Program LITERASI : Mengajar Murid Kemahiran KV+KVK

Salam sejahtera,

Semoga anda sentiasa sihat dan ceria sentiasa. Terima kasih kerana anda terus mengunjungi laman ini.

Hari ini saya ingin berkongsi panduan mengajar murid kuasai kemahiran KV+KVK. Terlebih dahulu, panduan yang saya guna ini berdasarkan Modul Pendidikan Pemulihan yang saya bina sendiri. Justeru, jika ada penerangan yang anda rasakan tidak relevan dan sangat tidak bersetuju dengan cara ini, saya mohon maaf dan minta cadangan dari segi penambahbaikan daripada anda.

Saya mengajar dengan cara lama iaitu menggunakan bahan bantu mengajar seperti kad-kad suku kata, permainan berunsur pendidikan, lembaran kerja serta sistem ‘tulis dan baca’.

Saya mempunyai murid LITERASI seramai 28 orang di mana sebahagian besar mereka menguasai kemahiran menyebut suku kata KV dan KVK dengan baik. Justeru, saya tidak mahu membuang masa dan tenaga dengan mengulang ajar kemahiran yang sama.

Saya masukkan penambahan suku kata KVK di belakang suku kata KV dan menjadi KV+KVK atau LIPAN, GAJAH, KETAM dan perkataan yang sepertinya.

Pertama sekali, murid diedarkan kad suku kata KV+KVK yang dibina secara satu-satu dengan dua warna yang berbeza. Contohnya, lipan, gajah dan ketam.

Murid mesti diberitahu konsep mengeja yang betul sebelum mereka belajar mengeja dan menyebut sesuatu perkataan. Dalam kemahiran ini, suku kata awalan menjadi perkara pertama yang perlu difahami oleh murid.

Contohnya, apabila murid mengeja perkataan lipan. Murid mengeja dengan memisahkan perkataan tersebut kepada dua suku kata. Suku kata yang pertama perlu diberi perhatian oleh murid kerana kebanyakan murid mudah lupa suku kata pertama tatkala mereka mengeja suku kata kedua.

Justeru, setelah mengeja suku kata kedua, pastikan murid memahami konseb sebutan suku kata yang pertama mesti didahulukan sebelum mereka menyebut suku kata kedua.

Kebanyakan murid yang tidak faham akan konsep mengeja akan menyebut perkataan lipan setelah dieja menjadi lapan. Justeru, latihan pengulangan diperlukan sehingga murid faham konsep mengeja dan menyebut perkataan.

Selesai mengeja menggunakan kad suku kata atau perkataan, bina satu jadual  perkataan KV+KVK di papan putih. Minta murid salin dan amalkan kaedah ‘sebut dan tulis’ supaya koordinasi mata, tangan dan minda murid berjalan serentak yakni menulis sambil berfikir.

Kemudian, edarkan lembaran kerja bagi menguji kefahaman murid tentang kemahiran yang telah dipelajari. Perlu diingatkan, lembaran kerja yang hendak diberi mestilah mengandungi latihan yang telah dipelajari murid. Jangan campur aduk latihan yang belum dipelajari kerana dikhuatiri akan mengelirukan murid.

Mempelbagaikan jenis latihan KV+KVK ini juga digalakkan sekiranya murid didapati sudah menguasai kemahiran ini dengan baik. Sekiranya murid sudah boleh menyebut tanpa perlu mengeja, maka guru boleh mengajar kemahiran membaca ayat  mengandungi perkataan KV+KVK kepada murid pula.

Sekian,

NORHAIDI BIN HAJI SARPONEN

Teacher’s Deparment

http://norhaidisarponen.webs.com

 1. fizz
  21 Ogos 2010 at 7:05 PM

  2bulan praktikum sy ajar kemahiran mengeja kv+kvk.mula2 sy blurr tp bila cuba mcm2 cara atlast. murid sy seronok dgn aktiviti yg sy wat..terutamanya bila bercerita cerita haiwan,berlakon n keluarkan perkataan kvkvk yg ada n eja…walaupun sy terpaksa siapkan byk bbm,xpe…

 2. sharena
  29 Oktober 2010 at 3:35 PM

  Terima kasih atas tunjuk ajar yg selama ini saya cari-cari. Tuhan saja yg balas.

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: