Kasihan Lihat Ibu

Salam sejahtera,

Semoga anda sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera dan dapat melakukan tugas harian pada hari ini dengan sempurna. Terima kasih atas kesudian anda mengunjungi laman ini.

Hari ini, bukan hal pemulihan yang hendak saya sentuh. Tetapi sedikit berita mengenai kejayaan seorang anak penoreh getah yang menarik perhatian saya untuk kita kongsi bersama.

Walaupun ramai yang sudah membaca berita ini, tapi saya tetap paparkan sedikit kisah mengenai kejayaan anak muda ini.

Selamat membaca!

SHAH ALAM: Seorang anak penoreh getah tidak menjadikan kemiskinan dalam hidupnya sebagai alasan untuk tidak berjaya, sebaliknya dia menjadikan kekurangan itu sebagai pendorong untuk belajar bersungguh-sungguh sebelum dinobatkan antara pelajar terbaik, sekali gus menerima Anugerah Naib Canselor pada Istiadat Konvokesyen Universiti Teknologi Mara (UiTM) kali ke-72 di Dewan Seri Budiman di sini, semalam.

Noor Suzilawati Nasrudin, 22, menjadikan ibunya, Fatimah Samad, 43, seorang ibu tunggal, sebagai idolanya untuk berusaha bersungguh-sungguh dan mengubah hidup keluarganya.

Pelajar Diploma Seni Lukis dan Seni Reka (Seni Reka Perindustrian), Kampus UiTM Merbuk, Kedah itu mencatat keputusan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.72 untuk melayakkannya menerima Anugerah Naib Canselor iaitu anugerah tertinggi yang diberikan UiTM kepada pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam setiap mata pelajaran diambil.

Noor Suzilawati berkata, kepayahan ibunya bekerja membesarkannya dan lima beradik lain menyebabkan dia ingin membalas jasa dan pengorbanan ibunya.

“Dulu sebelum bekerja sebagai penoreh getah, ibu bekerja sebagai tukang sapu di Sekolah Menengah Kebangsaan Kerambit (SMK), Kuala Lipis, Pahang.

“Kebiasaannya selepas tamat kerja sebagai tukang sapu, ibu akan bekerja di kantin pula manakala malam kerja dobi asrama. “Perkara ini dilakukan ibu tiap-taip hari iaitu bermula jam 7.30 pagi sehingga jam 1 pagi,” katanya.

Menurutnya, pengorbanan ibunya itu menyebabkan dia berusaha bersungguh-sungguh dan selepas diterima masuk ke UiTM dia tidak lagi menoleh ke belakang dan berusaha siang dan malam dengan mentelaah buku pelajaran.

sumber : http://www.utusan.com.my

Sekian,

NORHAIDI BIN HAJI SARPONEN
Teacher’s Department

p/s :

  • Sekalung tahniah diucapkan kepada pelajar ini. Bangga dengan pencapaian anak peneroka. Siapa kata anak peneroka tidak boleh berjaya?
  • Alangkah seronoknya jika segelintir murid-murid pemulihan yang bermasalah dari segi disiplin dan akademik mempunyai motivasi diri untuk bergerak maju dan bersaing untuk berjaya.
Advertisements
  1. mila
    28 Mei 2010 at 9:46 AM

    mengenai kisah pelajar suzilawati ne memang benar…ibunye memang bekeja siang dan malam umtuk sekolah anak2 …

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: