Beg Lagi Besar Dari Murid

Salam sejahtera,

Semoga anda berada dalam keadaan sihat sejahtera di samping dapat melaksanakan tugas harian dengan sempurna. Terima kasih yang tidak terhinggakerana anda sudi mengunjungi laman ini. Terima kasih sekali lagi.

Hari ini sesi persekolahan berjalan seperti biasa. Tiga minggu hampir berlalu. Kebanyakan murid terutamanya tahun satu sudah dapat membiasakan diri dengan suasana dan persekitaran sekolah. Ramai yang sudah mendapat rakan baharu, pergaulan sosial yang lebih baik berbanding ketika mula-mula menjejakkan kaki ke sekolah.

Hari demi hari berlalu, pelbagai ragam, kerenah dan telatah murid dapat dilihat. Bermula dari yang berpakaian bersih setiap pagi, bertukar comot dengan kesan tapak tangan di merata-rata tempat, kesan tumpahan air minuman, kesan tumpahan makanan ke baju, peluh, berbau dan sebagainya selepas wakturehat.

Paling memberi tumpuan adalah pada awal pagi. Kebanyakan murid tiba seawal jam 6.30 pagi. Berlari menaiki tangga mengheret beg yang lebih besar dari tubuh mereka. Tidak kurang juga yang sibuk menggalas beg menaiki tangga. Jika dilihat dari jauh kadang-kadang nampak seperti beg sedang bergerak sendiri kerana saya tidak nampak susuk tubuh si empunya beg.

Kelakar pun ada juga. Tetapi di situlah timbul rasa kasihan. Apabila beg besar, kurang isinya itu tidak mengapalah kerana beban ditanggung murid berkurangan. Tetapi amat menyedihkan jika murid itu membawa semua buku teks dan buku tulisnya ke sekolah. Bayangkan jika murid mempunyai 17 buah buku teks. Berapa kilogram beban yang murid terpaksa ‘heret’ setiap hari pergi dan balik?

Persoalannya,

  1. Adakah ibu bapa tidak menerima jadual waktu yang diberi oleh pihak sekolah kepada anak masing-masing? atau,
  2. Adakah jadual waktu yang diberi oleh pihak sekolah telah dihilangkan murid menyebabkan ibu bapa tidak dapat mengurus dan mengatur buku persekolahan anak jagaan masing-masing? atau,
  3. Pihak sekolah sendiri tidak memberi jadual waktu kepada murid? atau,
  4. Guru itu sendiri tidak maklumkan kepada murid hari apakah yang sepatutnya mereka boleh bawa buku teks? atau,
  5. Ibu bapa sememangnya tidak ambil peduli akan buku apakah yang perlu dibawa oleh anak mereka ke sekolah?

Saya mungkin tiada jawapannya. Cuma harapan saya agar semua pihak terlibat memainkan peranan masing-masing agar murid tidak menanggung beban ini. Cukup kasihan melihat murid terpaksa memikul beban berat setiap hari membawa berbelas-belas buku teks dan buku latihan.

Tanyalah kepada mereka, bukan diguna sangat pun buku teks berkenaan kerana ada guru mengamalkan sistem hari apakah yang sepatutnya murid bawa buku teks bagi mata pelajaran tertentu.

Mungkin selepas ini, guru kelas boleh mencadangkan supaya buku teks ini di simpan sahaja dalam kelas masing-masing. Jika hendak diguna barulah boleh dikeluarkan dan murid mengambil buku yang telah ditulis nama masing-masing. Mungkin cara ini dilihat praktikal.

Namun ada risikonya. Bukan semua kelas berkunci dan kemungkinan buku hilang akibat dicuri, terkena tempias hujan dan sebagainya akan terjadi.

Sekian,
NORHAIDI BIN HJ.SARPONEN
Teacher’s Department

p/s : sesekali bawa balik buku latihan murid untuk ditanda pun sudah terasa berat

Advertisements
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: