyer maktab 2009 pensyarah gatal ini menyentuh 2 orang relajar berkenaan ketika mereka sedang duduk di atas kerusi di foyer pada waktu tengah hari

  vi). Peristiwa berkaitan ke-6: Menyentuh Pelajar yang sama PISMP-OUM pada waktu petang di hadapan bangunan sekolah Jabatan Kajian Sosial. Salah seorang pelajar perempuan berkenaan dapat mengelak dari disentuh.

  Selain daripada mempunyai sikap yang tak bermoral ini beliau juga mempunyai sifat yang bengis, garang dan suka meninggikan suara dengan mengeluarkan kata-kata sumpah saranah terhadap pelajar. Perkataan yang sering digunakan oleh beliau terhadap pelajar ialah bodoh ,lembab, kepala otak kamu, bangang, dan lain-lain lagi.

  Ini ádalah sebahagian dari peristiwa yang dapat kita (pelajar) kumpulkan dari beberapa rakan-rakan kami, di sebalik itu masih ada lagi peristiwa-peristiwa yang telah di lakukan oleh pensyarah gatal ini tetapi tidak dapat di kumpul dan dicatatkan kerana ramai pelajar yang terlibat sudah tamat pengajian. Yang peliknya dia menanggap dirinya sebagai bapa dan mempunyai lesen untuk menyentuh pelajar perempuan.Siapa pula yang memberi kebenaran untuk dia menjadi bapa dan dari kuasa mana pula dia perolehi untuk menyentuh pelajar perempuan. Kalau bapa sebenar pelajar pun kami rasa tidak berani menyentuh anak mereka yang sudah besar itu. Tetapi pensyarah gatal ini pula boleh menghalalkan perbuatan ini, seolah-olah diberi lesen untuk berbuat demikian.Apa yang pelik pula pelajar lelaki tidak pula disentuh kalau dianggap sebagai bapa.Ini lah alasan yang diberi olehnya supaya dia boleh terus melakukan perbuatan sentuh menyentuh terhadap pelajar perempuan.

  Pensyarah Gatal ke2: Beliau meupakan seorang pensyarah gerko, orangnya tinggi berbadan gempal dan buncit, kulitnya putih mata sepet berketurunan cina melayu.

  Peristiwa berkaitan1: Mangsanya adalah terdiri daripada pelajar-pelajar perempuan berbangsa cina. Pada 2002 dia telah memaksa seorang pelajar cina untuk melakukan aktiviti tidak bermoral terhadapnya, tetapi pelajar itu enggan dan terus melaporkan perkara itu kepada pentabbir ketika itu, tetapi perkara itu senyap begitu sahaja.

  Peristiwa berkaitan 2: Pensyarah ini juga memanggil pelajar perempuan (seorang diri) untuk datang ke biliknya yang terletak agak tersembunyi dari penglihatan umum. Pelajar perempuan telah bercerita pengalaman mereka berjumpa dengan dia, dia akan berkata begini

  “ Awak tengok saya tak rasa apa-apa kah”

  Operasi pensyarah ini agak licin dan tersembunyi. Dia akan pilih mangsanya mengikut cita rasanya dan akan cuba mendekati mangsa dengan kata-kata manis. Sekiranya tidak berjaya juga dia akan cari nombor telefon dan menelefon pelajar berkenaan waluapun pelajar berkenaan sudah berkahwain seperti pelajar KPLI. Kegiatan tidak bermoral beliau sudah lama dan boleh dianggap sebagai sejarah terbesar dan terlama yang pernah tercatat dalam aktiviti tidak bermoral di IPG. Kami pasti ramai pelajar beliau yang sudah menjadi cikgu pun tahu tentang perkara ini. Kegiatan beliau yang tidak bermoral ini sudah lama dan perpanjangan tetapi tidak ada sebarang tindakan yang diambil. Pengalaman beliau mengajar dari satu maktab ke satu maktab yang lain telah diketahui semua. Beliau telah mengajar di maktab Perguruan Seri Kota kemudian ke MPIK, kemudian ke MPT dan sekarang ke IPBA, setiap maktab yang dia mengajar ada sahaja aktiviti tidak bermoral beliau. Beliau akan mengambil langkah secepat yang boleh untuk berpindah ke maktab lain selepas aktiviti tidak bermoral beliau dihidu oleh pihak tertentu.

  Kami rasa pelajar sudah cukup lama bersabar terhadap pensyarah –pensyarah ini, mereka telah berjaya meroboh imej dan kepercayaan terhadap institiusi pendidiikan ini. Mereka telah sudah terlalu lama berkencenpung dalam kegiatan tidak bermoral ini. Kita harap kegiatan tidak bermora ini dapat ditamatkan segera kerana telah bertapak terlalu lama dan sudah menjadi santapan enak pensyarah-pensyarah gatal berkenaan, oleh itu langkah penyinkiran kedua-dua pensyarah ini perlu dilakukan seberapa segara yang boleh kerana mereka telah berjaya menjulang tinggi kemusnahan nama IPG KBA.

  Kedua-dua pensyarah gatal ini adalah merupakan mereka yang terlalu extreme yang perlu diambil tindakan segera, walaubagaimanapun masih ada beberapa lagi yang ada dalam senarai. Kita akan terus membuat pendedahan apabila kedua-dua pensyarah ini menerima hukuman dengan perbuatan mereka.

  Tiada keadilan

  Bekas Pelajar

 4. 27 Jun 2010 at 12:55 PM

  Apabila kami terbaca komen berbentuk luahan benar oleh saudari Ida mengenai isu pensyarah gatal di IPBA ianya secara sekilas mengamit hati kami untuk mendedahkan lebih banyak lagi perbuatan kebinatangan dan kesyaitanan yang mungkin selama ini terkambus tanpa digali oleh kebanyakan warga Institut. Hasrat pensyarah-pensyarah gatal ini akan berterusan bagi melumatkan kesucian pelajar wanita di Institut ini tanpa takut atau gentar.

  Komen saudari Ida mengenai gangguan seksual di IPBA memang tepat dan tidak boleh disangkalkan lagi. Kegilaan pensyarah pensyarah gatal ini telah menjadi- jadi. Luahan benar saudari Ida begitu teperinci dan memang tepat huraiannya. Sudah tentu siapa yang membacanya akan dapat mengetahui 2 ekor pensyarah maksiat ( sangat-sangat bahaya kpd IPBA) yang dimaksudkan oleh saudari Ida. Ketelitian saudari Ida dalam mengemukan fakta mengenai isu ini sangat jelas, tepat dan memperlihatkan keesahan aduanya, segala huraiannya mengenai perkara ini dijelaskan dengan fakta-fakta bagi menguatkan lagi bukti yang dikemukakan oleh beliau. Saudari Ida mengemukan, dengan menerangkan tentang siapakah mangsa-mangsa yang terbabit dan situasi bagaimana ia dilakukan oleh pensyarah-pensyarah maksiat yang terlibat serta tempat berlakunya kegiatan ini. Bukti- bukti ini amat jelas dan sukar disangkal. Kami memang tabik kepada saudari Ida. Apa yang ditulis oleh saudari Ida memang benar kerana kami juga merupakan bekas pelajar Institut ini dan perkara sedemikian memang benar berlaku. Saudari Ida juga menyatakan masih ada lagi pensyarah gatal yang terlibat dalam kegiatan ini tetapi saudari Ida hanya menghuraikan 2 ekor pensyarah maksiat sahaja dan beliau ada menyebut bahawa beliau akan dedahkan pensyarah lain yg turut terlibat dalam sedikit masa lagi.

  Untuk pengetahuan saudari Ida kami rasa biar kami pulak yang menyambung luahan benar, sebab kami juga mempunyai fakta penting untuk kami laporkan yang selama ini telah terbuku dan terpahat dalam kalbu oleh kebanyakan pelajar KPLI. Peristiwa-peristiwa pahit ini telah lama tersimpan dengan penuh dendam serta darah yang membara lalu ianya terpancutlah di halaman ini dengan penuh kebenaran tanpa berselindung dibelakang seurat benang sekali pun.

  Apa yang dimaksud oleh saudari Ida masih ada beberapa pensyarah maksiat lagi yang tak kurang handal dalam menglibatkan diri terhadap kegiatan tidak bermoral ini. Mereka ini merupakan pelapis dalam kegiatan melumatkan kesecuian pelajar wanita IPBA dan seterusnya pelapis-pelapis ini akan meneruskan perjuangan tidak bermoral ini dari masa kesemasa dengan sangkaan mereka tiada siapa yang mengetahui dan dapat mengesan perbuatan mereka. Kami berasa amat pelik dengan kelakuan pensyarah-pensyarah gatal ini kerana kesemua mereka ini sudah berumah tangga, tetapi keinginan seksual mereka sangat terlampau. Sayugia diingatkan bahawa kami akan terus membuat pendedahan berani tanpa sedikit pun berasa gentar kerana kami percaya dan pegang pada prinsip berani kerana benar. Pendedahan seterusnya ialah:

  Beliau merupakan seorang pensyarah PJ yang menjadi ketua unit PJ (Dr Azita b Amrin). Bagi kami sebagai pelajar apabila pertama kali melihat beliau kami akan beranggapan beliau sangat alim, cara bercakap, serta tutur kata yang tersusun lagi indah menunjukkan beliau mempunyai pengetahuan yang tinggi. Tetapi malangnya dalam kepuraan menjadi alim beliau juga mengambil kesempatan terhadap pelajar perempuan.

  Sebagai bukti dan alasan kami sila rujuk laporan ini

  1.Beliau telah bergurau senda dengan seorang pelajar perempuan KPLI ambilan 2008 dengan cara memegang dan menyentuh hidung pelajar berkenaan. Ini satu perbuatan yang sangat-sangat dilarang. Sebagai seorang yang berasa alim mungkin di halalkan?

  Peristiwa kedua
  2.Mengeluarkan kata-kata yang menjuruskan kepada gangguan seksual. Perkara ini berlaku terhadap 2 orang pelajar kohort 3 ambilan 2004

  Antara kata-kata seksualnya terhadap pelajar ialah:

  Di lafazkan kpd pelajar TESL cohort 3 ambilan 2004

  Sitausi pelajar pertama. Perkara ini berlaku pada waktu pelajar ini berada dalam bilik gym dalam situasi melakukan exercise-pada awal tahun lepas
  ”Awak memang motok nasib baik saya dah ada bini”

  Sitausi Pelajar Kedua, pelajar ini ketika itu memakai baju kebaya- ketika pelajar berada di kawasan IPBA
  .
  ”Awak ni seksi geram saya”

  Pensyarah PJ yang ke2 ialah (En Mohamad Hamzah b Sarimun)
  1.Semasa mengajar pendidikan jasmani beliau kerap mengambil kesempatan terhadap pelajar perempuan dengan memegang tangan walaupun tak sepatutnya beliau buat sedemikian, Pelajar-pelajar perempuan akan cuba mengelak diri dari dipegang dan mereka sentiasa berasa kurang senang dengan keadaan begitu.Bila tiba waktu PJ mereka akan berasa cemas dan kalau boleh mereka akan melewat-lewatkan memasuki kelas atau pun poteng kelas kerana perkara ini.

  2. Mengadakan hubungan intim dengan seorang pelajar perempuan KPLI ambilan 08 yang juga merupakan isteri orang.

  3. Melakukan perbuatan curang yakni berkucupan dengan pelajar perempuan KPLI ambilan 08 bernama (SU-nama singkatan)) dalam lift bangunan menara IPBA.

  Semua ini menyebabkan IPBA lebih tepat di jadikan tempat melatih pensyarah-pensyarah gatal lagi tidak bermoral daripada menjadi tempat melahir pendidik yang berkelibar. Disinilah bersarangnya makhluk-makhluk yang bertaraf syaitan dan iblis yang mendidik manusia kearah kesesatan. Lakonan mereka ini sangat realistik dan begitu hidup seolah-olah tiada apa yang berlaku dan tiada siapa yang tahu, bagitulah andaian mereka. Mereka perlu dianugerahkan sebagai pelakon terbaik IPBA. Kata perpatah melayu ”pandai makan pandai simpan” Bagi pelajar prempuan mereka sentiasa diburu ketakutan lantas terkurung dalam sangkar kesengsaraan.

  Kalau bebanyakkan pensyarah di Insitut ini bersikap sedemikian rupa, kami percaya lama-kelamaan maruah serta nama Institut akan terus tersungkur.Sebagai bekas pelajar IPBA kami rasa amat dukacita kerana perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku tetapi ia masih berterusan tanpa sekatan atau tindakan dari pihak berwajib. Sama-samalah kita renungkan. IPBA menuju kearah kehancuran!!

  Pelajar KPLI

  • AZITA BIN AMRIN
   28 Julai 2010 at 11:30 PM

   Assalamualikum Cikgu Saiful kamaruddin (jika benar nama cikgu sedemikian) terlebih dahulu saya ucapkan syabas atas keberanian cikgu menyebut nama saya (Dr. Azita Bin Amrin sebagai salah seorang pensyarah IPG KBA yang telah melakukan gangguan seksual secara lisan dan perbuatan ke atas pelajar-pelajar saya seperti yang dinyatakan dalam posting cikgu pada 27 Jun 2010.

   Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada bekas pelajar saya yang perihatin memaklumkan tentang perkara ini.

   Untuk makluman semua, saya meninggalkan IPBA selama hampir 5 tahun mulai oktober 2002 sehingga April 2007 kerana cuti belajar sepenuh masa. Saya hanya bertugas semula pada hujung April 2007. Apa yang dapat saya katakan hanyalah tulisan dan kenyataan yang cikgu saiful utarakan adalah fitnah semata-mata. Sebagai seorang pendidik walau di mana sekalipun khususnya pensyarah pendidikan jasmani yang mengajar pelbagai jenis kemahiran, usahkan tangan kadangkala dalam program seperti Pendidikan Luar terutama sewaktu aktiviti menyelamat pelbagai sentuhan dilakukan bahkan punggung pelatih wanita juga adakalanya terpaksa disokong.Namun demikian saya tetap berpegang dengan etika profesion saya pertama menyentuh dengan izin dan niat untuk mendidik dan dengan batas-batas tertentu dan kedua TIDAK MENGAMBIL KESEMPATAN di atas tanggung jawab yang diberi.

   Untuk makluman semua, sebahagian besar pelajar saya sangat memahami saya dan menerima bahawa saya sememangnya seorang yang sangat tegas dan tiada toleransi dalam banyak perkara. Oleh yang demikian saya sering disalahertikan dan sememangnya tidak disukai oleh mereka yang sentiasa melanggar peraturan.
   Suka saya maklumkan kepada semua bahawa IPG KBA mempunyai sebilangan pelajar program berkembar (di mana mereka melalui program selama 4 semester di luar negara khasnya , UK, Australia dan New Zealand di Universiti, dan politech terpilih)
   Segelitir (only a handfull of them) termasuk pelajar melayu yang beragama islam sekembalinya ke tanah air khususnya ke kampus IPG KBA, mereka seolah-olah terlupa bahawa budaya dan peraturan yang ada sangat berbeza dengan tempat mereka belajar sementara di luar negara. Sebagai penggiat kecergasan dan sering berada di gimnasium saya sering bertembung dengan pelajar sebegini yang berpakaian terlampau seksi. Pastinya teguran saya SANGAT-SANGAT tidak dapat diterima bahkan apa yang disampaikan kepada pensyarah lain termasuk bekas pengarah ialah saya memalukan mereka dan menganggap perkataan saya sebagai satu gangguan seksual.
   Saya redha dengan salah anggap dan salah faham pelajar dan saya sangat BERSYUKUR jika ada pelajar yang sanggup membuat laporan secara bertulis walau di mana sekalipun kerana saya BERSEDIA UNTUK BERDEPAN DAN BERSEDIA JUGA UNTUK MEMBAYAR YURAN GUAMAN. Tetapi dalam ruang siber yang penuh dengan pelbagai thomahan dan fitnah serta kesahihan yang tidak dapat dibuktikan ini menjadikan saya berasa amat sedih dan kesal. Saya tidak pasti apa motif cikgu kerana saya percaya tidak semua orang suka pada kita namun tulisan ini sekadar jawapan kepada orang yang suka dengan pendekatan, peribadi, sifat dan pembawaan saya yang sememangnya tidak sempurna ini.
   Kepada Cikgu Saiful yang menulis artikel ini maaf saya tidak ingat dan tidak pasti samada saya pernah mengajar cikgu namun saya jemput cikgu datang ke IPBA berjumpa saya bila-bila masa atau hubungi saya untuk menyelesaikan masalah cikgu dengan saya. Saya pasti ada sesuatu yang telah saya lakukan pada cikgu yang menyebabkan cikgu cukup berdendam kepada saya. Maafkan saya kerana didikan yang tidak sempurna, maafkan saya kerana tidak mengajar berlaku jujur,maafkan saya kerana tidak mengajar menghormati guru, maafkan saya kerana tidak memberikan markah cemerlang kepada cikgu, maafkan saya kerana TIDAK menjadikan cikgu manusia yang bersyukur, maafkan, maafkan…………saya

   DR. AZITA BIN AMRIN
   PENSYARAH PENDIDIKAN JASMANI
   IPG KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA
   LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

 5. yun
  1 Julai 2010 at 9:24 AM

  mmg pun,ramai pensyarah gatal..mase aku dok MPTI dulu pun ade..sekor pensyarah PJ..(asik pensyarah PJ je)..asal dengan pempuan je..gedik gile babi..kalau dgn pelajar laki..peh..mcm singa..bini dia pun keje satu maktab…dok HEP..perangai lebih kurang sama laki bini.

 6. Mohamad Hamzah Sarimun
  5 November 2010 at 4:35 PM

  Salam Saiful Kamruddin…..
  terlebih dahulu, saya nak ucapkan ribuan terima kasih atas apa yang tuan lakukan kepada saya. Allahamdulilah, kiranya Allah sangat sayangkan saya, maka saya difitnah oleh tuan.

  namun untuk pengetahuan tuan, apa yang tuan lakukan benar-benar menghina saya sebagai seorang manusia. Saya Mohamad Hamzah bin Sarimun, dengan ini bersumpah dengan nama Allah yang menjadikan saya, dan dengan nama ibu saya Puan Zaharah yang melahirkan saya, saya tidak melakukan apa yang dikatakan oleh tuan. Saya tidak sejijik dan sehina seperti yang tuan tuliskan di atas.
  Saya sangat hairan, bagaimana tuan boleh tahu saya berkucupan di dalam lift, adakah tuan juga berada di sana, atau saudari Su sendiri yang memberitahu tuan…..subhanallah…betapa bodohnya sayakan…membuat onar di tempat saya mencari rezeki….Apa pandangan masyarakat, keluarga saya, isteri saya, anak-anak saya…..Ya Allah, ya Rahman, Ya Rohim…..

  Sebenarnya terlalu banyak yang ingin saya nyatakan di sini, tetapi saya sedar semuanya ketentuan Allah, dan pepatah melayu juga ada mengatakan jika tidak ada angin masakan pohon bergoyang…Untuk Su, maafkan saya jika saya menolak cinta saudari. Untuk tuan saiful maafkan saya jika saya menjadi saingan tuan di tempat kerja.

  Saya amat teringin sekali berjumpa dengan tuan saiful dan Su, supaya kita boleh selesaikan urusan ini di dunia. saya ada aje di IPBA, kita berjumpa, saya takut jika kita tidak berkesempatan, kita akan berjumpa di Padang Mahsyar dan ketika itu saya akan memohon kepada Allah agar segala kebaikan tuan dan Saudari Su diberikan kepada saya dan segala kejahatan saya, saya berikan kepada tuan dan Saudari Su…..fitnah yang paling jahat yang dituliskan tentang saya……

  saya juga berdoa, agar Allah memberi petunjuk kepada Tuan dan saudari Su, AGAR TIDAK TERUS MEMBUAT FITNAH….

  MOHAMAD HAMZAH SARIMUN
  PENSYARAH PENDIDIKAN JASMANI
  IPG KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA
  LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR.

  • brontok
   29 Januari 2013 at 9:05 PM

   “Untuk Su, maafkan saya jika saya menolak cinta saudari”—– hoi ini ayat apa hah..(taktik nak lepaskan diri dari pertuduhan lah tu)..haha budak darjah 1 pun tau yg ni taktik lama yg dah berkarat lah. mana mungkin Su tu suka kat kau, dia tu isteri orang lah.. if u aint know nothing about professionalism, get the fuck out of the ipba system.

 7. KALAM
  9 Mac 2011 at 11:56 AM

  Assalamualaikum…………
  Ini perkara yg melibatkan spesis pendidik di IPBA. Sebelah pihak jadi pelajar dan sebelah lagi yg mengajar. Malangnya kedua-dua pensyarah yg dituduh adalah kawan baik saya walaupun saya tak sehendsome mereka berdua…Tuduhan boleh direka-reka kalau hanya di ruangan siber ini. Saya pun boleh reka cerita macam-macam di ruangan ini.Kalau betul bawalah ke mahkamah. Negara kita ada undang2, jadi gunakan saluran yg betul. Medan siber ini tidak dapat menghakimi apa-apa isu dan permasalahan.
  Saya lihat kedua-dua pensyarah ini memang tegas dan berkarisma. Pensyarah PJ kalau tak tegas maka tak tercapailah P&P. Pelajar mesti sediakan diri untuk menerima latihan yg pensyarah berikan. Pelajar yang memohon jadi guru, jadi sendiri mau ingatlah….Kenapa sampai pensyarah terpaksa pegang sana-sini semasa buat latihan ????? Mana kerjasama rakan-rakan sejantina…Kekadang pelatih pompuan ni mentel bendel. Suruh lompat tak mau lompat. Terjerir-jerit pensyarah, mereka buat dekkkk aje. Bila pensyarah arah pakai tangan sikit kata gangguan seksual la pulak.
  Apapun yg menuduh saya syorkan bawa perkara ini ke muka pengadilan bukan tulis di sini. Kepada yg dituduh harap bersabar…Hakikatnya anda adalah dua org pensyarah yg paling hendsome di IPBA. Nabi Allah Yusof pun hendsome dan baginda melalui ujian yg lebih hebat dari tuan berdua hingga pernah dicampah dl perigi yg dalam…….Rasanye tuan berdua belum kena campak lagi…
  Wallahualam…..

  • brontok
   30 Januari 2013 at 8:06 PM

   masalahnya diorang lecturer gatal tu tak handsome

 8. 31 Mac 2011 at 12:48 AM

  sungguh mudah untuk menafikan, bila terantuk baru tergadah, org kata baling batu sembunyi tangan, masa baling sedap tapi bila batu di kembalikan pada kita baru kita mencari pelbagai alasan. Usah memberi alasan berjela-jela hakikatnya semua pelajar perempuan tahu siapa pensyarah gatal IPBA, jadi tak perlu lah nak cari dan mengorek untuk menutup wajah yang melakukan dajal.Apa sahaja alasan tak perlu di utarakan di sini usah berpura-pura, kita semua akan ketawa aja, bagi pembaca yang bukan dari IPBA bolehlah mereka semua kelentong untuk menraih simpati pembaca yang tak mungkin tahu situasi sebenar, bagi kami itu hanya cerita dogeng untuk menutup wajah yang baru mula terasa malu

 9. MamaIman
  21 April 2011 at 4:54 PM

  Saya pembaca yang sedang menuntut di IPBA. Saya tidak nafikan ada segelintir pensyarah IPGKBA yang berkelakuan tidak sopan dengan pelajar. Sekadar menyentuh sedikit tentang peribadi Cikgu Azita, saya tidak pasti apa yang menjadikan isu ini timbul. Saya tidak dapat langsung mengaitkan beliau dengan isu ini kerana sepanjang saya menghadiri kelas bersama beliau, tidak pernah pula timbul aduan dari rakan-rakan tentang sikap buruknya. Yang pasti, beliau seorang yang cukup tegas dan kadang-kadang sering bernada sinis sebagai menegur sikap sesetengah rakan yang agak keterlaluan dari segi pakaian. Pada saya, itu perkara biasa jika teguran secara terus sukar diterima. dah besar, dah berakal, pandai-pandai la fikir jika dapat teguran sinis dari pensyarah. Jangan hanya kerana tidak setuju dan marah, tuduhan berat sebegini timbul. Apapun, hanya Allah yang tahu. Jika benar ia berlaku, tidak perlulah diaibkan sehingga begini caranya. Jika perkara ini tidak benar, bukankah ia nanti menimbulkan masalah yang lebih berat?

 10. saya
  14 Mei 2011 at 9:12 PM

  kelakar tgk pelatih2 yang dok buat fitnah sana sini… sy tgk lecture kt sini okay je.. dan saya belajar kat sini.. saya taw sebab apa anda buat fitnah.. sebab anda pernah kena marah, atau memang tak berpuas hati dengan pensyarah2 tersebut.. cukup2lah tabur fitnah.. anda sedar tak, ilmu yang anda curahkan kepada murid2 anda datang dari mana?? dari mana kakak2 dan abang2ku? anda rasa berkatkah ilmu yang anda pelajari.. anda harapkah pahala yang anda terima selepas mengajar murid2 anda berterusan sampai bila2?? tak pa.. anda akan rasa apa yang anda buat sekarang ni bila murid2 anda marah dengan anda.. takpa anda nak rasa sangat

  • joan
   26 Ogos 2011 at 8:25 AM

   Untuk..SAYA yang beri komen diatas , jangan la menyamar nak jadi pelatih.Komen membela 2 pensyarah buruk akhlak macam ni hanya datang dari orang tertuduh ni je. Tak kan le pelatih kena marah sebab pembelajaran nak balas balik dengan fitnah. Kau ingat pelatih pelatih ni macam budak sekolah tadika ke. Mereka dah matang la, dan berani kemukakan kebenaran. Cuma pensyarah yang dah terperangkap ni akan buat pelbagai statement untuk bela diri. Pada pandangan saya nak bawa ke tengah pun sukar bagi pelatih , kerana niat kami cuma nak tamatkan pengajian je , tak nak panjang panjang , kalau lapor pun biasala .. yang menerima laporan tu kawan-kawan diaorang , lagipun macam macam statement tertuduh ni boleh buat untuk bela diri dia , yang si pelapor pulak pelatih fikir karang panjang cerita belajar ke mana , posting ke mana , baik terima je keadaan inilah situasi yang ada kat IPG. Macam masuk tandas awam le .. busuk macam mana pun kalau dah tak tahan nak buang, terpaksa masuk juga. Kalau lapor kata tandas busuk , takde maknenya. Lu ..pikir la sendiri .

 11. mamat
  25 Ogos 2011 at 4:45 PM

  Pensyarah jenis bukan IPBA je , kitaorang baru baru ni tersentak bila ditunjukan surat aduan seorang pesnyarah Jabatan Sains IPTI , kitaorang baca ramai-ramai , dia ni diadu sampai ke peringkat tertinggi KPM , mau tak pucat lesi jadinya. Pensyarah ni Norizan Ghazali diadu kerana menggoda dan menjalinkan hubungan sulit dengan isteri orang , yang juga pelatihnya. Aduh ….malunya … surat tu diedar kesemua pensyarah. Kita orang tanya juga pada pensyarah yang rapat dengan kita orang ….betul ke? dia senyum sinis je … dia kata … korang dah jadi cikgu nanti jangan buat perangai buruk macam tu…. hissss mana ada Encik … budak sekolah rendah …. dia jawab, mana tahu dia ni selera dia pada bini orang … korang pada budak darjah 2 ke 3 ke …… peeeeh ketawa besar kitaorang . Walaupun kitaorang kepala huru hara … maruah kita jaga .. anak bini orang kita tak kacau. Rosak la … pensyarah ni … aku tak kenal mana satu .. takpe ada masa nak tengok mana satu ni.

 12. hanny
  9 September 2011 at 9:00 PM

  Salam! untuk Mamat dan rakan-rakan ( macam kenal je ).Perkara ni sebenarnya sebelum puasa lagi kita dah tahu , surat yang pensyarah “tercicir” kat pondok discussion tu kita dah lama baca. Ada kawan-kawan yang siap photostat kat luar lagi.Tak perasan ke? Semenjak, dua menjak ni beberapa letcurer asyik beri nasihat pasal moral dan akhlak , nasihat pasal jangan buat hubungan istimewa dengan letcurer, juga menasihatkan agar jangan sebarangan bagi no telefon kepada letcurer lelaki. Bagi yang tak faham, nasihat ni adalah biasa, bagi yang dah baca surat tu, ini satu amaran yang tersirat bahawa ada ‘ buaya ganas’ di IPTI dah kenal isteri orang ke apa ke.Fasal En Norizan tu , dia ni memang ada ciri -ciri tu, dulu dia pun pernah ngayat akak senior aku, tapi gagal. Memang betullah ingatan letcurer yang beri nasihat tu , jangan bagi no sebarangan.Tapi tengok muka selamba je , datang dengan kereta Honda dia. Memang jenis kulit muka tebal agaknya. Bagi CD Wali Band je kat dia, suruh dengar lagu Tobat , suruh solat sunat taubat payah nampaknya.

 13. Hamsi
  10 September 2011 at 9:54 AM

  Tengah sedap beraya tetiba ada member call, tengok blog Cikgu Haidi ni ada berita yang menggamit memori , klasik nasional dah ubah menggamit kenangan. Teringat masa dulu-dulu kat IPTI , dah biasa sebut IPTI, sekarang ni IPGM KTI kan.Panjang sangat. Apa khabar pensyarah-pensyarah IPTI ? Moga sihat hendaknya. Buka je blog ni keluar nama Norizan Ghazali, patut la member ni call rupanya kisah lama berulang lagi.Tapi dia ni bukan Jabatan Sains tapi HEP, marah nanti Letc Jabatan Sains. Tak tahu lah kalau dah kena tendang ke Jabatan Sains.Bak kata pepatah melayu ” jatuh juga tupai ke tanah” , “tak tumbuh tak melata tak sungguh orang tak kata” ” kalau takde angin masakan pokok nak bergoyang” ye kecuali ada beruk atas pokok. Tertarik dengan komen Hanny, memang MO ( modus operandi ) pensyarah hampass ni telefon. Otai-otai lama IPTI pun memang tahu MO dia. Tapi biasa la, RAKAN SEJAWAT, kalau tegur perangai buruk dia takut kata nak jatuhkan dia pulak. Perkara ni dah lama baru ni timbul.Adik- adik yang masih kat sana berhati hatilah dengan munafik sorang ni. Jangan tertipu dengan perwatakan dan sikap ambil berat dia ( pelatih lelaki takde pulak dia nak ambil berat camtu ). Bila timbul cerita buruk ni teringat kepada “Mr M”. Sayang sekali bayangkan tak kala komitmen dan pengorbanan pensyarah- pensyarah lain begitu tinggi, tiba tiba ada bauan kurang enak dibawa masuk oleh “pensyarah najis” ( pinjam sekejap istilah rakan di atas ). Dalam hal ni teringat kepada “Haji Z” yang tegas dalam mempertahankan imej IPTI, tapi ” Haji MS” nampaknya tak cukup kental. Buat pensyarah -pensyarah lain teruskan usaha murni anda , jangan patah semangat dek sekor dua yang membawa aib kepada IPTI. Insyallah ada balasan bagi yang baik dan buruk. Rakan-rakan please keep in touch.

  • Bukan Tuan Haji
   5 Ogos 2013 at 4:03 PM

   Saudara Hamsi,mungkin dah lama meninggalkan KTI agaknya. Memang benar pensyarah ini dari Jabatan Sains dan sekarang ni dah bergelar Tuan Haji Norizan.Haji sekadar tutup imej sebenar je. Memang tidak dinafikan bahawa apa yang telah dilakukan oleh “Tuan Haji” ni memalukan kami semua, dari pelatih,staff sokongan,driver kepada pensyarah semua bercakap pasal akhlak buruk lelaki ini.Kami juga malu, bersepah dalam blog dan facebook bercakap dan mengutuk tingkah laku tidak bermoral lelaki ini.Untuk makluman saudara Hamsi,tempias sindiran juga kepada pensyarah lain apabila ada rakan pensyarah disindir oleh guru dan pentadbir sekolah semasa membuat penyeliaan praktikum.Pesan kat pensyarah kau orang jangan buat perangai macam Norizan kat sekolah kami,nak buat juga pegi buat kat IPTI,itu yang pelatih beritahu.Malu memang malu,kami dilabel sama seperti Tuan haji tu.Saudara Hamsi, mungkin bekas pelatih di sini, sukacita saya nak maklumkan IPG KTI tidak duduk diam dalam hal ini,budaya IPG KTI dah pun dilancarkan dan antara flagshipnya adalah mengamalkan akhlak dan moral yang terpuji. Ini adalah ekoran dari apa yang telah berlaku, Tuan Pengarah amat kecewa dan memandang serius tentang kelakuan tercela ini.Maka itulah tercetusnya budaya ini.Tuan Haji tersebut pula macam tu juga tak nampak rasa bersalah atau malu atas perbuatan jijiknya.Ingat nak minta tukar ke berhenti ke tapi.Betullah komen pelatih dalam blog muka tak malu.Lelaki kan.Tetapi yang menariknya adalah apabila kes ini tersebar,sorang dua lagi pensyarah yang sewaktu dengannya terus menghentikan aktiviti yang sama.Takuuut.Itulah saudara Hamsi sedikit yang berlaku kat sini.

   • Anti Maksiat
    26 Oktober 2013 at 4:30 PM

    Tertanya-tanya. Adakah individu-individu ini masih berkhidmat, telah dipecat atau telah ditukarkan? Saya amat setuju dengan pandangan Dr. Suradi ( komentar di bawah, imej kedua-dua IPGM ini tentunya akan terpalit dengan isu moral. Individu -individu ini perlu secara sukarela atau dengan tindakan meninggalkan IPG ini.Dalam situasi ini kesemua individu-individu terbabit didedahkan nama mereka.Begitu rendah akhlak dan buruk kelakuan seperti yang digambarkan. Bagaimana mereka hendak mengadapi komuniti dalam IPG tersebut?.Bolehkah imej mereka ini dibersihkan? Apa persepsi masyarakat?Bolehkah mereka ini dipercayai integriti moralnya? Saya rasa sukar bagi mereka yang terbabit dengan isu ini. Tentunya akan berlarutan selama mana mereka ada di sana. Bagi individu-individu ini cukuplah memalukan imej IPG dan rakan-rakan lain. Anda tidak lagi layak berada di sini.

    • Tunang Cikgu
     27 Oktober 2013 at 4:58 PM

     Eh..eh macam tak caye plak PENSYARAH yang melatih guru buat mende ni.Patut le ade CIKGU yang tak senonoh, yang melatihnya pun perangai buruk. Cikgu yang tak senonoh tu plak ngajor murid… dah murid pulak perangai tak senonoh. Berangkai-rangkai la pulak.Macam disebut kat atas ni, bini orang tu yang diayatnya tu, tak senonoh betul. Mungkin PENSYARAH ni bukan islam maka tak memahami soal dosa, tapi dah jadi PENSYARAH tak kan tak boleh buat justifikasi moral ?. Macam dunia artis plak penuh ngan isu moral. Haaa ni idea baik, ngape PENSYARAH terbabit tu tak jadi artis je. Buat maksiat pun takde le orang nak ambik pusing sangat, dah dunia dia macam tu.Tapi ini “profession mulia” akhlak kena mulia. Tak kan nak tengok anak murid kencing berlari.Guru ni sinonim dengan akhlak yang mulia, kalau macam ni bukan guru namanye.Kalau dah takde kat Maktab tu memang patut lah.Tapi kalau ada lagi,malanglah dunia pendidikan guru. Lepas ni dicadangkan sape-sape nak jadi PENSYARAH kena ditapis betul-betul.Jangan pulak ada title Tuan Haji je dilabel ok akhlaknya dan boleh jadi pensyarah.Tapi pelik juga pensyarah lelaki boleh mengajar dan memegang pelatih perempuan, sukatan apa yang dipakai kat maktab ni? Tak mencabul ke namanya? KPM ngan BPG dok diam je ke? Budget besar tu. Setakat terminate 3 4 ekor yang buat hal tak pe kot.Kate nak capai PPPM 2025, promosi tiap-tiap malam kat TV, tapi masalah akhlak buruk anak buah kat bawah tak leh nak sattle.TEGAS KPM, TEGAS BPG, TEGAS IPG…JANGAN KOMPROMI DENGAN ISU MORAL. BARU DIPANDANG MULIA.

 14. mamat
  14 September 2011 at 11:21 AM

  Salam …ok dah kenal orangnya …. takde le henseemm pun … brader ulat tiket kat LT tu lagi henseem … pandai ayat kot. Buat pe bagi dia CD Wali Band ? Bagi CD azab kubur tu… moga -moga dia insaaaf . tapi org jenis ni mana kenal dosa… isteri orang pun dia usung .. dosa dia ni kalau tak diampun didunia oleh suami budak tu ….. peeeh azab tu … roh tak diterima bumi…. kata ustaz la …. tazkirah sikit , panggil budak darjah khas pun ok, bagi tazkirah kat dia ni.

 15. DR.Suradi Jamil
  17 September 2011 at 12:45 PM

  Assalamulaikum semua.Saya menemui isu moral pensyarah ini tak kala saya cuba mencari bahan tentang LINUS. Walaupun saya tidak lagi berada dalam pendidikan (KPM) tetapi saya terpanggil untuk memberi sedikit komen.Mungkin atas dasar tanggungjawab dan kesucian imej dunia pendidikan umumnya.Pertamanya saya berpendapat ruangan siber ini kurang sesuai untuk membincangkan isu moral pensyarah ini. Jelas ianya boleh memberikan tafsiran negatif kepada bidang pendidikan guru oleh masyarakat yang membaca. Dalam hal ini, ianya bukan sahaja membawa aib kepada pensyarah-pensyarah tetapi kepada institusi- institusi yang terbabit.Bagi masyarakat yang tidak memahami prosedur dan tatacara tindakan tatatertib ( termasuk para pelatih, saya andaikan ) mungkin menganggap Institusi tidak mengambil tindakan, saya yakin itu tidak berlaku.Tindakan tatatertib kepada pensyarah seperti ini boleh diambil melalui beberapa prosedur ( berdasarkan pengalaman saya ).Harus difahami, jika pelaku masih berada di Jabatan tersebut, tidak semestinya tiada tindakan telah diambil kepada pelaku.Ketua Jabatan terikat dengan etika dan peraturan yang tidak membolehkan beliau mendedahkan hasil siasatan mahupun tindakan yang telah diambil.Ini harus difahami oleh semua.Menghukum pensyarah yang berkelakuan sumbang ini di ruang siber ini sebenarnya menghukum Institusi yang diberi amanah. Tafsiran salah mungkin dibuat oleh masyarakat mengatakan bahawa pihak IPTI , IPBA mahupun BPG gagal menangani isu ini.Ini tidak adil kepada institusi terbabit.Bagi pensyarah yang berkelakuan seperti ini anda harus ingat bahawa nama buruk yang anda bawa bukan hanya kepada diri sendiri tetapi kepada rakan pensyarah yang lain, Institusi yang anda wakili malah dunia pendidikan guru umumnya.Terbaik bagi semua adalah, anda WAJIB membersihkan semula imej pendidikan guru.Meninggalkan bidang pendidikan guru ini adalah satu “option” yang saya sifatkan sangat bertanggungjawab. Berhijrahlah ke pendidikan swasta. Ini penting kerana selama mana anda berada disana selagi itulah stigma negatif masyarakat akan terpahat disana. Kepercayaan masyarakat boleh pudar kerana ini. Saya amat yakin majoriti rakan-rakan pensyarah yang lain tidak bersifat sedemikian dan bersifat professional, sehubungan itu jika anda ( pensyarah terbabit ) berada bersama kalangan professional ini ianya memberi impak kepada keseluruhan organisasi tersebut. Amat mulia jika anda membuat keputusan beredar demi kebaikan semua. Amalan ini saya lihat semasa saya menuntut di Jepun, apabila berlaku konspirasi , isu moral dan etika atau salah laku mereka sangat berani mengambil tanggungjawab. Tetapi amalan biasa di negara kita helah bela diri , alasan atau “defense statements” yang acap kali kita dengar.Sekian terima kasih.
  Suradi,DR. Kuala Lumpur. suradijamil@gmail.com

 16. oddperson
  29 September 2011 at 10:53 PM

  assalammualaikum. walaupun kita sering mendengar berita tentang pensyarah gatal, bagaimana pula dengan pelajar gatal? yang melakukan video seks dan juga berpelakuan tidak senonoh di kawasan MAKTAB PERGURUAN khususnya. Pelajar IPGM KBA tidak harus menyalahkan pihak pensyarah sahaja. Saya sebagai seorang pekerja di institusi ini faham bahawa terdapat satu kes di mana murid telah melakukan adegan SEKS di bilik darjah di atas Dewan Kuliah B pada tahun lepas. Kalau depa tak silap, perempuan yang terlibat itu merupakan perempuan berbangsa SIKH dan telah pun diambil tindakan oleh pihak maktab. Walaupun begitu, pihak pensyarah tidak pernah membesar-besarkan perkara ini. Jangan anggap ia adalah satu adegan seks yang ringan. Mengikut kronologi kepada cerita ini, ( comment ini daripada salah seorang mak cik guard yang rapat dengan budak senior dan juga pihak HEP) Pelajar yang bernama Nateesha (budak TESL) ini telah ditangkap basah bersama pasangan seksnya oleh seorang uztaz. Pada ketika itu, beberapa bukti perhubungan seks mereka telah ditemui termasuklah tisu basah yang digunakan untuk mengelap air mani pasangan lelaki itu di lantai. Begitulah ceritanya. Akan bersambung esok…

  • TESLian IPBA
   30 September 2011 at 9:40 PM

   assalamualaikum.

   odd person, sememangnya anda sangat “odd”. kenyataan anda lebih menjurus kepada penyebaran fitnah. kedua-dua isu itu telah lama diselesaikan, dan mengapa anda cuba untuk memanaskan semula isu ini? apa motif anda membuat satu akaun baru, add semua budak2 IPBA dan menyebarkan link di setiap ruangan mereka? tidak cukup dengan itu anda turut meletakkan link artikel ini di beberapa page lain seperti blogger ipgm. apakah motif anda sebenarnya? adakah untuk menjatuhkan maruah orang lain dan memburukkan nama IPBA?

  • nateesha
   30 September 2011 at 9:47 PM

   you are truly disgusting! n inhumane! remember, every dog has it’s day… yours will be coming soon… im cursing you as a woman who has been deeply insulted by your atrocious comments.. either you erase all those or i will file a police report against you and your sick intentions!

  • Hamba Allah Yang Takut Pada Azab Allah
   30 September 2011 at 10:36 PM

   Assalammualaikum Odd Person.

   MasyaAllah, tergamak anda melemparkan fitnah terhadap kedua-dua sahabat saya.
   Mak Cik Guard itu sendiri kadangkala meng-over-kan fakta.
   Yang in saya tidak fitnah.
   Semua pelatih IPG-KBA sedia maklum kata-kata Mak Cik Guard ini tidak boleh dipercayai sepenuhnya.
   Mereka hanya berada di kelas, berdua dengan keadaan masing2 di hujung penjuru kelas.
   Ya, haram hukumnya berdua2an.
   Nateesha & temannya sedar dan telahpun meng-reflect diri masing2.
   Mereka sedar itu salah mereka dan telah diberi pengajaran oleh pihak HEP.
   Ustaz Asri, ustaz yg menjumpai mereka, tidak menjumpai apa2 yang mencurigakan pun.
   Tisu basah itu semua pembohongan yang anda dengar dari lidah Mak Cik Guard ittew.
   Ber-istighfar lah wahai Odd Person.
   Moga Allah mengampuni kamu.
   Kalau anda ingin mengetahui cerita sebenar, berjumpalah dengan orang yg sewajarnya i.e. HEP, mahupun Nateesha sendiri.
   Bukannya sebarangan orang yang tiada kena-mengena dengan kes ini.
   Minta maaf dengan Nateesha, temannya, dan pada Allah.
   Moga Allah mengurniakan hidayah serta keampunan buat kamu.

  • A SISTER
   1 Oktober 2011 at 5:53 PM

   Waalaikumussalam w.b.t and anne-yo-ha-seyo “ODD” PERSON !! how was your day darling? 😀 are you HAPPY?? want to SHARE it?? XD SHARING IS CARING right?? tapi kalau SHARING yang FITNAH-FITNAH boleh ke??ommo…Alhamdulillah ada juge hamba ALLAH S.W.T yang sudi mengambil berat ke atas kawan-kawannya..amin..tapi berdasarkan apa yang anda tulis di sini JELAS sekali anda TIDAK MENGETAHUI APA-APA berkenaan kes tersebut.Tahu knpe??
   (1) : anda TIDAK NAMPAK KEJADIAN ITU
   (2) : ANDA YAKIN apa yg dikatakan oleh MAK GUARD itu??
   (3) : adakah ANDA SAHABAT BAIK KEDUA-DUA mereka??
   (4) : SEBAGAI SEORANG ISLAM layakkah anda menyebarkan perkara yg tidak dilihat
   dengan BIJI MATA sendiri tanpa saksi??cukupkah dgn mendgr KATA-KATA dari
   MULUT-MULUT orang?? “KRONOLOGI daripada CERITA INI” ?!
   (5) : saya yakin anda KENAL,FAHAM DAN BOLEH MEMBACA HUKUM HAKAM AGAMA
   “ISLAM”..bukankah org yang MEMFITNAH jauh lebih terkutuk daripada si pembunuh???

   pssttt : awak BESTFRIEND dgn MAK GUARD tue ke?!!

   BEBERAPA BUKTI ?!! what the hell is that?! u rascal!! oh ye..sye yakin anda seorang yang TIDAK EMPATI sama sekali..poor with u TEACHER..if you try to spread over many facts that were not true,i will not let u go (darling : really want to see u,let’s be FRIEND! ) i can be a very good FRIEND..uuu..last : i am not one of ipba student but A HUMAN and A FAMILY, FAMILY AND FAMILY! REMEMBER THAT darling…
   Assalammualaikum warahmatullah hiwabarakatuh …

   p/s : “ODD”

   Dalil Al Qur’an :

   Al-Baqarah (2) : 191

   وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُم مِّنْ حَيْثُ أَخْرَجُوكُمْ وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَلاَ تُقَاتِلُوهُمْ عِندَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يُقَاتِلُوكُمْ فِيهِ فَإِن قَاتَلُوكُمْ فَاقْتُلُوهُمْ كَذَلِكَ جَزَاء الْكَافِرِينَ

   2.191. Dan bunuhlah mereka di mana saja kamu jumpai mereka, dan usirlah mereka dari tempat mereka telah mengusir kamu (Mekah); dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan, dan janganlah kamu memerangi mereka di Masjidil Haram, kecuali jika mereka memerangi kamu di tempat itu. Jika mereka memerangi kamu (di tempat itu), maka bunuhlah mereka. Demikanlah balasan bagi orang-orang kafir.

 17. IPBARIAN
  29 September 2011 at 11:59 PM

  As salam..
  banyak comments disini yang telah sy baca…
  ade pun disini ingin sy menegur beberapa perkara:
  1. Rasulullah pernh berkata,”jangan kamu bangkitkan fitnah yang sedang tidur itu.” melihat pada konteks ini, jika fitnah itu fitnah lama, Rasulullah menegah kita daripada membangkitkan isu tersebut apatah lagi mencipta fitnah yang baru.
  2. Jangan kita buka aib orang lain. adapun jika seseorang itu melakukan dosa, dan jika dosa itu tidak melibatkan manusia lain, maka jangan kita dedahkan aibnya. Byk hadith2 yang melarang perbuatan membuka aib manusia lain. Astagfirullah…byk dosa jika kita buka aib orang. adapun jika dia berbuat dosa, itu adalah urusannya dengan Allah. Fikirlah, bhawasanya jika Allah buka aib kita, xde seorangpun yang mampu terselamat darinya. So jagalah aib sesama muslim. apatah lagi jgn didedahkan secara meluas seumpama ini. byk dosa yang kita dapat.
  3. jagalah tatasusila kita sebagai muslim. Orang islam adalah orang yang beretika. Jagalah santun bahasa dan perkataan disini. jika benar dakwaan2 di atas, maka lakukan apa yang sepatutnya, bukan mendedahkan nama si fulan bin si fulan disini.

  Adapun sy amat mengenali kedua2 pensyarah PJ yang dikatakan GATAL itu. Apa2 pun Allah maha Mengetahui. Semoga Allah membenarkan pihak yang teranaya. Sbg guru, bertindaklah mengikut akal fikiran bukannya perasaan yang membabi buta…sekian

  PELAJAR IPGKBA

 18. Pelajar Ambilan Jan 2011 IPG-KBA
  30 September 2011 at 8:05 PM

  assalamualaikum..

  komen ini saya tujukan khas kepada odd person..

  ruangan ini bukanlah ruang untuk ber’gosip’ atau menyebarkan fitnah. kalau anda sndiri menggunakan perkataan “kalau depa xsilap” maksudnya anda mendapat info dari sumber yg tidak tepat dan boleh dipertikai kesahihannya. kalau ianya info dri mulut ke mulut, ia mungkin ditokok tambah.

  saya juga ingin menegur sikap odd person kerana membangkitkan kembali isu lama. kalau ya btl pn kes ini terjadi, tak perlulah anda menyebut nama pesalah. ia mungkin akan menjadi fitnah jika anda menyebut atau menokok tambah perkara yang tidak berlaku. saya rasa tidak perlulah anda menyambung cerita anda ini kerana anda sendiri telah menunjukkan kebodohan anda sebagai umat Islam.. setuju 100% dengan apa yang dikatakan oleh IPBARIAN

  sekian

 19. nateesha
  30 September 2011 at 9:44 PM

  odd person? who are you? what rights do you have to say all that? if you think you are very brave, say out your name. or come and see me.. what is your problem? i can sue you.. please bear that in mind.. who on earth are you?

 20. un-anonimous
  30 September 2011 at 10:33 PM

  odd person…apekah bukti yg anda menuduh beliau spt yg tjd?adakah bukti2 sahih atau 4 org saksi2 yg baligh dan berakal yg mampu membuktikan pertuduhan anda?atau sumpah laknat yg anda mampu lakukan?kerana jika tiada,ini sudah dikira sbg satu dosa yg amat berat…ibarat memakan daging saudara sendiri…insaflah sebelum balasan dari yang Esa menemui anda…

 21. Anonymous
  30 September 2011 at 10:48 PM

  assalamualaikum w.b.t. saya ucapkan kepada individu yang bernama “oddperson”..pertama sekali, ingin saya lemparkan setinggi-tinggi penghargaan kepada kamu kerana kamu berjaya membangkitkan kembali fitnah yang telah lama tidur dan sekaligus mencipta satu persepsi buruk terhadap individu-individu yang terlibat. ingin saya nyatakan disini bahawa sebagai seorang pekerja, kamu hanya ditugaskan untuk melaksanakan kerja-kerja yang tertentu dan sudah semestinya bukan kerja sebagai seorang penyebar fitnah. tambahan pula, kamu menyatakan “Kalau depa tak silap” dimana ini menunjukkan bahawa kamu hanya mereka-reka cerita dan langsung tidak yakin dengan apa yang kamu perkatakan. kamu hanya mendengar khabar-khabar dari mulut orang dan terus menjadikan ia satu cerita yang kamu sendiri reka..

  sekiranya kamu mempunyai bukti-bukti yang sahih dan gambar serta video sexs yang kamu maksudkan, saya ingin sekali berjumpa dengan kamu untuk melihat dengan mata kepala saya sendiri. saya tidak tahu siapa, nama, bangsa atau agama kamu tetapi sekiranya kamu ini berbangsa melayu dan beragama islam, individu-individu yang kamu maksudkan sudah tentu tidak akan memaafkan kesalahan kamu memfitnah mereka. ingatlah, keampunan dari Allah S.W.T tidak pernah sekali Allah sekat kerana pintu taubat sentiasa terbuka. akan tetapi kemaafan dari manusia itu tidak mungkin diperoleh sekiranya kamu tidak berjumpa mereka dan mengakui kesalahan kamu secara berhadapan. Jadi, janganlah bermimpi untuk memasuki syurga bahkan mencium baunya pun tidak mungkin kamu dapat. Allah S.W.T melarang hambanya memasuki syurga sekiranya orang yang dia fitnah tidak memaafkan kesalahan dia..Akhir kata, terima kasih sekali lagi diatas fitnah kamu dan cubalah bawak bertaubat sementara pintu taubat masih terbuka..InsyaAllah akan diterima taubat kamu..

 22. 30 September 2011 at 11:31 PM

  Jom sama-sama mendoakan kesejahteraan ORANG PELIK ni ye..kesian sangat-sangat mengenangkan nasibnya di akhirat kelak.. :’) kesian, kesian.. :’)

 23. mixgur
  30 September 2011 at 11:33 PM

  Assalamualaikum w.b.t…”Odd person”, saya rasa anda seseorang yang kekurangan kasih sayang sehingga sanggup membuat fitnah kepada seseorang yang tidak pernah melakukannya. Saya sangat teruja melihat keghairahan anda dalam mengarang cerita anda yang sangat terperinci itu. Saya rasa pasangan yang pernah buat hubungan terlarang pun tidak akan ingat setiap langkah yang terperinci itu. Saya rasa anda telah menggunakan pengalaman anda sendiri dalam mengarang cerita-cerita panas seperti ini. Syabas dan tahniah buat anda sekali lagi kerana mengaplikasikan setiap perbuatan anda itu!!!! Saya doakan agar ada penerbit hendak menerbitkan cerita-cerita anda.

 24. Concerned member
  1 Oktober 2011 at 12:13 AM

  Good day Odd Person. I am writing my comment in English and I hope you will be able to read and understand it. If not, please use Google Translator since you seem to be very capable of using the internet to achieve your twisted and misguided aims (whatever they are).

  Like the people who have commented, I am deeply disturbed by your unethical behaviour both as a worker in IPG-KBA and as a civilised person. Are you aware that by stating names and spreading unbased rumours, it is akin to cyber crime which can be brought to court? Where is your ethics as a human? Did you feel that by stating the religon and the name of the student involved, you are trying to cover up the fact that you have created an utterly horrifying and disgusting LIE about two people who HAVE NOTHING TO DO WITH THE ORIGINAL POST ABOVE? If yes, then I am disappointed that such a blatant show of RACISM and RUMOUR MONGERING is still prevalent in our honoured profession as teachers.

  Once again, I implore Odd Person to repent on his/her actions and to delete all comments and links that he/she has posted. You are destroying both your own reputation and your morality if you continue spreading such degrading and insulting comments about said person. If you are not caught, God and your conscience will surely haunt you in the days to come. I also hope that anyone who has seen Odd Person’s comments or links in other blogs/Facebook profiles, please delete them accordingly. Thank you.

  From: A concerned member of IPG-KBA

 25. Harris
  1 Oktober 2011 at 12:49 AM

  To odd person, just remember this “”karma is a bitch, it’ll bite you back”!

  What you wrote is unethical and disgusting! I know Nateesha, and I know her well. On what grounds that made you wrote this worthless accusation? If you are a worker in IPBA, you have just made me lose respect to you. Damnation will serve you well mister, it’ll bite you like there’s no tomorrow! Remove your comment or I’ll join nateesha to make a police report against you. If you think I can’t get you, you are wrong. I got your IP address and I’ll make sure that police track you down. Don’t be a fool. Don’t kid us, we know how to go about this. You’ll suffer. Mark my words!

 26. Whatever
  1 Oktober 2011 at 12:55 AM

  Dear Odd Person,
  In my opinion I just feel that you are just an attention seeker whom did not received a true guide from your parents. Untuk pengetahuan anda, tolong jangan cuba menegakkan benang yang basah dengan menyebarkan fitnah fitnah terhadap seorang insan yang tidak bersalah. Sekiranya anda seorang lelaki, cuba fikirkan perasaan anda apabila adik atau kakak kandung kamu menerima tuduhan seperti begini? Dan sekiranya anda seorang wanita, Please try to place yourself in the person position.

  Tolong la sedar akan kesilapan anda dan berhenti menyebarkan fitnah fitnah seperti begini. Ingat , What goes around comes around… Sila kembali ke pangkal jalan dan cuba la bersifat perikemanusian sikit ok!!!

  Sekian Terima Kasih…

  From,
  One of Member of IPG -KBA

 27. R
  1 Oktober 2011 at 6:46 AM

  Nateesha tak mungkin buat kerja-kerja terkutuk macam tu dan kes tu telah pun selesai. 39 classmates Natessha tahu cerita yang sebenar, so don’t try to fool us. Kalau macam ni la fitnah yang kau sebarkan, semoga Allah membalasnya dengan azab yang lebih teruk. Kesalahan kau ini merupakan salah satu dosa besar. Berdoalah yang Nateesha dapat memaafkan kau but I don’t she will after what you’ve done. Kalau aku kat tempat dia pun, aku takkan maafkan kau. Fitnah dan hasil tulisan yang sangat kotor dan menjijikan. Kau kurang kasih sayang? Kau tekanan? There’s always BOOBY HATCH.

 28. 1 Oktober 2011 at 1:16 PM

  akan dipadam kot…

  • nateesha
   1 Oktober 2011 at 6:47 PM

   i would like to ask you a question…
   akan dipadam, says you….
   but what about the emotional torture i suffered from what you happily posted here?
   adakah ia boleh dipadam juga? tidak….
   you have caused a major turning point in my life… remember, God is watching… today was my day… tomorrow, it might be anyone near you or even you…. until you tell me who on earth you are, don’t even dream i will ever forgive you… and don’t even think about going to heaven… that’s all i can say for you…. have a happy life while you still can.. who knows what will happen tomorrow…. 🙂
   thanks…

 29. 1 Oktober 2011 at 1:24 PM

  sorry, forum ini tidak menbenarkan saya memadam….kalau begitu, anggap lah ini bukan cerita benar…

  • Concerned member
   1 Oktober 2011 at 4:03 PM

   If you really repented, you wouldn’t leave a three sentence comment and try to brush the whole thing off like it never happened. Do you know how much mental and psychological distress your disgusting rumours have caused? How will you repay if the person you mentioned tried to commit suicide because you have shamed her name?

   Will you ask God for forgiveness and hope that everything will be ok?

   Don’t kid yourself, God won’t forgive you if anything happens to Nateesha because of your comments. I don’t know if you ever thought of that possibility when you posted all those links and added people on Facebook just so you can spread your twisted little ideas to others. You may think you can remain anonymous on the internet but you can’t run away because WE are watching your every move.

   I strongly suggest you issue a public apology to the person you have defamed in your comment ON THIS BLOG, ASAP WHEN YOU SEE THIS REPLY. And also, DELETE YOUR “ODD PERSON” FACEBOOK PROFILE. Don’t even think of starting a new one because WE will catch you again if you do so. If you try to start any more rumours I swear the next time I see you will be in court.

   Also, to the owner of this blog, please delete this post. I find it disgusting with all the rumours that are infesting people’s minds. Sexual allegations about lecturers and students alike, they’re all repulsive to read and it’s sickening watching other people being infected and spreading the virus of rumour mongering. I don’t know which person is talking the truth or which person is telling lies, but I sincerely hope that those who spread malicious rumours will get the punishment they deserve in the future. God only helps those who help themselves.

 30. even person
  1 Oktober 2011 at 1:39 PM

  Odd Person. You will rot in hell. We know who you are now. And we are waiting for some counterattack. Sue in court perhaps.

 31. Ampeh
  1 Oktober 2011 at 3:29 PM

  Macam x percaya jer… hari2 aku g IPG KBA, setakat ni xde yang pelik pun… kena muhasabah diri..kadang2 diri sendiri yg tak betul..jgn dok salahkan org dan buat2 cerita tak betul… kepada nama2 yang disebut, harap bersabar. Pasti ada hikmah atas semua cerita2 ini…

 32. Pelajar Ambilan Jan 2011 IPG-KBA
  1 Oktober 2011 at 3:43 PM

  Pelajar Ambilan Jan 2011 IPG-KBA

  kepada odd person..

  anda telah memalukan seseorang dengan melemparkan fitnah. jgn ingat dengan memadam komen anda sudah cukup untuk menghapuskan dosa anda terhadap orang yang anda fitnah.. kalau anda ingin menebus kesalahan anda, saya rasa anda perlu memohon maaf secara terbuka (disebabkan anda menuduh secara terbuka). terpulang kepada mereka untuk memaafkan anda.

  tak pun, lebih baik jika anda pergi bersemuka dengan orang yang anda fitnah ini dan memohon maaf dengannya.. lantak la anda nk kena maki ke kena tumbuk ke dari anda kena hukuman di akhirat kelak.

  n plis.. show ur true identity before i find who u’re… i can find u.. internet ni bkn satu tempat yg selamat klu nk accuse org.. IP number ada.. apa susah nk detect u..

 33. 1 Oktober 2011 at 4:19 PM

  Odd Person, anda sangat berani menyatakan nama dan butir-butir peribadi pelajar berkenaan dalam tulisan anda. Namun harus diingat bahawa perkara ini akan memungkinkan anda didakwa di mahkamah kerana anda telah menjatuhkan maruah seorang manusia. Saya ingin memuji tindakan anda yang mempunyai motif tertentu terhadap pelajar berkenaan dan sila fikir dulu sebelum anda bercakap; anda hanya mendengar cerita daripada pihak lain yang sudah tentu menambah asam dan garam untuk menyedapkan rasanya 😉

  Ingin saya nyatakan di sini bahawa anda masih mempunyai masa untuk bertaubat dan meminta maaf kepada mereka yang terlibat dalam kes berkenaan. Kepada pemilik ruangan forum/blog/wordpress ini, diharap anda dapat mengeluarkan artikel dan komen-komen yang menjurus kepada penyebaran fitnah terhadap mereka yang terlibat. Saya yakin anda juga seseorang yang terlibat secara langsung dalam bidang pendidikan, jadi kerjasama dan perikemanusiaan anda amatlah diharapkan. Terima kasih…

 34. Pelajar Ambilan Jan 2011 IPG-KBA
  1 Oktober 2011 at 4:20 PM

  odd person

  u delete ur FB account ke? jgn igt u delete ur FB account i can’t get u.. hahaha childish! penakut la u ni

 35. A SISTER
  1 Oktober 2011 at 6:01 PM

  Salam ODD PERSON..
  da bace COMMENT sye??really hope u like it!
  A FAMILY, FAMILY and FAMILY .. remember this!

 36. GH
  1 Oktober 2011 at 8:04 PM

  Dear odd person,
  ur comments are just odd same as ur name…how simply u can reply “akan dipadam kot” after all u hv done…i would like to reply ur so-call “comment” in just one phrase … WHAT GOES AROUND WILL DEFINITELY COME AROUND..dear odd person…my sympathy for you for being so ignorant and selfish…no matter what religion you are, what you have done is a crime according to law and it is a sin according to religion…how pathetic are you odd person!!

 37. whomever
  1 Oktober 2011 at 9:52 PM

  to odd person,
  akan dipadam tu xbermakna akan dipadam…..alangkah orang yang kurang waras pun boleh berfikir secara logik akan tindakan yang bakal anda lakukan…..

  saya mengandaikan yang anda merupakan seorang Muslim kerana anda mengusulkan salam sebelum memulakan bicara tapi apa yang membuatkan saya dan rakan-rakan ragu tentang keislaman anda ialah tindakan anda yang tidak melambangkan ciri-ciri yang dikehendaki dalam islam…..alangkah malunya jika tindakan ini diketahui oleh keluarga anda sendiri….betapa azabnya hendak menghadap perkara yang memalukan begini apatah lagi untuk anda ketika di alam barzakh nanti…..sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya akan jatuh ke tanah jua…..itulah perumpamaan yang paling sesuai untuk anda…..sekiranya anda melihat comment saya ini, silalah renung kembali dosa yang telah anda lakukan….anda mungkin tidak merasa kepahitan dimalukan tetapi ingat bahawa Allah itu Maha Adil dan Dia selalu memerhatikan setiap tindak tanduk hamba-Nya…..andai satu hari anda mendapat perkara yang sama, adakah anda sanggup untuk menanggung kesemua beban dan penghinaan serta cacian? jika tidak, renungkanlah…..selagi anda punya masa untuk bertaubat, bertaubatlah…..jangan pula menyesal dikala tubuh kaku anda dimasukkan ke liang lahad nanti kerana ianya sudah terlambat dan masa itu tidak mungkin diputar kembali….

 38. odd person
  1 Oktober 2011 at 10:23 PM

  okie, maafkan saya atas perbuatan ini. sebenarnya isu ini tidak lah begitu sahih, walaubagaimanapun, perkara ini sebenarnya benar apa yang saya dengarkan. walaubagaimanapun, saya, di sini, pada hari ini meminta agar semua pihak meninggalkan blog ini. saya sebenarnya memecahkan rahsia ini atas keangkuhan si N. walaubagaimanapun, saya sebagai insan yang lemah juga pernah melakukan kesalahan. kerana sikap beliau yang kurang memuaskan hati saya, saya sebenarnya telah sengaja create comment ini. saya percaya hampa semua tak mungkin dapat tangkap saya melalui ip address.semuanya suatu pembohongan. sekiranya saya mahu, saya boleh sambung menulis, walaubagaimanapun, setelah saya fikir semula, dan juga nasihat insan insan yang telah banyak menyedarkan saya, saya di sini, dengan penuh kekesalan, saya MEMINTA MAAF kepada orang yang terlibat.( nateesha). saya telah menutup agen penyebaran saya, facebook acc. tetapi tidak berjaya memadam comment di blog ini. saya berharap semua orang berpuas hati dengan keputusan saya. walaubagaimanapun, saya akan cuba sedaya upaya untuk contact owner blog ini untuk meminta beliau memadam comment ini. hanya ini yang saya termampu lakukan sebagai insan yang kurang sempurna.

 39. nateesha
  1 Oktober 2011 at 10:44 PM

  excuse me… if you are dissatisfied with me, you use the internet to get back at me? i would really like to meet you in person… tell me who you are…

 40. odd person
  1 Oktober 2011 at 10:51 PM

  minta maaf. isu ini tidak haruslah diperbesarkan. saya akan menunggu reply daripada admin untuk delete comment ini. harap anda semua berpuas hati dan tidak lagi ambil tahu tentang hal ini.
  nateesha dan partner, sorry. itu sahaja.

  • nateesha
   1 Oktober 2011 at 10:57 PM

   anda memang seorang yang tidak berhati perut…. sorry? itu sahaja?
   you humiliated me… n all you can say is sorry? like i said, i will never forgive you…
   rot in hell!

 41. Nur Izat
  1 Oktober 2011 at 10:54 PM

  ‘Istimewa’ buat Odd Person,

  Sikap ‘bawa mulut’ anda ini sungguh ‘aktif’ dan ‘kreatif’. Tanpa rasa kasihan & perikemanusiaan, penceritaan anda digarap dengan indah. Benda yg tak betul, fitnah namanya. Sudah terang lagi bersuluh dalam surah Al-Baqarah ayat 191 dah terangkan,”Dan fitnah itu lebih besar bahayanya daripada membunuh.” Kebanyakan golongan non-muslim pun tahu akan larangan ini, sedangkan anda yang ‘Muslim’ itu lupakah dengan larangan Tuhan anda??? Atau tidak tahu? Oh, tak mengapa, nanti saya belikan tafsir Al-Quran & buku2 hadis buat rujukan anda yer.

  Saya mohon, henti2kanlah sikap ‘dermawan’ anda itu. (beri pahala kepada mangsa kutukan dan fitnah). Kita tidak kaya dengan cerita dusta, kita tidak senang dgn fitnah yg dibawa, kita tidak mewah dengan mengadu domba. Tak kiralah manusia yang ANDA FITNAH itu muslim atau pun bukan Muslim. Kalau dah Allah nak turunkan bala, DIA pun tak kira betapa besar atau kecil dosa yang anda lakukan, tak kira pada siapa yang anda berdosa itu. Kalau Allah tak balas kepada anda, mungkin kepada keluarga anda yang tak bersalah pula ditimpa musibah.

 42. nateesha
  1 Oktober 2011 at 10:55 PM

  odd person,
  as long as i shall live, i will never ever in my entire life, forgive you……
  you are truly inhumane…. if you have a problem with me, come and consult me…
  you opened up the story and defamed my name… you are a heartless human… a vulture… you will never ever be happy… trust me….

 43. even person
  1 Oktober 2011 at 10:56 PM

  Odd person. You memang bodoh kerana membuat kerja ini. kalau you kurang puas hati you boleh bersemuka and mind you, taking this stupid decision really shows that you are stupid as well. Don’t you know thousands of people are actually reading this? and they might probably wish you to go to hell right now? or you actually wishing to end ur miserable life like this? dibenci orang ramai baru you boleh rasa tenang bila nak mati nanti. I harap hajat you tercapai sekarang.

 44. odd person
  1 Oktober 2011 at 11:30 PM

  . SAYA AKAN CUBA PADAM COMMENT INI. harap bersabar. terima kasih juga kepada mereka yang begitu suka menyumpah. bagaimana anda tahu saya memfitnah? ini negara bebas, pendapat boleh diberikan secara bebas. Semua ini saya dapat berita dari HEP. oleh itu, cari lah bahagian HEP yang telah memberikan hukuman gantung dari asrama selama 1 minggu. samada betul atau tidak, boleh tanya mereka sendiri. dalam blog ini, saya tidak mengugut, tetapi cuma memberi pendapat. kepada mereka yang suka menyumpah, amatlah di alu-alukan kerana saya sudah meminta maaf di petikan atas, tetapi anda semua tidak memberi peluang kepada saya untuk menarik diri? adakah anda mahu memaksa saya terus melakukan kesalahan ini? sekiranya tidak, saya harap semua memberi kerjasama, saya sedang cuba padam comment ini….

  • Concerned member
   2 Oktober 2011 at 12:38 AM

   Freedom of speech comes with LIMITATIONS my dear Odd Person. Go search the real meaning of FREEDOM OF SPEECH before you misuse such words. The anger you have seen here is merely a reflection of the anger that you had shown Nateesha from the moment you posted your first comment here. This what what you get when you do bad things. LEARN THIS WORD ODD PERSON: KARMA. You will never earn real forgiveness until you show real regret for what you have done. Who is forcing you to continue your lies? Us? Don’t make me laugh. Only a lunatic will try to blame others instead of himself for his own wrongdoings.

   Furthermore, you say you cannot be caught, you are immune. Don’t forget that we have channels of our own. You say you got this information from HEP. We will use this fact against you. The HEP will not protect you because what you say HAS NO PROOF. There is no reason for us to trust you, an unknown, who is spreading malignant lies, when our friend here has been with us longer than you have. WE KNOW THAT NOTHING HAPPENED BETWEEN THE TWO OF THEM, AND YOU DON’T. The fact that you have admitted that you created this post to spite Nateesha confirms you cannot be trusted. So what more do you have to say? The more you explain, the uglier our opinion of you. If you are determined to let your boastfulness and anger get in the way of your rationality, go ahead! The rest of us will only laugh and watch, because a lunatic who raves without an audience will slowly die on his/her own.

   • Concerned member
    2 Oktober 2011 at 12:57 AM

    Dear Odd Person, since you have readily used the term “Freedom of Speech” when you clearly do not understand the true meaning of it, I have done your homework for you.

    Quoted from Wikipedia, on freedom of speech.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_speech

    “Article 19 goes on to say that the exercise of these rights carries “special duties and responsibilities” and may “therefore be subject to certain restrictions” when necessary “[f]or respect of the rights or reputation of others”

 45. Law
  2 Oktober 2011 at 12:02 AM

  Odd person, you’re totally disqualified to be a teacher or holding any position in education sector. Shame on you! Your mind, heart and passion should bring you to a company called HELL, where you should be located. Besides, this can be considered as a cyber crime and the victim can actually sue you as you have against the laws in Malaysia. To be specific, it’s Malaysian Cyber Law- Computer Crime Act 1997 SECTION 4:-

  “Sec. 4 Unauthorised access with internet to commit or facilitate commission of further offences

  4. (1) A person shall be guilty of an offence under this section
  if he commits an offence referred to in section 3 with intent—
  (a) to commit an offence involving fraud or dishonesty or
  which causes injury as defined in the Penal Code [Act
  574]; or
  (b) to facilitate the commission of such an offence whether
  by himself or by any other person.
  (2) For the purposes of this section, it is immaterial whether the
  offence to which this section applies is to be committed at the
  same time when the unauthorized access is secured or on any
  future occasion.
  (3) A person guilty of an offence under this section shall on
  conviction be liable to a fine not exceeding one hundred and fifty
  thousand ringgit or to imprisonment for a term not exceeding ten
  years or to both.”

  To make it simple for odd person’s understanding (since s/he doesn’t have irrationality), s/he has against the Computer Crime Act 1997 Sector 4 which is unauthorised access with internet to commit or facilitate commission of further offences. So, odd person shall on conviction be liable to a fine not exceeding one hundred and fifty thousand ringgit (RM150,000) or to imprisonment for a term not exceeding 10 years or to BOTH…

  Take note ODD PERSON!!! Be matured and rational thinker…

  • Law
   2 Oktober 2011 at 2:11 AM

   Correction:-
   * (since s/he doesn’t have rationality)
   * Be matured and be a rational thinker

 46. Jack
  23 Oktober 2011 at 2:45 PM

  Salam…Tunangan kawan saya juga diganggu tapi bukan oleh pensyarah IPBA tapi bekas pelajar IPBA. Nama dia a@^*rul. guru ini sekarang bertugas di sebuah sekolah rendah di bukit jelutong. Guru lelaki ini cuba ‘menggatal’ dengan tunangan kawan saya. Yang buat kawan saya sakit hati ialah guru itu adalah suami orang. IPBA ini ajar ex-pelajar2nya jadi gatal dan tak senonoh ke? Saya sendiri cukup geram dengan sikap lelaki ini. Kawan saya bagi warning kat dia, jika dia cuba buat lagi, dia akan pastikan dia dikenakan tindakan oleh Kementerian & akan bagi warning kepada isteri dia. guru ini Ingat dah jadi org besar di sekolah itu dah boleh menggatal dengan guru2 pelatih ke? WTF. Apa perasaan dia kalu lelaki lain menggatal dengan isteri dia? Lelaki ini memang syaitan bertopengkan manusia. Patutlah murid2 sekarang dah tidak respect pada guru sebab akhlak guru pun teruk!!!!!!!!!!!!!!

 47. B.ed primary
  9 November 2011 at 9:22 AM

  betul Jack
  saya setuju, memamg mcm2 la guru pelatih sekarang. mengenai dua pelajar gatal itu (nama tak boleh cakap), ia juga tersebar luas dikalangan lecturer tetapi telah di cover oleh seorang lecturer kerana tidak mahu malu. mengenai penggantungan 1 minggu dari duduk hostel, memang benar kerana ketika ketika itu, kedua2 pelajar tersebut tidak duduk dalam hostel selama seminggu. tetapi mereka seolah2 tidak bersalah kerana kes ini tertutup dan mungkin tidak ada orang tahu mengenainya sehinggakan mereka berasa besar.

 48. Primary jer....
  9 November 2011 at 9:25 AM

  TERUKLAH BUDAK 2 ORANG NI, DIORANG NI KURSUS APE EH?
  NAMPAK SANGAT TAK MENGAKU SALAH. N SAPA NAMA LAKI TU? ENCEM SANGAT KE SAMPAI SANGGUP ******* KAT KELAS? BODOS PUNYA MANUSIA. KANTAO NGAN MAK CIK CLEANER PLAK! MESTI ANTI GILER KAT CLEANER TU KAN? TEPUK DADA TANYA SELERA LA…..BRANI BUAT BERANI TANGGUNG BEB….

 49. ipba terbaik
  9 November 2011 at 12:20 PM

  i think i know who is the guy, he is a short guy from the secondary B ed group. if u wanna know the guy, trust me u can see him if u walk near the girl as mention perempuan gatal. but i also got imformation that that guy was already been warn by the girl father. too bad. both of difference races to get together as couple is good but this is not a good example…making those dirty tricks in class. Dear N******, even if u raba2 dalam kelas is also a sin. Just admit it. Senior2 kat blok satu dulu pun dah belasah budak tu!

 50. primary tesl
  9 November 2011 at 12:25 PM

  betul kata ipba terbaik, dah salah tak nak mengaku pulak. bagi aku, kalau aku tak buat, pas tu kene belasah ngan senior, aku dah bagi tau bapak aku dah….
  tapi ni bukan, siap duduk diam minta tolong kawan tutup mulut pulak. patut dulu selalu tgk ibubapa dua kanak2 ribena ni kuar masuk HEP. Memalukan ibubapa jer….maner nak letak muka, haha….

 51. Inggeris primary tahun lepas.
  13 November 2011 at 12:41 AM

  hye, pompuan ni dengar kata ayah guru juga ke? patut org HEP kena maki hamun ngan diorang. Yang encik A**s yg jaga disiplin murid plak dipersalahkan sebab nak hukum mereka. Laki ni suke jugak mengatal ngan pompuan…aku pun dulu hampir penah jadi mangsa dio…maklum lah ogang nogori kan…BTW, ladies, berhati2 ngan budak secondary ini, especially budak laki ni…memalukan proffession perguruan jer!

 52. 7 Disember 2011 at 1:40 PM

  Apabila saya terbaca ruangan blog ini, hati saya terpanggil untuk menulis pengalaman saya semasa menjadi pelajar KPLI 2009 di IPBA. Sebenarnya apa yang di nyatakan dalam blog ini mengenai pensyarah gatal bukan satu rekaan atau fitnah tetapi memang itu satu kenyataan. Perasaan marah bercampur kecewa saya masih membara sehingga hari ini. Perkara yang dahsyat ini tidak akan berakhir selagi pensyarah gila sex berkenaan tidak di hadapkan ke mahkamah.

  Saya ingin imbas kembali pada detik permulaan semasa menjejak kaki di IPBA. Hati saya begitu teruja apabila saya mendapat tawaran untuk mengikuti kursus perguruan di IPBA. Harapan saya menggunung tinggi kerana impian saya untuk menjadi seorang guru begitu hampir. Sebelum mendaftar diri pada tarikh yang ditetapkan , saya membuat persiapan awal dengan mengenalpasti lokasi IPBA kerana tidak mengetahui di mana letaknya maktab ini. Mengetahui awal mengenai lokasi maktab ini akan mambantu saya agar tidak sesat pada hari pendaftaran nanti. Setelah mendaftar diri dan membayar yuran yang di kenakan saya pun mula berjalan-jalan dalam maktab bertujuan untuk mengenali lebih lanjut mengenai maktab ini, semasa saya berjalan-jalan di kawasan maktab, saya terserempak dengan sekumpulan pelajar yang agak sebaya dengan saya, saya memberi salam dan mereka pun menjawab, saya memperkenalkan diri dan menyatakan saya pelajar baru dan baru selesai mendaftarkan diri , mereka bertanyakan saya adakah saya pelajar KPLI, saya pun mengangguk tanda ya dan mereka pun menyatakan mereka juga pelajar KPLI. Hati saya amat gembira dapat berkenalan dgn mereka. Saya bertanyakan sedikit sebanyak tentang maktab bertujuan untuk mendapat sedikit info mengenai maktab ini. Mereka memberikan gambaran umum mengenai maktab serta cara pembelajaran di sini. Apa yang membuat saya terkejut dan gusar ialah maklumat tentang pensyarah yang gilakan sex, Mereka memaklumkan kepada saya supaya berhati-hati dan pandai menjaga diri kerana ada pensyarah yang sangat-sangat ketagihkan sex dan menagihnya dari guru pelatih. Mereka menyatakan bahawa semasa mereka memasukki maktab ini ketika awal-awal dahulu, kakak-kakak senior mereka pun ada memberitahu perkara ini kepada mereka tetapi mereka tidak mempercayainya. Apabila perkara itu berlaku sendiri kepada rakan-rakan mereka baru lah mereka mempercayainya. Perbuatan jahat ini sentiasa berterusan dan tidak akan berhenti selagi tidak ada pihak yang tampil untuk mendedahkannya

  Perbualan saya dengan kakak-kakak senior mengenai perkara itu terputus kerana kakak-kakak senior KPLI itu terpaksa beredar segera kerana mereka ada perkara penting yang perlu di selesaikan. Kakak-kakak senior memberitahu saya masih ada banyak lagi info yang saya perlu ketahui, bila ada masa kelapangan boleh lah mereka ceritakan. Maklumat mengenai perkara ini mula menghantui saya. Hati saya yang pada mulanya gembira mula bertukar menjadi takut. Saya mula merasai tidak selamat berada di IPBA

  Sepanjang minggu orientasi perkara mengenai pensyarah gilakan sex itu selalu bermain di minda saya . Banyak persoalan yang bermain di hati saya. Siapakah pensyarah itu? Kenapa dia berperangai macam itu dan bagaimana dia boleh dilantik sebagai pensyarah untuk mengajar bakal-bakal guru? Kenapa tidak ada tindakan diambil?

  Setelah tamat minggu orientasi kelas berjalan seperti biasa. Perkara mengenai pensyarah gilakan sex itu tidak lagi menghantui minda saya. Saya beranggapan itu mungkin cerita tidak benar. Pada minggu awal pengajaran dan pembelajaran saya tidak nampak apa-apa perkara yang tidak kena atau ganjil. Semua kelas berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden yang tidak elok,. Tiba lah waktu pelajaran PJ , semasa kelas saya dapati pensyarah berkenaan nampak agak lain sedikit dia nampak lebih mesra dengan pelajar perempuan cakapnya sangat lembut dan begitu perihatin sambil mempamerkan sikap romantiknya. Saya ingat saya seorang sahaja yang perasan perkara ini tapi selepas kelas PJ ramai pelajar perempuan menyatakan begitu. Untuk tidak memikirkan apa yang negatif saya pun tidak pedulikan perkara itu dan beranggapan mungkin itu cara seseorang itu mengajar.

  Masa berlalu keadaan seperti biasa, dalam keadaan yang sama pensyarah ini kerap memanggil pelajar perempuan secara individu datang kebiliknya kononnya hendak menerangkan mengenai pelajaran atau tugasan. Saya terdengar pelajar perempuan berungut setelah berjumpa dengan beliau. Kata mereka ”ingat nak cakap pasal tugasan tetapi lain pulak, dia nak ajak aku date dengan dia, memang buaya betul” Beliau banyak bertanya tentang peribadi seperti dah kahwin ke belum?, awak minat lelaki macamana? Awak tak minat saya ke?

  Ramai pelajar perempuan kurang selesa dan tidak berpuas hati serta merungut-rungut dengan keadaan yang mereka hadapi. Mereka tidak percaya bahawa di tempat yang di anggap selamat tetapi berlaku di sebaliknya. Perbuatan pensyarah ini jelas tidak berakhlak dan tidak beretika. Bagi saya, saya memilih untuk berdiam diri sahaja, kerana saya percaya jika perkara ini di maklumkan kepada pihak atasan sekali pun akhirnya pelajar juga yang disalahkan. Rakan-rakan saya ada berbincang mengenai perkara ini, saya hanya menasihati mereka agar mereka jangan membuat kecoh kerana mereka hanya ada setahun sahaja di maktab ini. Walaupun kelihatan saya seolah-olah macam relax sahaja tetapi di dalam hati saya Tuhan sahaja yang tahu betapa marah yang amat sangat dengan perbuatan pensyarah berkenaan. Saya simpati dengan apa yang telah rakan-rakan saya lalui. Cadangan saya kepada rakan-rakan ialah supaya mereka berdiam diri sahaja dan dalam masa yang sama jaga diri mereka baik-baik.

  Pada satu hari tiba-tiba saya mendapat panggilan dari pensyarah ini, saya terkejut bagaimana dia boleh mendapatkan nombor telefon saya. Saya bertanyakan penyarah ini kenapa menefon saya, dia menjawab saja-saja suka telefon, dia menyatakan dia minat melihat punggung saya, saya pun menjawab dengan baik untuk mengakhiri perbualan saya, maka saya pun memberi alasan yang saya ada kerja yang perlu saya selesaikan. Alasan ini adalah semata-mata untuk menamatkan perbualan saya dengannya.

  Perkara ini tidak berakhir di situ sahaja, malah semasa kelas PJ dia datang lagi pada saya dan berkata ”saya suka tengok punggung awak”. Beliau memaksa saya untuk membuat gerakan tertentu supaya beliau dapat melihat susuk badan serta punggung saya. Saya sangat marah dan berasa kecewa dengan perbuatan beliau. Betul lah seperti kakak senior saya bercerita pada saya semasa hari pertama saya melapor diri, rupa-rupa ini lah orangnya, ramai lagi rakan-rakan yang terkena semacam ini malah lebih dahsyat lagi sehingga mengajak mereka untuk mengadakan hubungan sex dengannya. Beliau akan mula mengugut pelajar-pelajar yang beliau telah membuat hal supaya jangan dedahkan perbuatan kotornya. Beliau sering menggunakkan alasan yang beliau tidak meminati pelatih-pelatih ini tetapi pelatih-pelatih inilah yang tergila-gilakannya. Entah berapa ramai lagi pelatih-pelatih yang lalu yang beliau sudah cabul atau perkosa tanpa pembelaan.

  Setiap kali pelatih baru yang memasuki maktab ini tidak pernah diberikan maklumat tentang ancaman ini, oleh itu mereka sentiasa terdedah pada bahaya yang mereka sendiri tidak ketahuinya. Perbuatan keji pensyarah ini akan berterusan tanpa sebarang tindakan dan ini akan memberi peluang kepadnya untuk terus melakukan perkara terkutuk ini sepanjang hayat.

  Apa yang lebih menarik tentang taktiknya ialah jika beliau tidak mendapat peluang dengan pelajar yang dihajati semasa di maktab maka beliau akan mengambil kesempatan sepenuhnya semasa aktiviti luar maktab ( Bina Insan Guru) dan semasa latihan praktikum di sekolah. Beliau akan berusaha bagi mendapatkan pelajar-pelajar berkenaan dibawah bimbingannya. Di sinilah peluangnya menjadi lebih cerah untuk mendapat segala hasratnya dari pelajar berkenaan. Dia akan menelefon pelajar berkenaan untuk berjumpa di mana-mana sahaja kononnya hendak berbincang mengenai rancangan pengajaran atau apa-apa sahaja yamg berkaitan praktikum. Semasa bimbingan dia akan bersemuka dengan pelajar secara individu. Disitu mulalah episod memujuknya, kalau pelajar berkenaan enggan mengikuti dengan syaratnya maka markah praktikum pelajar akan mendapat rendah dan kadangkala diugut untuk menggagalkan mereka. Kalau dituruti maka markah pelajar berkenaan akan diberi paling maksimum ia itu seratus peratus. Memamg pelik, tapi ini kenyataan. Ramai rakan-rakan saya pun rasa begitu. Bila rakan-rakan yang lain di kalangan pelajar bertanya mereka bagaimana mereka boleh mendapat markah penuh dari penyeliaan pensyarah ini, mereka memandang antara satu sama lain dan terus senyap sahaja macam ada sesuatu rahsia yang mereka sembunyikan. Ini lah gara-gara pensyarah gila sex.

  Siapakah pensyarah ini? Semua akan tertanya-tanya, biar saya dedahkan disini, kalau kita lihat dalam blog terawal pelajar yang menulis itu hanya membuat gambaran melalui fizikal serta jawatannya, walaupun semua pelajar KLPI(dari tahun ambilan mana pun) tahu siapa dalangnya tetapi ianya tidak memberi impak kepadanya hanya sekadar dengan memberi dekripsinya sahaja, adalah baik kita sebut sahaja namanya. Saya pasti semua pelajar tidak akan terkejut dengan namanya kerana kebanyakan pelajar atau bekas pelajar yang telah belajar di IPBA akan tahu siapa pensyarahnya. Beliau bukan asing lagi dengan perkara ini, cuma belum sampai masa lagi beliau di masukkan ke dalam penjara. Beliau ialah En Baharudin Hassan pensyarah PJ.

  Setelah saya tamat kursus dari IPBA dan mula mengajar, pihak sekolah telah menghantar saya untuk berkursus. Semasa menghadiri kursus tersebut saya di masukkan dalam sebuah kumpulan yang mempunyai guru dari pelbagai sekolah kami saling mengenali diri, salah seorang guru dalam kumpulan tersebut bertanya kepada saya dari maktab mana saya belajar? Saya memberitahu yang saya dari IPBA, setelah saya memaklumkan perkara itu, dia terus bertanya ”itu pensyarah gatal yang gila sex masih ada kat situ kah?”, Saya pun bertanya tanya siapa? dia pun menyebut pensyarah PJ En Baharudin Hassan, Saya berkata dia memang aktif lagi dengan perbuatan menagih cipap pelajar perempuan. Guru itu memaklumkan semasa dia berkursus di MPIK si pensyarah ini juga merayu sex dekatnya dan rakan-rakannya ”Dia memang tak malu dan tak serik” kata cikgu itu.

  Bagi ibubapa, adik-adik, kakak-kakak yang ada di IPBA tolong ingatkan mereka supaya berhati-hati dengan pensyarah yang bernama Baharudin Hassan. Bagi mereka yang baru hendak memasuki belajar (utk pelajar perempuan) minta lah tukar ke maktab lain kerana selagi Babi ini ada selagi tu maktab ini berada dalam bahaya

  Bagi pelajar yang telah menjadi mangsa pensyarah Babi ini marilah kita bergandingan tangan tampil kehadapan dan kita bawa dia kemuka pengadilan. Tak kira di mana anda berada apabila dapat membaca blog ini, kita buat perhitungan terakhir dengan Babi ini dan jangan lepaskan Babi ini dengan perbuatan jenayah yang telah beliau perlakukan terhadap ramai pelajar perempuan dari dulu sehingga sekarang. Perbuatan kotor yang dilakukan Babi ini sudah menjangkau terlalu lama tanpa sebarang tindakan.

  Pensyarah ini selalu beranggapan dia lah lelaki kacak dan pelatih perempuan yang tergila-gila padanya .Ternyata pengakuannya meleset sama sekali, untuk pengetahuan En Baharudin kami pelatih perempuan tak pernah menganggap En Baharuddin kacak tetapi sebaliknya lelaki huduh yang terdesak utuk mendapat perhatian dari pelajar perempuan. Lihat sahaja diri sendiri rambut dah beruban, perut buncit dan usia pun dah boleh dipanggil atuk. Kalau lihat sekali macam khinzir mengandung. Sungguh jijik kalau tengok perangai tak sedar diri.

  En Baharudin Hassaan lupa yang dia juga mempunyai anak perempuan, apa perasaannya jika perkara ini berlaku pada anaknya, fikir-fikir lah sendiri, dan kami percaya jika anak perempuannya tahu yang ayahnya berperangai sebegini kami berkeyakinan dia akan berasa kecewa atau mungkin tak mahu mangaku ayahnya.

  Sudah tentu En Baharudin Hasaan akan menafikan semua kenyataan ini dan menyatakan ini satu fitnah kerana hendak menjatuhkan imejnya. Tetapi En Baharudin sendiri pun tahu apa yang en Baharudin telah lakukan terhadap pelatih-pelatih perempuan, begitu juga dengan mereka yang menjadi mangsa en Baharudin Hassan, kesemua ini En Baharudin tidak dapat menafikan dan ianya tetap berada dalam hati en Baharudin walaupun dengan secara apa pun yang en Baharudin cuba melakukan untuk menafikannya. Ianya tetap tersemat di dalam hati en Baharudin, walaupun di mulut en Baharudin berkata tidak. Mulut boleh berdusta tetapi hati tidak. Hati yang tersemat di dalam diri en Baharudin juga tahu apa yang en Baharudin telah lakukan. Walaupun mulut hanya sekadar mewakili diri bagi mendusta untuk membela si pelaku, ianya hanya lah sekadar untuk mendamaikan hati yang resah dan gundah dik kerana perbuatan keji. ALLAH juga tahu, dan itu juga tidak boleh dinafikan. Memang mudah untuk menyatakan ini semua hanya satu fitnah dan terus kembali selesa seperti tiada apa yang En Baharudin lakukan, tapi sekarang tak semudah itu.

  Sebenarnya kita semua perlu panggilnya Pak Baharudin Hassan bukan encik Baharudin Hasan lagi, kerana dia masih belum sedar dia sudah tua, rumah kata pergi dan kubur kata mari, usia pelatih dengannya dah macam cucu dengan atuk. Jika apa yang dinyatakan disini dianggap sebagai satu fitnah oleh Pak Baharudin terhadap dirinya, maka kami ingin mencabar Pak Baharudin Hassan untuk pergi ke masjid dan angkat sumpah sambil menjunjungkan alquran di hadapan mimbar dengan disaksi oleh mufti masjid dan warga IPBA. Kami percaya dia tidak akan berani. Silakan kalau mahu tunjukkan siapa fitnah siapa benar!!. Mangsa-mangsa Pak Baharudin ramai yang akan menunggu dekat luar untuk melihat Pak Baharudin Hassan dihukum.

  Ramai pelajar perempuan (dahulu dan sekarang) akan bersyukur kepada ALLAH jika Pak Baharudin di masukkan dalam penjara, dan mereka akan tetap berdoa kepada ALLAH agar Pak Baharudin suatu hari nanti akan mendapat hukuman yang setimpal daripada ALLAH dengan perbuatannya

  Kita rasa nama baru beliau yang sesuai mula dari saat ini lah Pak Babirudin, sesuai lah dengan perangainya. Oleh kerana keinginan sexnya sangat terlampau maka kami memberi cadangan kepada beliau agar beliau mencari pelacur dekat luar sana. Ramai pelacur yang ada dekat luar sana cuma bayar aja.

  Kami berharap semua pelatih-pelatih yang telah menjadi mangsanya dan yang ada menunjukkan ciri-ciri untuk menjadi mangsanya mari kita hapuskan pensyarah ini seberapa segera yang boleh, kerana sudah terlalu lama dia dapat memboloskan diri dari tindakan. Perbuatannya sangat bertentangan dengan profesion perguruan dan agama islam.

  Dibawah ini adalah teknik dan strategi yang biasa digunakan untuk memerangkap mangsanya: Ianya adalah seperti berikut:

  i.Sering memanggil pelajar perempuan (secara individu) kebiliknya (yg letaknya terpencil dan terasing jauh dari pandangan mata org ramai. Kononnya hendak berbincang pasal pelajaran/ tugasan. Bila dah berada di dalam biliknya lain pulak perbualannya, bertanya sama ada dia kacak atau tidak?, samada pelatih perempuan minat pada dia tak?
  ii.Menghubungi melalui telefon dan ajak berjumpa (kononnya pasal pelajaran/tugasan atau satu perkara penting yang tak boleh di tunda) lepas berapa minit berbual lain jadinya, perbualan lebih pada meluah perasaannya
  iii.Melayan kerterlauan, seolah-olah mengambil berat, perihatin dan caring (pada pelatih yang dihajati)
  iv.Sangat mersa, mempamerkan kemesraan yang amat tinggi termasuk sifat gentlemen serta romantiknya agar dia mudah di dekati pelatih.
  v Sanggup belanja- melayan pelajar perempuan dengan sangat baik, bawa
  pelatih keluar dan belanja makan (ini adalah peringkat permulaan utk
  mengula-gulakan mereka, pelajar ketika ini belum lagi sedar akan motif
  sebenarnya
  v.Memberi markah tugasan/ ujian yang sangat tinggi kepada pelajar yang beliau hajati (baginya untuk mendapat habuan selepas memberi markah tinggi)
  vi.Memastikan pelajar berkenaan berada di bawah penyeliaannya semasa praktikum (ketika ini dia berpeluang untuk bersemuka terus dengan pelajar berkenaan) Ketika inilah dia akan memulakan langkahnya dengan lebih drastik. Kalau pelajar akur dengan kehendak nafsunya maka pelajar akan mendapat markah yang sangat tinggi, kalau pelajar tidak dapat memenuhi kehendaknya maka markah pelatih itu akan mendapat rendah dan kadangkala diugut untuk mengaggalkan mereka.
  vii.Mendapatkan nombor telefon pelajar yang diminati dari rakan pelajar atau dari sumber maklumat pelajar. Kemudian menelefonnya konon ada perkara penting hendak dibincangkan. Dia akan terus menelefon dan merayu sehingga dia berjaya memujuk pelatih berkenaan, tidak kira samada beliau terpaksa mengambil masa yang panjang seperti 1 , 2, 5 bulan (atau lebih). Asalkan beliau berjaya memerangkap pelatih berkenaan.
  viii.Pelatih yang menjadi sasarannya tidak terkecuali dari mereka yang belum berkahwin atau yang sudah berkahwin
  ix.Teknik yang digunakan sangatlah licin dan licik beliau sangat berhati-hati kerana takut aktiviti tidak bermoralnya diketahui ramai, kerana beliau tahu pelatih tidak akan dapat mengemukakan bukti kononnya. Kalau pun ada dia menggunakan alasan yang pelatih yang tergila-gilakannya , sedangkan dia tidak ada apa-apa. Lantaran itu dia akan menyatakan bahawa ini adalah satu fitnah yang bertujuan untuk jatuhkan imejnya.

  x.Memuji keterlaluan, kononnya pelajar sangat cantik, sexy, menawan dan beliau tidak pernah melihat gadis secantik pelajar yg dipuji. Ini semata-mata untuk menarik perhatian pelajar berkenaan. Beliau tidak segan silu menyatakan kepada pelajar berkenaan bahawa kecantikan pelajar berkenaan dapat membangkitkan nafsunya secara spontan

  xi.Jikalau pelatih yang beliau minati tidak mahu melayannya maka beliau akan menunjukkan sifat marahnya kpd pelatih berkenaan seolah-olah pelatih itu sentiasa membuat perkara yang salah. Beliau akan jadikan pelatih berkenaan sebagai bahan contoh negatif yang akan selalu disebut-sebut semasa beliau memberi taklimat atau penerangan sesuatu perkara atau aktiviti kepada pelajar lain. Tujuannya untuk memalu pelatih berkenaan. Walaupun semua tahu bahawa pelatih berkenaan tidak buat apa-apa pun. Beliau berbuat sedemikian dengan harapan pelatih itu akan datang dan tunduk kepadanya.

  Kita minta pihak Jabatan Agama Islam IPBA tolong proaktif sedikit dalam perkara ini bagi menyelamat pelajar-pelajar perempuan. Jangan duduk berpeluk tubuh aja, kalau kita tahu perkara ini berlaku dan kita duduk diam kita juga turut bersubahat. Apa yang perlu pihak JAPIM lakukan?

  Cadangan: Perlu ada perjumpaan dengan pelajar perempuan (islam dan yang bukan islam) sebulan sekali , maklumkan mereka tentang ancaman ini, mereka perlu diberi input tentang perkara ini. Bagi pelajar yang baru masuk perlu di maklumkan perkara ini semasa minggu orientasi lagi supaya mereka ketahui perkara ini. Dengan membuat begini ianya akan dapat membantu mereka untuk lebih berhati-hati: Beberapa cadangan di kemukakan di bawah untuk pihak JAPIM membuat sesuatu bagi menyelamatkan pelajar-pelajar perempuan IPBA dari tindakan pensyarah yg berhati Babi yang sangat gila sex..
  (perjumpaan dengan pelatih-pelatih perempuan ini hanya di kelolakan oleh pensyarah-pensyarah perempuan sahaja, kita minta ustazah )

  Cadangan: Perkara yang pelatih-pelatih perempuan perlu dimaklumkan

  – apa harus mereka lalukan jika berhadapan dengan perkara ini
  – kepada siapa nak mengadu
  – bagaimana mereka perlu bertindak
  – jenis-jenis/ bentuk ancaman
  – kerahsiaan pengadu
  – bentuk perlindungan kepada mangsa
  – beri keyakinan kpd pelajar yg mengadu akan keselamatan mereka
  – jika mereka diugut apa tindakan mereka.
  – jangan menyepi jika berlaku perlu pantas melapor

  Nasihat kakak kepada adik-adik perempuan yang sedang menuntut di IPBA jauhi lah diri adik-adik daripada pensyarah gila sex ini, beliau sangat-sangat bahaya kerana beliau akan menggunakkan pelbagai helah dan muslihat untuk mengambil kesempatan terhadap adik-adik.

  Perangilah mereka ini sesungguhnya ALLAH suka kepada mereka yang mencegah kemungkaran

  SELAMATKAN PELAJAR PEREMPUAN IPBA DAN MUSNAHKAN PENSYARAH GILAKAN SEX.

  Pelajar KPLI 2009

  • fendhigo
   28 Mac 2013 at 9:02 PM

   kpli2009 :
   Apabila saya terbaca ruangan blog ini, hati saya terpanggil untuk menulis pengalaman saya semasa menjadi pelajar KPLI 2009 di IPBA. Sebenarnya apa yang di nyatakan dalam blog ini mengenai pensyarah gatal bukan satu rekaan atau fitnah tetapi memang itu satu kenyataan. Perasaan marah bercampur kecewa saya masih membara sehingga hari ini. Perkara yang dahsyat ini tidak akan berakhir selagi pensyarah gila sex berkenaan tidak di hadapkan ke mahkamah.
   Saya ingin imbas kembali pada detik permulaan semasa menjejak kaki di IPBA. Hati saya begitu teruja apabila saya mendapat tawaran untuk mengikuti kursus perguruan di IPBA. Harapan saya menggunung tinggi kerana impian saya untuk menjadi seorang guru begitu hampir. Sebelum mendaftar diri pada tarikh yang ditetapkan , saya membuat persiapan awal dengan mengenalpasti lokasi IPBA kerana tidak mengetahui di mana letaknya maktab ini. Mengetahui awal mengenai lokasi maktab ini akan mambantu saya agar tidak sesat pada hari pendaftaran nanti. Setelah mendaftar diri dan membayar yuran yang di kenakan saya pun mula berjalan-jalan dalam maktab bertujuan untuk mengenali lebih lanjut mengenai maktab ini, semasa saya berjalan-jalan di kawasan maktab, saya terserempak dengan sekumpulan pelajar yang agak sebaya dengan saya, saya memberi salam dan mereka pun menjawab, saya memperkenalkan diri dan menyatakan saya pelajar baru dan baru selesai mendaftarkan diri , mereka bertanyakan saya adakah saya pelajar KPLI, saya pun mengangguk tanda ya dan mereka pun menyatakan mereka juga pelajar KPLI. Hati saya amat gembira dapat berkenalan dgn mereka. Saya bertanyakan sedikit sebanyak tentang maktab bertujuan untuk mendapat sedikit info mengenai maktab ini. Mereka memberikan gambaran umum mengenai maktab serta cara pembelajaran di sini. Apa yang membuat saya terkejut dan gusar ialah maklumat tentang pensyarah yang gilakan sex, Mereka memaklumkan kepada saya supaya berhati-hati dan pandai menjaga diri kerana ada pensyarah yang sangat-sangat ketagihkan sex dan menagihnya dari guru pelatih. Mereka menyatakan bahawa semasa mereka memasukki maktab ini ketika awal-awal dahulu, kakak-kakak senior mereka pun ada memberitahu perkara ini kepada mereka tetapi mereka tidak mempercayainya. Apabila perkara itu berlaku sendiri kepada rakan-rakan mereka baru lah mereka mempercayainya. Perbuatan jahat ini sentiasa berterusan dan tidak akan berhenti selagi tidak ada pihak yang tampil untuk mendedahkannya
   Perbualan saya dengan kakak-kakak senior mengenai perkara itu terputus kerana kakak-kakak senior KPLI itu terpaksa beredar segera kerana mereka ada perkara penting yang perlu di selesaikan. Kakak-kakak senior memberitahu saya masih ada banyak lagi info yang saya perlu ketahui, bila ada masa kelapangan boleh lah mereka ceritakan. Maklumat mengenai perkara ini mula menghantui saya. Hati saya yang pada mulanya gembira mula bertukar menjadi takut. Saya mula merasai tidak selamat berada di IPBA
   Sepanjang minggu orientasi perkara mengenai pensyarah gilakan sex itu selalu bermain di minda saya . Banyak persoalan yang bermain di hati saya. Siapakah pensyarah itu? Kenapa dia berperangai macam itu dan bagaimana dia boleh dilantik sebagai pensyarah untuk mengajar bakal-bakal guru? Kenapa tidak ada tindakan diambil?
   Setelah tamat minggu orientasi kelas berjalan seperti biasa. Perkara mengenai pensyarah gilakan sex itu tidak lagi menghantui minda saya. Saya beranggapan itu mungkin cerita tidak benar. Pada minggu awal pengajaran dan pembelajaran saya tidak nampak apa-apa perkara yang tidak kena atau ganjil. Semua kelas berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden yang tidak elok,. Tiba lah waktu pelajaran PJ , semasa kelas saya dapati pensyarah berkenaan nampak agak lain sedikit dia nampak lebih mesra dengan pelajar perempuan cakapnya sangat lembut dan begitu perihatin sambil mempamerkan sikap romantiknya. Saya ingat saya seorang sahaja yang perasan perkara ini tapi selepas kelas PJ ramai pelajar perempuan menyatakan begitu. Untuk tidak memikirkan apa yang negatif saya pun tidak pedulikan perkara itu dan beranggapan mungkin itu cara seseorang itu mengajar.
   Masa berlalu keadaan seperti biasa, dalam keadaan yang sama pensyarah ini kerap memanggil pelajar perempuan secara individu datang kebiliknya kononnya hendak menerangkan mengenai pelajaran atau tugasan. Saya terdengar pelajar perempuan berungut setelah berjumpa dengan beliau. Kata mereka ”ingat nak cakap pasal tugasan tetapi lain pulak, dia nak ajak aku date dengan dia, memang buaya betul” Beliau banyak bertanya tentang peribadi seperti dah kahwin ke belum?, awak minat lelaki macamana? Awak tak minat saya ke?
   Ramai pelajar perempuan kurang selesa dan tidak berpuas hati serta merungut-rungut dengan keadaan yang mereka hadapi. Mereka tidak percaya bahawa di tempat yang di anggap selamat tetapi berlaku di sebaliknya. Perbuatan pensyarah ini jelas tidak berakhlak dan tidak beretika. Bagi saya, saya memilih untuk berdiam diri sahaja, kerana saya percaya jika perkara ini di maklumkan kepada pihak atasan sekali pun akhirnya pelajar juga yang disalahkan. Rakan-rakan saya ada berbincang mengenai perkara ini, saya hanya menasihati mereka agar mereka jangan membuat kecoh kerana mereka hanya ada setahun sahaja di maktab ini. Walaupun kelihatan saya seolah-olah macam relax sahaja tetapi di dalam hati saya Tuhan sahaja yang tahu betapa marah yang amat sangat dengan perbuatan pensyarah berkenaan. Saya simpati dengan apa yang telah rakan-rakan saya lalui. Cadangan saya kepada rakan-rakan ialah supaya mereka berdiam diri sahaja dan dalam masa yang sama jaga diri mereka baik-baik.
   Pada satu hari tiba-tiba saya mendapat panggilan dari pensyarah ini, saya terkejut bagaimana dia boleh mendapatkan nombor telefon saya. Saya bertanyakan penyarah ini kenapa menefon saya, dia menjawab saja-saja suka telefon, dia menyatakan dia minat melihat punggung saya, saya pun menjawab dengan baik untuk mengakhiri perbualan saya, maka saya pun memberi alasan yang saya ada kerja yang perlu saya selesaikan. Alasan ini adalah semata-mata untuk menamatkan perbualan saya dengannya.
   Perkara ini tidak berakhir di situ sahaja, malah semasa kelas PJ dia datang lagi pada saya dan berkata ”saya suka tengok punggung awak”. Beliau memaksa saya untuk membuat gerakan tertentu supaya beliau dapat melihat susuk badan serta punggung saya. Saya sangat marah dan berasa kecewa dengan perbuatan beliau. Betul lah seperti kakak senior saya bercerita pada saya semasa hari pertama saya melapor diri, rupa-rupa ini lah orangnya, ramai lagi rakan-rakan yang terkena semacam ini malah lebih dahsyat lagi sehingga mengajak mereka untuk mengadakan hubungan sex dengannya. Beliau akan mula mengugut pelajar-pelajar yang beliau telah membuat hal supaya jangan dedahkan perbuatan kotornya. Beliau sering menggunakkan alasan yang beliau tidak meminati pelatih-pelatih ini tetapi pelatih-pelatih inilah yang tergila-gilakannya. Entah berapa ramai lagi pelatih-pelatih yang lalu yang beliau sudah cabul atau perkosa tanpa pembelaan.
   Setiap kali pelatih baru yang memasuki maktab ini tidak pernah diberikan maklumat tentang ancaman ini, oleh itu mereka sentiasa terdedah pada bahaya yang mereka sendiri tidak ketahuinya. Perbuatan keji pensyarah ini akan berterusan tanpa sebarang tindakan dan ini akan memberi peluang kepadnya untuk terus melakukan perkara terkutuk ini sepanjang hayat.
   Apa yang lebih menarik tentang taktiknya ialah jika beliau tidak mendapat peluang dengan pelajar yang dihajati semasa di maktab maka beliau akan mengambil kesempatan sepenuhnya semasa aktiviti luar maktab ( Bina Insan Guru) dan semasa latihan praktikum di sekolah. Beliau akan berusaha bagi mendapatkan pelajar-pelajar berkenaan dibawah bimbingannya. Di sinilah peluangnya menjadi lebih cerah untuk mendapat segala hasratnya dari pelajar berkenaan. Dia akan menelefon pelajar berkenaan untuk berjumpa di mana-mana sahaja kononnya hendak berbincang mengenai rancangan pengajaran atau apa-apa sahaja yamg berkaitan praktikum. Semasa bimbingan dia akan bersemuka dengan pelajar secara individu. Disitu mulalah episod memujuknya, kalau pelajar berkenaan enggan mengikuti dengan syaratnya maka markah praktikum pelajar akan mendapat rendah dan kadangkala diugut untuk menggagalkan mereka. Kalau dituruti maka markah pelajar berkenaan akan diberi paling maksimum ia itu seratus peratus. Memamg pelik, tapi ini kenyataan. Ramai rakan-rakan saya pun rasa begitu. Bila rakan-rakan yang lain di kalangan pelajar bertanya mereka bagaimana mereka boleh mendapat markah penuh dari penyeliaan pensyarah ini, mereka memandang antara satu sama lain dan terus senyap sahaja macam ada sesuatu rahsia yang mereka sembunyikan. Ini lah gara-gara pensyarah gila sex.
   Siapakah pensyarah ini? Semua akan tertanya-tanya, biar saya dedahkan disini, kalau kita lihat dalam blog terawal pelajar yang menulis itu hanya membuat gambaran melalui fizikal serta jawatannya, walaupun semua pelajar KLPI(dari tahun ambilan mana pun) tahu siapa dalangnya tetapi ianya tidak memberi impak kepadanya hanya sekadar dengan memberi dekripsinya sahaja, adalah baik kita sebut sahaja namanya. Saya pasti semua pelajar tidak akan terkejut dengan namanya kerana kebanyakan pelajar atau bekas pelajar yang telah belajar di IPBA akan tahu siapa pensyarahnya. Beliau bukan asing lagi dengan perkara ini, cuma belum sampai masa lagi beliau di masukkan ke dalam penjara. Beliau ialah En Baharudin Hassan pensyarah PJ.
   Setelah saya tamat kursus dari IPBA dan mula mengajar, pihak sekolah telah menghantar saya untuk berkursus. Semasa menghadiri kursus tersebut saya di masukkan dalam sebuah kumpulan yang mempunyai guru dari pelbagai sekolah kami saling mengenali diri, salah seorang guru dalam kumpulan tersebut bertanya kepada saya dari maktab mana saya belajar? Saya memberitahu yang saya dari IPBA, setelah saya memaklumkan perkara itu, dia terus bertanya ”itu pensyarah gatal yang gila sex masih ada kat situ kah?”, Saya pun bertanya tanya siapa? dia pun menyebut pensyarah PJ En Baharudin Hassan, Saya berkata dia memang aktif lagi dengan perbuatan menagih cipap pelajar perempuan. Guru itu memaklumkan semasa dia berkursus di MPIK si pensyarah ini juga merayu sex dekatnya dan rakan-rakannya ”Dia memang tak malu dan tak serik” kata cikgu itu.
   Bagi ibubapa, adik-adik, kakak-kakak yang ada di IPBA tolong ingatkan mereka supaya berhati-hati dengan pensyarah yang bernama Baharudin Hassan. Bagi mereka yang baru hendak memasuki belajar (utk pelajar perempuan) minta lah tukar ke maktab lain kerana selagi Babi ini ada selagi tu maktab ini berada dalam bahaya
   Bagi pelajar yang telah menjadi mangsa pensyarah Babi ini marilah kita bergandingan tangan tampil kehadapan dan kita bawa dia kemuka pengadilan. Tak kira di mana anda berada apabila dapat membaca blog ini, kita buat perhitungan terakhir dengan Babi ini dan jangan lepaskan Babi ini dengan perbuatan jenayah yang telah beliau perlakukan terhadap ramai pelajar perempuan dari dulu sehingga sekarang. Perbuatan kotor yang dilakukan Babi ini sudah menjangkau terlalu lama tanpa sebarang tindakan.
   Pensyarah ini selalu beranggapan dia lah lelaki kacak dan pelatih perempuan yang tergila-gila padanya .Ternyata pengakuannya meleset sama sekali, untuk pengetahuan En Baharudin kami pelatih perempuan tak pernah menganggap En Baharuddin kacak tetapi sebaliknya lelaki huduh yang terdesak utuk mendapat perhatian dari pelajar perempuan. Lihat sahaja diri sendiri rambut dah beruban, perut buncit dan usia pun dah boleh dipanggil atuk. Kalau lihat sekali macam khinzir mengandung. Sungguh jijik kalau tengok perangai tak sedar diri.
   En Baharudin Hassaan lupa yang dia juga mempunyai anak perempuan, apa perasaannya jika perkara ini berlaku pada anaknya, fikir-fikir lah sendiri, dan kami percaya jika anak perempuannya tahu yang ayahnya berperangai sebegini kami berkeyakinan dia akan berasa kecewa atau mungkin tak mahu mangaku ayahnya.
   Sudah tentu En Baharudin Hasaan akan menafikan semua kenyataan ini dan menyatakan ini satu fitnah kerana hendak menjatuhkan imejnya. Tetapi En Baharudin sendiri pun tahu apa yang en Baharudin telah lakukan terhadap pelatih-pelatih perempuan, begitu juga dengan mereka yang menjadi mangsa en Baharudin Hassan, kesemua ini En Baharudin tidak dapat menafikan dan ianya tetap berada dalam hati en Baharudin walaupun dengan secara apa pun yang en Baharudin cuba melakukan untuk menafikannya. Ianya tetap tersemat di dalam hati en Baharudin, walaupun di mulut en Baharudin berkata tidak. Mulut boleh berdusta tetapi hati tidak. Hati yang tersemat di dalam diri en Baharudin juga tahu apa yang en Baharudin telah lakukan. Walaupun mulut hanya sekadar mewakili diri bagi mendusta untuk membela si pelaku, ianya hanya lah sekadar untuk mendamaikan hati yang resah dan gundah dik kerana perbuatan keji. ALLAH juga tahu, dan itu juga tidak boleh dinafikan. Memang mudah untuk menyatakan ini semua hanya satu fitnah dan terus kembali selesa seperti tiada apa yang En Baharudin lakukan, tapi sekarang tak semudah itu.
   Sebenarnya kita semua perlu panggilnya Pak Baharudin Hassan bukan encik Baharudin Hasan lagi, kerana dia masih belum sedar dia sudah tua, rumah kata pergi dan kubur kata mari, usia pelatih dengannya dah macam cucu dengan atuk. Jika apa yang dinyatakan disini dianggap sebagai satu fitnah oleh Pak Baharudin terhadap dirinya, maka kami ingin mencabar Pak Baharudin Hassan untuk pergi ke masjid dan angkat sumpah sambil menjunjungkan alquran di hadapan mimbar dengan disaksi oleh mufti masjid dan warga IPBA. Kami percaya dia tidak akan berani. Silakan kalau mahu tunjukkan siapa fitnah siapa benar!!. Mangsa-mangsa Pak Baharudin ramai yang akan menunggu dekat luar untuk melihat Pak Baharudin Hassan dihukum.
   Ramai pelajar perempuan (dahulu dan sekarang) akan bersyukur kepada ALLAH jika Pak Baharudin di masukkan dalam penjara, dan mereka akan tetap berdoa kepada ALLAH agar Pak Baharudin suatu hari nanti akan mendapat hukuman yang setimpal daripada ALLAH dengan perbuatannya
   Kita rasa nama baru beliau yang sesuai mula dari saat ini lah Pak Babirudin, sesuai lah dengan perangainya. Oleh kerana keinginan sexnya sangat terlampau maka kami memberi cadangan kepada beliau agar beliau mencari pelacur dekat luar sana. Ramai pelacur yang ada dekat luar sana cuma bayar aja.
   Kami berharap semua pelatih-pelatih yang telah menjadi mangsanya dan yang ada menunjukkan ciri-ciri untuk menjadi mangsanya mari kita hapuskan pensyarah ini seberapa segera yang boleh, kerana sudah terlalu lama dia dapat memboloskan diri dari tindakan. Perbuatannya sangat bertentangan dengan profesion perguruan dan agama islam.
   Dibawah ini adalah teknik dan strategi yang biasa digunakan untuk memerangkap mangsanya: Ianya adalah seperti berikut:
   i.Sering memanggil pelajar perempuan (secara individu) kebiliknya (yg letaknya terpencil dan terasing jauh dari pandangan mata org ramai. Kononnya hendak berbincang pasal pelajaran/ tugasan. Bila dah berada di dalam biliknya lain pulak perbualannya, bertanya sama ada dia kacak atau tidak?, samada pelatih perempuan minat pada dia tak?
   ii.Menghubungi melalui telefon dan ajak berjumpa (kononnya pasal pelajaran/tugasan atau satu perkara penting yang tak boleh di tunda) lepas berapa minit berbual lain jadinya, perbualan lebih pada meluah perasaannya
   iii.Melayan kerterlauan, seolah-olah mengambil berat, perihatin dan caring (pada pelatih yang dihajati)
   iv.Sangat mersa, mempamerkan kemesraan yang amat tinggi termasuk sifat gentlemen serta romantiknya agar dia mudah di dekati pelatih.
   v Sanggup belanja- melayan pelajar perempuan dengan sangat baik, bawa
   pelatih keluar dan belanja makan (ini adalah peringkat permulaan utk
   mengula-gulakan mereka, pelajar ketika ini belum lagi sedar akan motif
   sebenarnya
   v.Memberi markah tugasan/ ujian yang sangat tinggi kepada pelajar yang beliau hajati (baginya untuk mendapat habuan selepas memberi markah tinggi)
   vi.Memastikan pelajar berkenaan berada di bawah penyeliaannya semasa praktikum (ketika ini dia berpeluang untuk bersemuka terus dengan pelajar berkenaan) Ketika inilah dia akan memulakan langkahnya dengan lebih drastik. Kalau pelajar akur dengan kehendak nafsunya maka pelajar akan mendapat markah yang sangat tinggi, kalau pelajar tidak dapat memenuhi kehendaknya maka markah pelatih itu akan mendapat rendah dan kadangkala diugut untuk mengaggalkan mereka.
   vii.Mendapatkan nombor telefon pelajar yang diminati dari rakan pelajar atau dari sumber maklumat pelajar. Kemudian menelefonnya konon ada perkara penting hendak dibincangkan. Dia akan terus menelefon dan merayu sehingga dia berjaya memujuk pelatih berkenaan, tidak kira samada beliau terpaksa mengambil masa yang panjang seperti 1 , 2, 5 bulan (atau lebih). Asalkan beliau berjaya memerangkap pelatih berkenaan.
   viii.Pelatih yang menjadi sasarannya tidak terkecuali dari mereka yang belum berkahwin atau yang sudah berkahwin
   ix.Teknik yang digunakan sangatlah licin dan licik beliau sangat berhati-hati kerana takut aktiviti tidak bermoralnya diketahui ramai, kerana beliau tahu pelatih tidak akan dapat mengemukakan bukti kononnya. Kalau pun ada dia menggunakan alasan yang pelatih yang tergila-gilakannya , sedangkan dia tidak ada apa-apa. Lantaran itu dia akan menyatakan bahawa ini adalah satu fitnah yang bertujuan untuk jatuhkan imejnya.
   x.Memuji keterlaluan, kononnya pelajar sangat cantik, sexy, menawan dan beliau tidak pernah melihat gadis secantik pelajar yg dipuji. Ini semata-mata untuk menarik perhatian pelajar berkenaan. Beliau tidak segan silu menyatakan kepada pelajar berkenaan bahawa kecantikan pelajar berkenaan dapat membangkitkan nafsunya secara spontan
   xi.Jikalau pelatih yang beliau minati tidak mahu melayannya maka beliau akan menunjukkan sifat marahnya kpd pelatih berkenaan seolah-olah pelatih itu sentiasa membuat perkara yang salah. Beliau akan jadikan pelatih berkenaan sebagai bahan contoh negatif yang akan selalu disebut-sebut semasa beliau memberi taklimat atau penerangan sesuatu perkara atau aktiviti kepada pelajar lain. Tujuannya untuk memalu pelatih berkenaan. Walaupun semua tahu bahawa pelatih berkenaan tidak buat apa-apa pun. Beliau berbuat sedemikian dengan harapan pelatih itu akan datang dan tunduk kepadanya.
   Kita minta pihak Jabatan Agama Islam IPBA tolong proaktif sedikit dalam perkara ini bagi menyelamat pelajar-pelajar perempuan. Jangan duduk berpeluk tubuh aja, kalau kita tahu perkara ini berlaku dan kita duduk diam kita juga turut bersubahat. Apa yang perlu pihak JAPIM lakukan?
   Cadangan: Perlu ada perjumpaan dengan pelajar perempuan (islam dan yang bukan islam) sebulan sekali , maklumkan mereka tentang ancaman ini, mereka perlu diberi input tentang perkara ini. Bagi pelajar yang baru masuk perlu di maklumkan perkara ini semasa minggu orientasi lagi supaya mereka ketahui perkara ini. Dengan membuat begini ianya akan dapat membantu mereka untuk lebih berhati-hati: Beberapa cadangan di kemukakan di bawah untuk pihak JAPIM membuat sesuatu bagi menyelamatkan pelajar-pelajar perempuan IPBA dari tindakan pensyarah yg berhati Babi yang sangat gila sex..
   (perjumpaan dengan pelatih-pelatih perempuan ini hanya di kelolakan oleh pensyarah-pensyarah perempuan sahaja, kita minta ustazah )
   Cadangan: Perkara yang pelatih-pelatih perempuan perlu dimaklumkan
   – apa harus mereka lalukan jika berhadapan dengan perkara ini
   – kepada siapa nak mengadu
   – bagaimana mereka perlu bertindak
   – jenis-jenis/ bentuk ancaman
   – kerahsiaan pengadu
   – bentuk perlindungan kepada mangsa
   – beri keyakinan kpd pelajar yg mengadu akan keselamatan mereka
   – jika mereka diugut apa tindakan mereka.
   – jangan menyepi jika berlaku perlu pantas melapor
   Nasihat kakak kepada adik-adik perempuan yang sedang menuntut di IPBA jauhi lah diri adik-adik daripada pensyarah gila sex ini, beliau sangat-sangat bahaya kerana beliau akan menggunakkan pelbagai helah dan muslihat untuk mengambil kesempatan terhadap adik-adik.
   Perangilah mereka ini sesungguhnya ALLAH suka kepada mereka yang mencegah kemungkaran
   SELAMATKAN PELAJAR PEREMPUAN IPBA DAN MUSNAHKAN PENSYARAH GILAKAN SEX.
   Pelajar KPLI 2009

 53. brontok
  29 Januari 2013 at 7:02 AM

  apa yg aku mau katakan di sini.. aku pernah melihat kejadian pensyarah Bahabi ni memanggil salah seorang rakan kelasku (seorang perempuan) masuk ke ofisnya bersebelahan dgn gym beberapa kali (aku tak tau la apa yg dia mau cakapkan pada rakan kelas aku tu). peristiwa ni berlaku semasa aku baru masuk ipba tahun 2010.. (maybe, itulah ‘dialog2’ yg ingin diperkatakannya kepada rakan kelas aku yg berasal dari sarawak.sepertimana yg pelajarkpli2009 tulis).

  kedua, pd tahun 2011. time pj. pensyarah hamza’bi yg ajar utk larian 2.4 km. ada seorg pelajar wanita pening kepala setelah belari 2.4km. dia segera dtg kepada pelatih wanita itu dan mengurut tangannya lama2.(kalau nak urut suruhlah pelatih wanita lain urutkan, jgn nak ambil kesempatan). so ini semua taktik pensyarah gatal utk mengaburi mata pelatih lain.

  ni semua benar dan terjadi di depan mata aku sendiri. IPBA ADA MANUSIA YG CORRUPT.
  semua ni aku tak reka, aku tak tokok tambah, aku tak dengar dari org lain. ni AKU LIHAT DENGAN MATA AKU SENDIRI.

  lecturer sampah mcm diorang baik ditendang dari ipba.
  aku lelaki tapi perbuatan diorg ni tak dapat diterima. tak profesional dan macam org kampung!!!

  jadi kepada pelajar ambilan 2013 dan seterusnya.. beringat lah.. jangan sampai ada pensyarah2 yg ingin mencabul kehormatan anda kalau boleh bawak pepper spray ke kelas utk menyembur ke mata lecturer ganas macam buaya apabila mereka memandang tepat ke arah anda.

  dan berhati2 jugak bila masuk ke tandas ipba.. kerana dikhuatiri lecturer2 gatal ini telah memasang kamera kecil/mikro di dalam tandas utk merakam anda di dlm.(manalah tau/in case)

  so pandai2 lah jaga diri. dan kepada commenter yg mem backup lecturer2 gatal ini. anda sebenarnya belum sedar yg dunia ini bukanlah se innocent yg disangka. maybe anda ni innocent.. so aku tak kisah.. hidup lah dalam ke innocent an.

  apa yg aku mau katakan di sini.. aku pernah melihat kejadian pensyarah Bahabi ni memanggil salah seorang rakan kelasku (seorang perempuan) masuk ke ofisnya bersebelahan dgn gym beberapa kali (aku tak tau la apa yg dia mau cakapkan pada rakan kelas aku tu). peristiwa ni berlaku semasa aku baru masuk ipba tahun 2010.. (maybe, itulah ‘dialog2’ yg ingin diperkatakannya kepada rakan kelas aku yg berasal dari sarawak.sepertimana yg pelajarkpli2009 tulis).

  kedua, pd tahun 2011. time pj. pensyarah hamza’bi yg ajar utk larian 2.4 km. ada seorg pelajar wanita pening kepala setelah belari 2.4km. dia segera dtg kepada pelatih wanita itu dan mengurut tangannya lama2.(kalau nak urut suruhlah pelatih wanita lain urutkan, jgn nak ambil kesempatan). so ini semua taktik pensyarah gatal utk mengaburi mata pelatih lain.

  ni semua benar dan terjadi di depan mata aku sendiri. IPBA ADA MANUSIA YG CORRUPT.
  semua ni aku tak reka, aku tak tokok tambah, aku tak dengar dari org lain. ni AKU LIHAT DENGAN MATA AKU SENDIRI.

  lecturer sampah mcm diorang baik ditendang dari ipba.
  aku lelaki tapi perbuatan diorg ni tak dapat diterima. tak profesional dan macam org kampung!!!

  jadi kepada pelajar ambilan 2013 dan seterusnya.. beringat lah.. jangan sampai ada pensyarah2 yg ingin mencabul kehormatan anda kalau boleh bawak pepper spray ke kelas utk menyembur ke mata lecturer ganas macam buaya apabila mereka memandang tepat ke arah anda.

  dan berhati2 jugak bila masuk ke tandas ipba.. kerana dikhuatiri lecturer2 gatal ini telah memasang kamera kecil/mikro di dalam tandas utk merakam anda di dlm.

  so pandai2 lah jaga diri. dan kepada commenter yg mem backup lecturer2 gatal ini. anda sebenarnya belum sedar yg dunia ini bukanlah se innocent yg disangka. maybe anda ni innocent.. so aku tak kisah.. hidup lah dalam ke innocent an.

  apa yg aku mau katakan di sini.. aku pernah melihat kejadian pensyarah Bahabi ni memanggil salah seorang rakan kelasku (seorang perempuan) masuk ke ofisnya bersebelahan dgn gym beberapa kali (aku tak tau la apa yg dia mau cakapkan pada rakan kelas aku tu). peristiwa ni berlaku semasa aku baru masuk ipba tahun 2010.. (maybe, itulah ‘dialog2’ yg ingin diperkatakannya kepada rakan kelas aku yg berasal dari sarawak.sepertimana yg pelajarkpli2009 tulis).

  kedua, pd tahun 2011. time pj. pensyarah hamza’bi yg ajar utk larian 2.4 km. ada seorg pelajar wanita pening kepala setelah belari 2.4km. dia segera dtg kepada pelatih wanita itu dan mengurut tangannya lama2.(kalau nak urut suruhlah pelatih wanita lain urutkan, jgn nak ambil kesempatan). so ini semua taktik pensyarah gatal utk mengaburi mata pelatih lain.

  ni semua benar dan terjadi di depan mata aku sendiri. IPBA ADA MANUSIA YG CORRUPT.
  semua ni aku tak reka, aku tak tokok tambah, aku tak dengar dari org lain. ni AKU LIHAT DENGAN MATA AKU SENDIRI.

  lecturer sampah mcm diorang baik ditendang dari ipba.
  aku lelaki tapi perbuatan diorg ni tak dapat diterima. tak profesional dan macam org kampung!!!

  jadi kepada pelajar ambilan 2013 dan seterusnya.. beringat lah.. jangan sampai ada pensyarah2 yg ingin mencabul kehormatan anda kalau boleh bawak pepper spray ke kelas utk menyembur ke mata lecturer ganas macam buaya apabila mereka memandang tepat ke arah anda.

  dan berhati2 jugak bila masuk ke tandas ipba.. kerana dikhuatiri lecturer2 gatal ini telah memasang kamera kecil/mikro di dalam tandas utk merakam anda di dlm.

  so pandai2 lah jaga diri. dan kepada commenter yg mem backup lecturer2 gatal ini. anda sebenarnya belum sedar yg dunia ini bukanlah se innocent yg disangka. maybe anda ni innocent.. so aku tak kisah.. hidup lah dalam ke innocent an.

 54. brontok
  29 Januari 2013 at 7:06 AM

  hoi markus.. kalau nak speaking pun guna lah grammar yg betul.. ni macam guna gugle translate je.. apa punya markus la kau ni. tak tau speaking cakap tak tau.

 55. Insan yang prihatin
  21 April 2013 at 6:20 PM

  Disini terdapat sedikit pencerahan berkaitan kes seks dikalangan pelajar di blok akademik. Sesungguhnya saya berasa kesian terhadap kawan saya Nat—- yang telah dihina kerana terlibat dalam skandal ini. Walau bagaimana pun, saya sebagai wanita berasa amat terguris hati mengapa hanya perempuan sahaja yang dipersalahkan. Sedangkan si lelaki tersebut, NURR SHAFIK BIN KARIM merupakan dalang kepada perbuatan ini. Pasti rakan blogger sekalian tertanya2 adakah apa yang saya katakan disini fakta atau auta. Akan tetapi, disini bukanlah tempat saya melakukan aniaya. Pada ketika itu, masih terapung-apung di minda saya kelihatan kehadiran ayah lelaki ini ke IPBA untuk memerhatikan masalah anak beliau. Selain itu, sebenarnya banyak lagi perkara lucah lain yg telah dilakukan lelaki ini terhadap kawan saya yg mabuk cinta ini. Walau bagaimanapum, saya hanya mentakrifkannya sebagai khabar angin melainkan saya benar2 menyaksikan. Berbalik kepada topik asal, adalah tanggungjawab kita sebagai pelajar wanita untuk menjauhi lelaki2 berhidung belang ini. Buat masa sekarang, saya telah mendedahkan NURR SHAFIK BIN KARIM bukan untuk aniaya atau menjatuhkan maruah, tetapi untuk keselamatan para pelajar wanita kerana lelaki ini menjijikkan dan pandai berkata2.

 56. Insan yang prihatin
  21 April 2013 at 6:22 PM

  Sekiranya terdapat lagi lelaki yg cuba bersikap biadap, saya tidak akan ragu2 untuk join nama anda dalam episod seterusnya. Sekian bangunlah wanita untuk kesucian sendiri.

 57. Insan yang prihatin
  21 April 2013 at 6:35 PM

  Satu lagi, kepada ODD PERSON, anda memang nakal kerana mendedahkan identiti mereka. Walau bagiamanapun. Apa yang diperkatakan oleh ODD PERSON memang benar. Mengenai kes tisu yang mempunyai kesan ‘air m..i’ atas perbuatan melancap didalam kelas, this is the fact. Saya percaya rakan sekelas anda sangat menyokong anda, akan tetapi, haruskah kamu berdua membohongi mereka? Anda sebenarnya dua kali salah. 1. Melakukan maksiat 2. Mengautakan fakta 3. Mengajak kwan2 anda menyumpah ODD PERSON. Apakah hak anda untuk menyumpah2? Ye, beliau membangkitkan kesalahan.tetapi, sya pasti itu bukan fitnah. Biarlah kalian kata apa kepada saya, tetapi guru haruslah mempunyai pendirian masing2. Salah tetap salah. Seperti yang sya kaji daripada blog ini, ramai pelajar “selain secondary” yang menyebut NURR SHAFIK BIN KARIM telah dupukul batch senior kerana perbuatan terkutuk dia. Saya percaya, masakan pokok bergoyang sekiranya tiada angin? So, kalian fikir2kan lah…

 58. 12 Julai 2013 at 10:50 AM

  Private because we wanted to be able to reintroduce carbohydrates to
  your body thinking it s experiencing a famine, it slows
  down your metabolism. If you are looking for
  the perfect diet when in reality all I needed to do
  was to count calories to lose this weight. When
  dieting on a budget recipes starts to get old, stale, boring find a new way to mix it up.

  The thing is most people end up losing weight whenever you
  are doing a lot to sabotage your health.

 59. 24 Julai 2013 at 5:09 PM

  Heya i am for the first time here. I found
  this board and I find It really useful & it helped me out much.

  I hope to give something back and aid others like you
  helped me.

 60. jamal sulaiman
  25 Julai 2013 at 2:37 PM

  terpanggil saya utk memberi komen di sini kerna berharap agar mereka yg melakukan perkara terkutuk agar insaf dan bertaubat.Saya kenal salah seorang dari Pensyarah ini yg telah cuba utk mendampingi isteri saya…akhiryan tertangkap dan segala bahan bukti email2 beliau masih dlm simpanan saya.beliau telah saya maafkan …tetapi setelah terbaca blog ini..saya berharap agar beliau kembali ke pangkal jalan jgn sampai saya klurkan balik sagala bahan bukti yg ada pada saya…

 61. 5 September 2013 at 10:22 AM

  Thank you for the auspicious writeup. It in reality used
  to be a entertainment account it. Look advanced to far
  introduced agreeable from you! However, how can we communicate?

 62. 15 September 2013 at 8:24 PM

  Wow, that’s what I was exploring for, what a stuff!
  present here at this website, thanks admin of this web site.

 63. 29 November 2013 at 5:03 PM

  ) program requires 90 credit hours to complete and the cost is $55.
  This is evidence of the connection between mind and body, and there are many
  examples of men and women with a positive outlook being
  able to recover faster from malady and injury.
  Although all of these concepts highlight something important,
  they tend to be too narrow or too broad.

 64. insan
  25 Februari 2014 at 3:22 AM

  astaghfirullahalazim…

 65. 20 Mei 2014 at 5:43 AM

  Hello, i think that i noticed you visited my weblog so i got here to return the choose?.I am trying to to find issues to enhance my site!I assume its good enough to use some of your ideas!!

 66. 4 Jun 2014 at 3:13 PM

  Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very
  hard to get that “perfect balance” between usability and
  visual appeal. I must say that you’ve done a very
  good job with this. Also, the blog loads extremely
  fast for me on Internet explorer. Exceptional Blog!

 67. 11 Jun 2014 at 11:12 AM

  C’est constamment un plaisir de passer sur ce site web

 68. 19 Ogos 2014 at 5:23 PM

  hello!,I love your writing so a lot! proportion we communicate extra about your post on AOL?

  I require an expert in this space to unravel my problem.

  May be that is you! Having a look ahead to see you.

 69. sex
  1 Oktober 2014 at 4:38 PM

  My family members always say that I am killing my time here at net, however I know I am getting familiarity
  daily by reading thes pleasant posts.

 70. 16 Oktober 2014 at 10:55 AM

  There is certainly a lot to know about this topic. I really like all the points you’ve made.

 71. f
  7 Februari 2016 at 6:56 PM

  kilkadziesiąt koron na godzinę, serio? Mam nadzieję, że to już po odciągnięciu wszystkich podatków i tej kawy w living roomie, bo nawet Hindus na czarno więcej płacił!

 72. 17 Julai 2017 at 9:52 PM

  This paragraph presents clear idea in favor of the new viewers of blogging, that in fact how to do
  blogging and site-building.

 73. 16 November 2017 at 5:37 PM

  I have checked your website and i’ve found some duplicate content, that’s
  why you don’t rank high in google’s search results, but there
  is a tool that can help you to create 100% unique articles, search for:
  Boorfe’s tips unlimited content

 1. 6 April 2010 at 10:42 PM

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: