e-Download

Salam sejahtera..

Ruangan ini disediakan khusus untuk memberikan bahan berkaitan pendidikan secara PERCUMA kepada pembaca. Namun, demikian, bahan-bahan yang diberi tertakluk kepada syarat dan peraturannya. Gunakannya secara berhemah.

Untuk makluman, bahan – bahan yang berkaitan akan diupload secara berperingkat-peringkat dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian.

Laman ini sesuai dilayari menggunakan Mozilla Firefox dan Internet Explorer versi terkini. Untuk makluman pengunjung, bahan yang hendak dimuat turun telah disediakan dalam bentuk

  1. PDF file
  2. WinRar
  3. WinZip.

Oleh yang demikian, anda akan menghadapi masalah untuk menggunakan bahan ini sekiranya anda tiada ketiga-tiga software yang dinyatakan di atas.

LANGKAH-LANGKAH UNTUK MUAT TURUN :

  • Klik pada bahan yang hendak di muat turun
  • Tekan pada butang download
  • Masukkan kod yang tertera
  • Proses memuat turun bermula.
  • Jika fail yang dimuat turun menggunakan perisian WINRAR atau WINZIP, anda perlu extract bahan itu terlebih dahulu.
  • Jika fail yang dimuat turun menggunakan perisian PDF, pastikan laptop atau PC anda mempunyai program itu.

Saya berusaha sebaik mungkin supaya anda dapat 100% manfaat bahan yang dimasukkan dalam laman ini. Sekiranya anda masih ada masalah untuk muat turun, sila hubungi saya di Yahoo! Messenger (YM) untuk tutorial muat turun.

Selamat mendownload!

Sekian,

Teacher's Department

NORHAIDI BIN HAJI SARPONEN

Teacher’s Department

p/s :

  • Laporkan segera sekiranya ada link yang rosak atau tidak boleh digunakan untuk download.
  • Jika anda ada sebarang bahan atau maklumat untuk dikongsi bersama, sila hantarkan email ke alamat berikut :

pemulihan2u@gmail.com

———————————————————————————————————————————————————–

DOKUMEN STANDARD TAHUN SATU (KSSR) SK

  • Surat Pekeliling Ikhtisas — klik SINI
  • Taklimat Umum KSSR — klik SINI
  • Bahasa Melayu — Klik SINI
  • Bahasa Inggeris — klik SINI
  • Matematik — klik SINI
  • Pendidikan Islam — klik SINI
  • Pendidikan Jasmani — klik SINI
  • Pendidikan Kesihatan — klik SINI
  • Pendidikan Moral — klik SINI
  • Dunia Seni Visual — klik SINI
  • Dunia Muzik — klik SINI
  • Dunia Sains dan Teknologi — klik SINI
  • Bahasa Arab — klik SINI
  • EMK TMK — klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

RANCANGAN TAHUNAN KSSR

  • Bahasa Melayu Tahun 1  — klik SINI
  • Bahasa Melayu Tahun 2 — klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

STANDARD PRESTASI TAHUN SATU SK

  • Bahasa Melayu — klik SINI
  • Bahasa Inggeris — klik SINI
  • Sains — klik SINI
  • Matematik — klik SINI
  • Pendidikan Islam — klik SINI
  • Pendidikan Jasmani — klik SINI
  • Pendidikan Kesihatan — klik SINI
  • Dunia Seni Visual — klik SINI
  • Dunia Muzik — klik SINI
  • Dunia Sains dan Teknologi — klik SINI
  • Bahasa Arab — klik SINI
  • Bahasa Cina — klik SINI
  • Pendidikan Moral — klik SINI
  • Teknologi Maklumat dan Komunikasi — klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

DOKUMEN STANDARD TAHUN DUA (KSSR) SK

  • Bahasa Melayu — Klik SINI
  • Bahasa Melayu Panduan Guru — klik SINI
  • Bahasa Inggeris — klik SINI
  • Bahasa Inggeris Panduan Guru — klik SINI
  • Dunia Sains dan Teknologi — klik SINI
  • Dunia Sains dan Teknologi Panduan Guru — klik SINI
  • Matematik — klik SINI
  • Matematik Panduan Guru — klik SINI
  • Pendidikan Islam — klik SINI
  • Pendidikan Islam Panduan Guru — klik SINI
  • Pendidikan Jasmani — klik SINI
  • Pendidikan Jasmani Panduan Guru — klik SINI
  • Pendidikan Kesihatan — klik SINI
  • Pendidikan Kesihatan Panduan Guru — klik SINI
  • Dunia Seni Visual — klik SINI
  • Dunia Seni Visual Panduan Guru — klik SINI
  • Dunia Muzik — klik SINI
  • Dunia Muzik Panduan Guru — klik SINI
  • Bahasa Arab — klik SINI
  • Bahasa Arab Panduan Guru — klik SINI
  • TMK — klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

EBOOK MAHIR MEMBACA DAN MENULIS

  • Siri Bacaan Asas : klik DI SINI untuk download preview ebook ini secara PERCUMA!!
  • Siri Lembaran Kerja : klik DI SINI untuk download preview ebook ini secara PERCUMA!!

———————————————————————————————————————————————————–

PROGRAM PEMULIHAN KHAS

  • Ujian Saringan Bahasa Melayu – Klik SINI (tiada lagi)
  • Ujian Diagnostik Bahasa Melayu – Klik SINI
  • Garis Panduan Pelaksanaan Pemulihan – Klik SINI
  • Manual Data PROTIM – Klik SINI
  • IMA 2 MODE 1 – Klik SINI
  • Sukatan Pelajaran PEMULIHAN Bahasa Melayu – Klik SINI
  • Kertas kerja – PROGRAM MEMBACA – Klik SINI
  • Manual IMA dan EReM – Klik SINI
  • Manual IKAM (Instrumen Kemahiran Asas Matematik ) – Klik SINI
  • Contoh jadual waktu kelas Pemulihan - Klik SINI
  • Pengurusan bilik darjah dan sistem fail – Klik SINI
  • Jenis-jenis ujian dalam program Pemulihan Khas – Klik SINI
  • Tanggungjawab Guru Pemulihan – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan program Pemulihan Khas (BM) – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan program Pemulihan Khas (MT) – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

HURAIAN SUKATAN PELAJARAN BAHASA MELAYU

  • Huraian Sukatan Pelajaran BM Tahun 1 – Klik SINI
  • Huraian Sukatan Pelajaran BM Tahun 2 – Klik SINI
  • Huraian Sukatan Pelajaran BM Tahun 3 – Klik SINI
  • Huraian Sukatan Pelajaran BM Tahun 4 – Klik SINI
  • Huraian Sukatan Pelajaran BM Tahun 5 – Klik SINI
  • Huraian Sukatan Pelajaran BM Tahun 6 – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU

  • Rancangan Tahunan BM Tahun 1 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan BM Tahun 2 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan BM Tahun 3 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan BM Tahun 4 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan BM Tahun 5 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan BM Tahun 6 – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

PEMULIHAN BAHASA MELAYU.

  • Persediaan Mengajar – Perpustakaan – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Haiwan – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Benda Di Sekeliling Kita – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Bercuti Di Kampung – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Kebersihan Alam Sekitar – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Mari Membaca – Part 1 – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Mari Membaca – Part 2 – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – (tajuk akan diletakkan kemudian) – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

LEMBARAN KERJA BAHASA MELAYU

  • Suku kata KV + KVK – Klik SINI
  • Membaca rangkai kata – klik SINI
  • Cari Perkataan Tersembunyi – Klik SINI
  • Bacaan dan Pemahaman (Teks mudah) – Klik SINI
  • Memadankan Abjad – klik SINI
  • Bacaan dan Pemahaman tahap 2 – klik SINI
  • Suku Kata Terbuka KV + KV – klik SINI
  • ABM Bergambar KV + KV + KV – klik SINI
  • Permainan Bahasa – klik SINI
  • Suku Kata KV+KVK1 – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

RANCANGAN TAHUNAN MATEMATIK

  • Rancangan Tahunan Matematik Tahun 1 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan Matematik Tahun 2 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan Matematik Tahun 3 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan Matematik Tahun 4 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan Matematik Tahun 5 – Klik SINI
  • Rancangan Tahunan Matematik Tahun 6 – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–


PEMULIHAN MATEMATIK

  • Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Addition Within 50 – Klik SINI
  • Persediaan Mengajar – Addition Within 50 By and Without Regrouping – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

LEMBARAN KERJA MATEMATIK

  • Pre-Number – Klik SINI
  • Recognizing Numbers – Klik SINI
  • Subtraction Within 18-Problem solving – Klik SINI
  • Subtraction Within 50 – Klik SINI
  • Permainan ICT Matematik – Klik SINI
  • Math Centre Level Trial version 2 – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

E-BOOK : PANDUAN BISNES INTERNET

  • 1st Step For Immediate Cash – Klik SINI
  • Internet Marketing Strategies – Klik SINI
  • 10 Teknik Promosi Bisnes Anda – Klik SINI
  • Gary shawkeys secrets – Klik SINI
  • Buat duit dengan Friendster – Klik SINI
  • Bina blog dalam 3 minit – Klik SINI
  • 7 rahsia gaya pos – Klik SINI
  • 100 tips dapatkan pengunjung ke blog / web anda – Klik SINI
  • Kesilapan usahawan muda internet – Klik SINI
  • Tips dan Panduan GEMPAK untuk Blogger – Klik SINI
  • 5 Pembohongan Besar Dalam Perniagaan Internet -Klik SINI
  • 11 Kriteria Laman Web Yang Baik – Klik SINI
  • 42 Panduan Buat Duit – Klik SINI
  • Rahsia Kad Perniagaan – Klik SINI
  • Kali Pertama Memulakan Bisnes Internet – Klik SINI
  • Panduan ‘Social Bookmarking’ – Klik SINI
  • Buat Duit Dengan Email- Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

SOFTWARE / PERISIAN INTERNET

  • Action script for ebook – Klik SINI
  • eCover Engineer Setup – Klik SINI
  • eCover 3D – Klik SINI
  • Flash Movie Player – Klik SINI
  • Flash Player – Klik SINI
  • YouTube Downloader – Klik SINI
  • Ai-Robo Form – Klik SINI
  • Mozilla Firefox ver.2 – Klik SINI
  • Mozilla Firefox ver.3 – Klik SINI
  • PDF Reader – Klik SINI
  • Advance Business Card Maker 4.0 – Klik SINI
  • Perisian Waktu Solat – Klik SINI
  • Ares Installer- Klik SINI
  • SweetIM Setup – Klik SINI
  • Popular Screen Saver – Klik SINI
  • Yahoo! Messenger – Klik SINI
  • Window’s Live Meseenger – Klik SINI
  • Spy Boot Search and Destroy – Klik SINI

———————————————————————————————————————————————————–

  1. 21 Julai 2009 at 11:32 PM

    ini lah satu2nya site berkaitan pemulihan yang banyak bahan berguna.. terima kasih teramat sangat utk berkongsi segala bahan yang ada.. tq!!!! best!! best!! keep up da good work!! budak2 ib mmg terbaik!!

  2. mai
    9 Ogos 2009 at 5:59 PM

    nape xde?

    • 11 Ogos 2009 at 12:41 PM

      ape yang tak de tu?

  3. sha
    11 Ogos 2009 at 7:36 PM

    Pemulihan bahasa melayu utk kelas aliran perdana atau kelas pemulihan?
    Saya telah mnggunakan lembaran kerja cikgu utk digunakan di kelas saya.terima kasih..

    • 11 Ogos 2009 at 11:43 PM

      Pemulihan bahasa melayu untuk kelas pemulihan sahaja..harap maklum.. =)

  4. sha
    12 Ogos 2009 at 9:59 PM

    ini bermakna P&P pemulihan diajar secara bertema?

    • 13 Ogos 2009 at 10:39 AM

      yup…mengajar mengikut tema/tajuk cikgu pada hari tersebut

  5. eva
    12 Ogos 2009 at 11:26 PM

    asmkm…
    link ujian saringan bm tak dapat lah cigu.tq for the web. actually sa jg GPK masih baru 2 tahun byk lagi yang perlu dibaiki n i see the blog is so very good.byk bahan congratulation …moge2 jd GPK cemerlang kebangsaan

    • 13 Ogos 2009 at 10:44 AM

      wsalam..
      maaf..ujian saringan tidak dapat dimasukkan lagi kerana fail mempunyai virus.

  6. eva
    12 Ogos 2009 at 11:32 PM

    cigu,
    bole tak minta tolong kat cigu send by email bahan berkaitan p&p sebab ada yang tak ble download la cigu.tak tau lah kalo line internet kat umah tak ok. tapi dah tengah malam ni tak dapat gak slalu terstop….maaf ye permintaan agak tinggi n menyusahakan cigu.tapi saya mengajar kat pulau jd kebetulan internet kat umah ada ni jak kesempatannya.

    • 13 Ogos 2009 at 10:35 AM

      terima kasih. sila hantarkan email anda dan saya akan cuba hantar secepat yang mungkin maklumat berkaitan kepada anda.

  7. mai
    3 September 2009 at 9:03 AM

    erm xleh dnload..leh ckgu emelkn kt sy x?
    sy bdk br bljr..huhu

    • 3 September 2009 at 11:58 AM

      harap awak laporkan topik yang tak boleh download tu..

  8. jiemarang81
    10 September 2009 at 8:56 AM

    salam cikgu,

    terima kasih atas bahan yang disediakan, saya guru sekolah menengah tapi terpaksa mengajar budak-budak yang masih tak dapat membaca…so bahan yang ada ni banyak membantu saya… sekolah ni masih ramai pelajar yang tak dapat menyebut suku kata dengan baik..

    • 24 September 2009 at 12:22 PM

      Salam

      Insyaallah..naik cuti nanti saya akan upload lebih banyak bahan bantu mengajar dan lembaran kerja. Jika cikgu ada maklumat yang ingin dikongsi bersama, sila hantar ke email berikut :

      pemulihan2u@gmail.com.

      terima kasih

  9. ABDULLAH SAMAD
    1 Oktober 2009 at 9:58 PM

    Manual IMA dan EReM

  10. santan
    2 Oktober 2009 at 7:57 AM

    thanks..

    banyak leh donlod kat cini….hehehe..

  11. Cikgu su
    26 Oktober 2009 at 10:05 PM

    Terima kasih cikgu, banyak info berguna di sini. Teruskan usaha anda. Guru cemerlang, pasti murid gemilang..Tahniah!

  12. Mirza
    30 Oktober 2009 at 10:11 AM

    Terima kasih cikgu.banyak bahan yg boleh di download.cikgu sgt kreatif.tahniah.Sy sedang membuat asignment mengenai penggunaan puppet dlm P&p.Boleh cikgu bagi pandangan?

    • 30 Oktober 2009 at 12:25 PM

      sama-sama.. Saya tidak bersendirian melakukan semua ini. Rakan-rakan KSPK Pemulihan (2008) banyak membantu. Masih banyak yang belum saya upload untuk di kongsi bersama kerana kesibukan bekerja.

      Mengenai puppet tu, saya belajar selama satu semester sahaja. Kalau cikgu Mirza ada kelapangan, hubungi saya melalui Yahoo! Messenger dan kita akan bincangkan lebih detail mengenainya.

      Terima kasih

  13. 5 November 2009 at 12:30 AM

    Salam..tahniah cikgu di atas web nie…saya cuba untuk download lembaran kerja bm dan matematik tetapi tidak boleh…nk minta tolong cikgu email pada saya dokumen..terima kasih di atas kerjasama..

    • 5 November 2009 at 4:05 AM

      Salam.

      cikgu ruby, saya cuba download di sepuluh buah komputer yang berlainan jenis dan tiada masalah. Saya perlukan maklumat cikgu ruby apa yang terjadi semasa download supaya saya boleh baiki link itu semula.
      TQ

  14. norzarinawati
    8 November 2009 at 12:56 PM

    terima kasih kerana memberi banyak idea untuk membimbing murid-murid yang lemah.semoga Allah membalas jasa baik cikgu.

  15. zuraida
    21 November 2009 at 10:12 AM

    tahniah kerana permohonan utk berpindah diluluskan.!!!

  16. zuraida
    21 November 2009 at 10:13 AM

    boleh tak cikgu kirimkan saya pandan utk menulis laporan tahunan pemulihan. sekadar untuk rujukan.

  17. zuraida
    21 November 2009 at 10:14 AM

    boleh tak cikgu kirimkan saya panduan utk menulis laporan tahunan pemulihan. sekadar untuk rujukan.

    • 23 November 2009 at 8:05 AM

      Insyaallah..saya cari dulu. Kalau ada nanti saya emailkan pada awak ye..

      Terima kasih..

  18. yus
    5 Disember 2009 at 10:21 AM

    Akum,thanks alot 4 all this usefull information…mmg susah nak cari info pasal PK yg btul2 complete..but here i can find almost everything 4 me yg baru 3 tahun jadik guru PK…masih terkontang-kanting lagik..jadi guru PK mmg best n menguji kesabaran bukan sajer ngan karenah murid but sometimes guru-guru aliran perdana yg ada segelintir mengatakan tugas guru PK mudah,murid skit,peruntukan fizikal byk n gaji besar bagi guru KPLI…but they don’t know the reality,but i take it as challenges…anyway keep up the good work cikgu…i will promote your site to all my GPK friend.

  19. yus
    5 Disember 2009 at 6:14 PM

    Akum cikgu….PK ader rancangan pengajaran tahunan,ader tak Huraian dan sukatan pengajaran bagi PK…besarlah harapan saya sekiranya cikgu ader coz sayer pernah dimaklumkan olek GPK 1 bahawa RPT adalah berbeza dgn HPT dan SPT…

    p/s:bangga ngan pencapaian seorang lagi woghih N9 yg berkaliber dan prihatin ;)

    • 6 Disember 2009 at 12:38 AM

      Salam,

      Untuk makluman cikgu Yus, program khas pendidikan Pemulihan tiada rancangan tahunan mahupun sukatan pelajaran. Apa yang perlu cikgu Yus ada hanyalah senarai kemahiran Pemulihan Bahasa Melayu dan Matematik sahaja.

      Mengapa tiada RT dan SP? kerana cikgu Yus akan mengajar individu atau murid yang berbeza dari segi daerah kelemahan. Setiap murid mengalami masalah kemahiran yang berbeza. Itu yang cikgu Yus kena ambil tahu.

      Cikgu Yus akan mendidik murid berdasarkan daerah kelemahan yang diperoleh hasil daripada analisis ujian diagnostik yang cikgu telah jalankan. Oleh yang demikian, senarai kemahiran itu sahaja yang perlu ada.

      Perlu diingat, ‘silibus’ dalam program pemulihan tidak sama dengan subjek lain. Dalam program Pemulihan, selagi murid tidak menguasai asas kemahiran, cikgu tidak digalakkan mengajar murid kemahiran lain.

      Mengajar di kelas Pemulihan, guru tidak mementingkan faktor cepat atau tidak ‘silibus’ yang diajar itu habis dalam tahun semasa. Tetapi, guru perlu lebih mementingkan kualiti pengajaran dan berusaha meningkatkan keupayaan murid.

      Terima kasih. (“,)

  20. yon
    12 Disember 2009 at 9:00 PM

    aidi..best la ang dah 5 taun ngajar pk. aku baru tahun depan nak mula ajar. ilmu masa kt ib hiang macam tu saja. jadi macam fresh teacher la plak. nak kena mula dari awal. mujur la hang ada. boleh la aku menumpang kasih. aku akan guna laman ni dengan sebaik mungkin tp tak la sebaik hang. keep on rockin..bro

  21. limpgsr
    19 Disember 2009 at 12:38 AM

    terima kasih cikgu krn banyak membantu saya dalam mengumpul maklumat, saya akan mengguna info yang saya kumpul itu utk berjasa kpd negara, m’sia maju jaya……

  22. sitiroz
    30 Disember 2009 at 8:45 PM

    Salam….berapa fail yang perlu kita ada bg guru pk..dengar kt dah ada guideline baru ttg filing system. Satu lagi, kiosk masih lg digunapakai atau dh x perlu? Kalau perlu, tlg senaraikan kiosk yg wajib ada dlm kelas pem.

    • 31 Disember 2009 at 7:23 PM

      Salam,

      1. Fail PK samalah dengan fail Panitia. ‘filing system’ tu untuk melicinkan lagi cara pengurusan fail tu supaya tak berserabut apabila disemak. Sila rujuk kepada JU daerah atau negeri untuk maklumat lanjut.

      2. Kiosk bergantung kepada saiz kelas. Kalau cikgu mewujudkan kelas sekadar untuk nampak cantik tetapi tidak membantu murid dari segi peningkatan akademik, elok cikgu pertimbangkan. Untuk melihat jenis2 kiosk, sila rujuk nota yang terdahulu dalam laman ini.

      TQ

  23. 5 Januari 2010 at 10:59 PM

    taniah anda chegu yang hebat…

  24. ROHAYA
    6 Januari 2010 at 10:37 PM

    salam cikgu…

    boleh saya dapatkan huraian sukatan untuk protim bahasa melayu dan matematik. kalu boleh saya mnta cikgu cikgu emailkan kepada saya. saya berharap cikgu mbantu saya.
    terima kasih

  25. ROHAYA
    6 Januari 2010 at 10:50 PM

    protim ni utk murid thun 4 dan 5. lembaran kerja bagaimanakah harus diberi kepada murid. adakah sama seperti pemulihan khas???

    naper saya tk dpt downlod lembaran kerja pemulihan diatas ya.. leh cikgu bls dan emailkan kepada sy. tima kacih

    • 6 Januari 2010 at 11:13 PM

      Cikgu Rohaya,

      Protim untuk murid tahun 4, 5 dan 6. Lembaran kerja boleh diberi mengikut kesesuaian. Untuk menjadikannya lebih mudah, setiap sekolah telah dibekalkan dengan sebuah modul protim. Ikut sahaja modul yang diberi dan segalanya akan menjadi mudah.

      Protim tiada huraian sukatan. Segala proses P&P adalah berdasarkan laporan ujian pengesanan yang dijalankan. Jadi, pengajaran mengikut daerah kelemahan murid. Sila rujuk modul yang diedarkan di setiap sekolah.

      Segala bahan yang saya letakkan di ruangan download ini telah dikemaskini dan didapati tiada masalah. Harap cikgu boleh beritahu saya kenapa cikgu tak boleh download semua bahan tu.

      TQ

  26. chu ann hock
    15 Januari 2010 at 11:23 PM

    apa code untuk download file ini? telah cuba masukkan code tapi tidak berkesan…saya sangat memerlukannya…terima kasih…bahan di laman in sangat bagus dan membantu…saya baru 2 minggu jadi guru pemulihan…pening sikit dan tengah kumpul bahan Pnp serta apa2 yang berkaitan pemulihan…

  27. alyabatrisyia
    21 Januari 2010 at 9:03 PM

    kenapa ujian diagnostik tak dapat download cikgu. kalau boleh email kepada saya.

    • 21 Januari 2010 at 9:58 PM

      maaf, saya tak tau kenapa anda tidak boleh download sebab saya baru selesai download ujian diagnostik itu di dua buah laptop dan dua buah komputer secara berasingan dan tiada masalah.

      Harap anda boleh cuba lagi dan pastikan PC anda ada perisian adobe.

      Tkasih

  28. sitiroz
    1 Februari 2010 at 6:10 PM

    salam…minta penjelasan ttg kontrak latihan murid. Camna nak buat kontrak tu untuk murid pemulihan?

  29. mathew
    9 Februari 2010 at 2:07 AM

    nak tanya,bila cg nak uploadkan IKAM?..lma saya tunggu..tq

  30. zaim
    13 Februari 2010 at 12:17 PM

    salam cikgu…kenapa tak boleh download permainan ict matematik tu…

    • 13 Februari 2010 at 12:35 PM

      Salam,

      saya baru cuba download tadi. Okey saja nampaknya dan tiada masalah pun..

  31. suzie
    13 Februari 2010 at 6:16 PM

    kenapa susah nak download? saya adalah salah seorang guru pelatih pendidikan pemulihan khas.saya sangat perlukan maklumat yang terdapat di dalam site ni.

    • 13 Februari 2010 at 7:43 PM

      cikgu suzie,

      saya telah cuba di 10 buah komputer yang berlainan dan mendapati tiada masalah untuk download pun. Mungkin dalam komputer cikgu tiada perisian untuk extract bahan tu atau pun cikgu tidak menggunakan Internet Explorer atau Mozilla Firefox versi terkini.

      Harap cikgu suzie dapat beritahu apa masalah sebenar yang berlaku semasa download.

      Terima kasih

  32. anis
    16 Februari 2010 at 6:56 PM

    salam cikgu
    maklumat dr blog cg sgt brgna bg sy sbgai bakal guru pmulihan
    sy msih dlm proses pmbelajaran
    blh cg trangkn pd sy apkah klas pmulihan inklusif?
    dan bgaimana kaedah pngajaran bg klas inklusif?

    • 20 Februari 2010 at 8:16 PM

      pendidikan inklusif merupakan program yang mengintegrasikan pelajar berkeperluan khas ke dalam sistem perkolahan biasa. Pelajar ini akan menikmati lebih banyak peluang dan pembelajaran sebagaimana yang dinikmati oleh rakan sebaya mereka yang normal

      Antara kaedah yang digunakan dalam pengajaran adalah :

      1 – simulasi
      2 – permainan
      3 – sumbangsaran
      4 – perbincangan
      5 – main peranan
      6 – inkuiri – penemuan
      7 – lawatan sambil belajar
      8 – kaedah pengajaran melalui radio dan televisyen

  33. fira
    20 Februari 2010 at 5:54 PM

    salam cikgu. terima kasih byk2 cikgu. byk maklmat dan ilmu yg saya perolehi dr blog ini. saya bukan gr pemulihan tp saya mgjar murid thn satu yg mpunyai thp pnerimaan dan pbeljran berbeza. thn ini merupakan tahun prtama posting saya. sya agak kelam kabut ckit krn diberi amanah utk mgjar tahun satu. bleh bg panduan skit kpd saya ckgu?

    • 20 Februari 2010 at 8:21 PM

      saya juga mengajar tahun satu.. sama2lah kita menimba pengalaman.. Cikgu tak usah khuatir kerana semua guru turut pernah merasai pengalaman pertama seperti cikgu. Cuma, cikgu jangan mudah putus asa lebih2 lagi apabila berdepan dengan masalah murid yang pelbagai kerana inilah peluang cikgu menimba pengalaman yang berguna. Mungkin suatu hari kelak, saya akan meminta pandangan cikgu pula bagaimana hendak berhadapan dengan sesuatu kesukaran yang ditonjolkan oleh murid. Masa itu, saya pasti cikgu sudah ada cara untuk mengatasinya..

      terima kasih

  34. amy
    6 Mac 2010 at 4:24 PM

    boleh tak sy minta maklumat mengenai rancangan pengajaran tahunan matematik dan bahasa inggeris serta lembaran kerja matematik dan bahasa inggeris untuk pendidikan khas?

    • 6 Mac 2010 at 7:20 PM

      maaf…kebanyakan bahan yg anda minta memang tiada..sya akan usahakan supaya anda dan pelawat-pelawat lain dapat manfaat segala yang ada dalam blog ini..

      maaf

  35. arlina
    9 April 2010 at 11:31 AM

    salam….. terima kasih di atas laman yang sangat2 membantu saya…. tahniah dan terima kasih… semoga jasa anda mendapat rahmat dari Allah….

  36. mohd jusry
    12 April 2010 at 1:32 PM

    terima kasih atas info yang banyak berguna kepada saya

  37. halim
    14 April 2010 at 4:45 AM

    nak tau macam mana nak buat huruf yang ada dot-dot gitu. Terima kasih.

  38. AZIAH
    15 April 2010 at 9:22 PM

    cmne nk wat ngan murid tahun 5 yang masih tidak dapt membunyikan suku kata t’utama kvk?murid ini b’pindah ke sekolah sy awl thn ni.mula2 dia lgsg x tau suku kata kv.skang nie baru dpt baca sket.

    • 12 Julai 2010 at 9:42 PM

      Salam,

      Puan Aziah, latihan bertulis dan pengulangan dari segi sebutan, lembaran kerja, bahan bantu mengajar akan banyak membantu memudahkan urusan puan. Teruskan usaha puan

      Terima kasih

  39. 20 April 2010 at 5:07 PM

    Salam, tahniah di atas usaha cikgu, banyak bahan yang dapat dikongsi dan digunakan di dalam P&P…..saya link blog ni ke blog saya ye… terima kasih…

  40. wan nor azura
    27 April 2010 at 12:02 AM

    terima kasih cikgu utk lembaran kje utk pemulihan…em, cmne kite nk ajar murid yg mmg susah nk baca…maksud saya yg tegar…dh bermacam2 dah saya buat, ttp xberhasil…teruskan usaha murni cikgu ini….jasa baik hanya allah saje yg akn mbalas…

    • 27 April 2010 at 7:22 PM

      Salam,

      Saban tahun, saya akan berdepan situasi yang sama seperti yang anda alami. Cara yang paling mudah, anda buat analisis tentang murid dari segi akademik, tingkah laku dan sebagainya. Kemudian, buat satu laporan bertulis kepada pihak pentadbir supaya disokong agar murid dapat dirujuk kepada doktor pakar.

      Ini kerana mungkin murid berkenaan didapati bermasalah disebabkan faktor-faktor yang kita sendiri tidak ketahui tetapi boleh dikesan melalui ujian yang dilaksanakan oleh doktor.

      Kemudian, jika murid benar-benar didapati bermasalah, doktor akan mengeluarkan satu laporan. Ambil laporan itu dan serahkan kepada GPK HEM untuk tindakan susulan.

      Cara yang sukar adalah, anda teruskan mengajar murid itu seperti biasa tanpa mengenal penat lelah. Anda sediakan bahan bantu mengajar yang banyak dan setiap hari mengerah tenaga untuk memastikan murid ini kuasai kemahiran sehingga anda sendiri stress. Maka anda akan hadapi dua situasi berikut :

      Pertama, murid yang didapati bermasalah akan terus gagal untuk menguasai kemahiran dan kedua, anda berjaya mendidik murid kuasai kemahiran tetapi mungkin memakan masa yang lama.

      Saya syorkan anda bawa perkara ini ke pengetahuan pihak pentadbir sekolah. Guru Besar dan GPK 1 perlu duduk bersama anda untuk membincangkan perkara ini jika didapati serius.

      Semoga berjaya. (“,)

      • sabarina
        6 Mei 2010 at 12:48 PM

        salam cikgu…
        saya guru pemulihan lantikan sekolah je…nak cover mana kosong ..so far ok tapi problemnhya pasal linus sekarang ni…dah le saya tak ada basic dalam hal ni..saya kabur pasal pelaksanaan linus ni.maksud saya cara bagaimana guru pemulihan harus laksanakan linus ni. saya ada 28 murid linus tegar skrg.harap dapat bg guide kat saya

  41. sa'adiah
    12 Julai 2010 at 1:39 PM

    Tahniah atas apa yang anda lakukan!! Keep going.

  42. thine
    17 Julai 2010 at 12:33 AM

    thx untuk maklumat dalam laman web ini.. laman ini sangat membantu cikgu dalam proses pengajaran terutamanya pelatih praktikal seperti saya… terima kasih banyak2… semoga dapat di pelbagaikan lagi dan tahniah atas usaha cikgu dalam membantu meningkatkan kemahiran mengajar guru di Malaysia…

  43. hasmida
    31 Julai 2010 at 10:13 PM

    alhamdulillah…syukur kepada Allah kerana menunjukkan jalan menemui web ini. banyak bahan2 yang berguna saya jumpai di sini, begitu juga idea2 yg boleh kita ubahsuai ikut keadaan kelas kita. saya bukanlah guru pemulihan, tetapi tahun 1 sekolah saya mempunyai murid2 tegar literasi & numerasi yg perlukan cara pengajaran pemulihan. terima kasih cikgu atas perkongsian cikgu.terima kasih banyak.

  44. lim
    8 Ogos 2010 at 8:40 AM

    terima kasih kerana menyediakan begitu banyak bahan dan imformasi mengenai pddk pemulihan, saya dapat belajar banyak.

  45. Fadzreeq
    28 September 2010 at 7:31 PM

    Terima kasih cikgu, cikgu telah menyelamatkan saya…saya ni bakal cikgu, jd agak blur psl PROTIM nih…bila da tgk bahan2 cikgu baru saya paham fungsi protim…

    moga Allah je yang dapat balas jasa cikgu, AMIN~

  46. Fiqlea
    26 Oktober 2010 at 6:33 PM

    Alhamdulillah, banyak bahan n info b’guna utk sy yang baru memegang jawatan GPK ni. Banyak yg sy perlu tahu… tp, sy bmasalah utk download bahan n info yg dikongsi… boleh tak cikgu tulun e’mail kan ke email add sy… tq

    • 26 Oktober 2010 at 10:01 PM

      salam…

      maaf cikgu Fiqlea..boleh tak cikgu maklumkan saya apakah bahan yang tidak boleh dimuat turun? Maklumat ini untuk memudahkan saya perbaiki link yang rosak.

      Terima kasih

  47. wawa
    26 Januari 2011 at 9:45 AM

    minta izin ambil bahan dr ckgu..sy budak baru bljr..

  48. rodziah
    20 Februari 2011 at 7:12 PM

    boleh ka kita bina soalan sendiri untuk ujian bulanan murid protim?bagaimana pula sistem pemberian markahnya dengan kelas normal?

  49. 25 Februari 2011 at 7:14 AM

    salam cg… saya nak minta tolong cg emailkan saya bahan2 pemulihan yang ada… bahan cg amat berguna utk kelas saya. irupn kalau tidak menyusahkan cg… RPT BM n MT sudah di delete ya cg?… kalau cg sudi emailkan dng saya ya.. masalah line internet ni tak bagus… TQ cg.. ni email saya.. qis_qin@ymail.com

  50. ita azman
    12 Mac 2011 at 10:13 PM

    Assalamualaikum….cikgu…saya berminat dgn ujian diognastik membaca dan menulis…blh tolong emelkan kpd saya…? TQ

  51. Helley J SKMG
    17 April 2011 at 4:17 PM

    Semua bahan yang diberikan sangat berguna. Tahniah usaha Cikgu yang banyak membantu Guru Pemulihan Khas. Guru cemerlang “O” Pemulihan.

  52. 27 April 2011 at 3:04 AM

    Salam sejahtera dan assalamualaikum.

    Sy nak ucapkan terima asih krn sudi berkongsi makl dengan semua mengenai downloading sesuatu bhn pengajaran. Selalunya laman yg sy buka, memg susah nak download.

    Terima kasih sekali lagi.

  53. jsephine
    4 Mei 2011 at 2:45 PM

    assalamualaikum salam sejahtera salam satu malaysia…

    boleh tak saudara bantu saya untuk memberi satu laporan mengenai:-

    1)menulis senario pengajaran dan pembelajaran=senario situasi kelas memaparkan masalah yg timbul spt kelas bising,murid ganggu kwn,murid byk cakap,murid x perhatian dlm kelas dll masalah.

    2)Hurai masalah tersebut mengikut teori pembelajaran dan teori perkembangan

    3)Pelan mengatasi masalah yang diberikan tersebut berlandaskan teori:
    i) pembelajaran behaviorisme (teori pelaziman klasik pavlov,pelaziman klasik watson,teoti pelaziman operan thorndike dan operan skinner
    ii)teori sosial-teori albert bandura
    iii)teori kognitif -

    jika boleh tolong bantu blhlah hanratkan kepada email saya :
    josephine_jango@yahoo.com

  54. harni
    17 Mei 2011 at 10:44 AM

    salam….
    pemulihan khas dan pendidikan khas (masalah pembelajaran) berbeza kan?..cikgu xda bahan yang boleh di share ttg pend.khas? contohnya bahan2 dalam pentaksiran pend.khas

  55. suzie mi
    18 Julai 2011 at 9:51 AM

    Salam. Cikgu haidi ada tak set ujian pengekalan untuk kelas matematik? ada assignment yang perlu saya buat dan sebelum memulakan assignment tu, kami diminta untuk buat ujian pengekalan untuk beberapa thap umur. Malangnya saya kurang faham apa itu ujian pengekalan. Terima kasih.

  56. cik nida
    16 Ogos 2011 at 11:30 PM

    terima kaseh banyak2 :) diatas perkongsian ilmu

  57. cikgu margs
    26 September 2011 at 8:22 PM

    terima kasih banyak2 kerana berkongsi. ramai cikgu mdpt manfaatnya.

    thanks.

  58. wan nor habani
    30 September 2011 at 11:30 PM

    apabila berpindah sekoalh baru, saya dapati modul protim tak ada..adakah cikgu boleh dapatkan dan saya download drp cikgu?

    • 30 September 2011 at 11:42 PM

      sy akan cuba dapatkan modul PROTIM. namun, cuba cikgu tanya dengan GPK 1 atau guru tahun semasa yang menjalankan PROTIM di sekolah baru cikgu..

  59. cikgu pemulihan
    7 Oktober 2011 at 3:14 PM

    cikgu ada soalan ujian pelepasan untuk matematik?

  60. thegeneral
    10 Disember 2011 at 10:20 PM

    Cikgu minta kebenaran gunakan latihan suku kata untuk tugasan saya

  61. cikgu pk
    1 Januari 2012 at 12:59 PM

    adakah murid pemulihan tahun tahun 2 (2012 ini) perlu menjalani ujian diagnostik atau melihat kelemahan mereka berpandukan konstruk yang merekabelum kuasai dalam literasi.

  62. ct
    1 Januari 2012 at 1:54 PM

    salam cikgu.. maaf ye kalau menyusahkan, nak minta tolong cikgu bole tak tlg emelkn kt sy ujian diagnostik BM for p.khas. mngkn bole digunakan utk stdnt sy even tu utk pemulihan ye actually. tQ.

    emel saya : pnct_84@yahoo.com

    lot’s of thanks ;D

  63. SURIANA
    2 Januari 2012 at 5:10 PM

    salam..ckgu blh x emailkan sy rancangan tahunan BM kelas pemulihan….saya cuba d/load tapi x berjaya….jasa mu di kenang….TQ
    ni email sy….suekiy2008@yahoo.co.uk

  64. Moi
    3 Januari 2012 at 9:15 PM

    Kalau cikgu ada RPT KSSR Bahasa Inggeris Tahun 2, tolong kongsi bersama. Terima kasih!!!

  65. sumaya
    5 Januari 2012 at 10:49 AM

    salam…

    cikgu, klu dh update RPT KSSR Bahasa Inggeris Tahun 2, tolong kongsi bersama ya..klu ade bahan berkaitan, mohon share…
    email directly kpd sy…sumaiyah204@yahoo.com

    thanks…:)

  66. noraini
    11 Januari 2012 at 9:04 AM

    as salam

    cikgu saya nak minta tolong emailkan ujian saringan bm n math untuk tahun 2 dan 3 pemulihan khas….kalau ada bahan mohon emeilkan…….tq

  67. azura
    14 Januari 2012 at 11:37 AM

    Salam cikgu.ada tak panduan guru untuk sains dunia teknologi kssr tahun 2..boleh share tak?

  68. 18 Januari 2012 at 12:56 PM

    Selamat tengah hari cikgu2 sekalian, ada sesiapa tak yang menyimpan soft copy utk manual ujian pengesanan murid bermasalah pembelajaran? Boleh tak berkongsi? Ini kerana saya telah kehilangan manual tersebut dan buat masa ini saya tidak menjumpainya dalam internet. Terima kasih. Oh ya, blog ini sangat bermanfaat. Semoga Tuhan memberkati usaha cikgu.

  69. fzs
    19 Januari 2012 at 2:12 PM

    assalam cikgu,

    ade tak software adobe premiere pro & adobe after effects full version?

    thanks…

  70. lonely bear
    25 Januari 2012 at 12:10 AM

    assalamualaikum. untuk silibus latihan bg guru pendidikan khas ada tak?

  71. Admin
    25 Januari 2012 at 9:37 AM

    salam, saya tak pasti la untuk guru pendidikan khas ada atau tidak.harap dapat rujuk ke PPD masing-masing

    • ahmad
      25 Oktober 2013 at 1:08 PM

      salam..ade tak penerangan tentang perbezaan huraian sukatan bahasa melayu dengan huraian sukatan pemulihan.kalau ada saya nak.plzzz

  72. mohd azizi asli
    26 Januari 2012 at 7:02 PM

    salam,boleh tak cikgu emailkan huraian sukatan pelajaran kssr pendidikan jasmani tahun 2.minta maaf sebab menyusahkan..jieana3113@gmail.com

  73. mohd mazli alias
    8 Februari 2012 at 11:24 AM

    salam…cikgu boleh tak emailkan saya sukatan pelajaran pemuluihan khas Matematik…
    saya dah cuba download tapi tak berjaya…
    alislamber@yahoo.com
    terima kasih cikgu

    • Cikgu
      13 Februari 2012 at 9:52 PM

      salam,

      sila cuba lagi..

  74. MDAN
    9 Februari 2012 at 4:26 PM

    caya lah ko…hebat ilmu pemulihan ko sekarang…MDAN IBMM

  75. Husz
    10 Februari 2012 at 11:37 PM

    Cikgu, Adakah bahan ini sesuai untuk pendidikan khas sekolah menengah juga…..??

  76. rosminah
    13 Februari 2012 at 12:04 AM

    cikgu,,bolehkah saya dapatkan set kontrak latihan murid bahasa melayu kssr tahun 2 2012….??

  77. 24 Februari 2012 at 12:39 PM

    sbnrnya sy tengah cari bahan utk buat assignment literasi bahasa melayu – perlu buat pemerhatian terhadap masalah dlm penguasaan literasi bhs melayu dan kena hasilkan satu set bahan bantu belajar pemulihan bhs melayu bg mengatasi masalah tersbut….bantulah sy menyiapkan tugasan ini ….

  78. janet
    19 Mac 2012 at 3:36 PM

    sesiapa ada huraian sukatan matematik tahun 2 KSSR?

  79. Najihah
    19 Mac 2012 at 4:23 PM

    salam cg haidi…terima kasih sb bahan cg byk membantu sy.cg haidi ada cth power point kemahiran membaca a- z tak…sb sy kena sediakan presention utk pendidikan khas…buntu ni sb tak pernah buat…klu ada bleh email kt sy di sini.mummyjieha82@yahoo.com.tq.

  80. hafiza
    29 Mac 2012 at 12:01 PM

    sala cikgu..boleh tak send dekat email saya tentang lembaran kerja bahasa melayu dan ujian diagnostik bahasa melayu..nk download tp takleh..terima kasih di atas cikgu…
    ni email saya…. farid9327@yahoo.com

  81. hafiza
    29 Mac 2012 at 12:02 PM

    salam cikgu..boleh tak send dekat email saya tentang lembaran kerja bahasa melayu dan ujian diagnostik bahasa melayu..nk download tp takleh..terima kasih di atas jasa baik cikgu…
    ni email saya…farid9327@yahoo.com

  82. Mastika
    23 April 2012 at 12:36 PM

    saya cuba download bhn2 di ada tp tak dapat la….klau blh nk bhn pengajaran dan jg lembaran kerja pemulihan matematik dan bm ….

  83. 4 Mei 2012 at 5:09 PM

    terima kasih atas bahan yang disedia dan reda untuk dikongsi secara percuma , moga anda dimurahkan rezeki dunia dan akhirat

  84. marg
    18 Jun 2012 at 9:40 AM

    terima kasih banyak-banyak cikgu kerana sudi berkongsi. ia sangat berguna. semoga Tuhan membalas segala kemurahan hati dan usaha cikgu ini. May God bless u. Amen.

  85. Faridah Bt Kamaruzzam
    18 Jun 2012 at 11:18 AM

    tq very much.really help me to get info about pemulihan khas.

  86. adilah
    29 Jun 2012 at 7:35 PM

    saya jadikan ini sbgai bahan rujukan tesis saya. terima kasih cikgu

  87. cikgu ema
    1 Ogos 2012 at 1:03 PM

    salam..cikgu…boleh x emailkan dekat saya bahan berkaitan dengan program pemulihan LINUS…THANKS A LOT

  88. saifulbahri
    12 September 2012 at 11:32 PM

    salam cikgu… bleh tak cikgu berikan contoh multimedia interaktif pemulihan matematik.. nombor 1-100 sahaja.. untuk operasi tambah…

  89. Che Sue
    5 Oktober 2012 at 7:47 PM

    Salam Cikgu sy perlukan bahan untuk kemahairan bacaan tahun 5. jasa baik cikgu dan rakan diucapkan terima kasih.

  90. 8 Oktober 2012 at 2:08 AM

    terima kasih atas perkongsian bahan ini…tq cikgu

  91. 21 Disember 2012 at 9:44 AM

    alhamdulillah..jumpa laman ni…terima kasih ats keikhlasan cikgu berkongsi ilmu yg bermanfaat ini..smoga ALLAH membalas segala jasa baik cg.

  92. yen
    10 Mac 2013 at 11:50 PM

    ada jual x, lembaran kerja utk pengurusan tingkah laku? kalu ada bgtau ye :)

  93. 3 Julai 2013 at 12:31 PM

    salam. semua ebook panduan bisnes internet x boleh download. harap upload balik ya! emelkan ke 1malaysia85@gmail.com

  94. 5 Julai 2013 at 6:58 PM

    Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
    Would you suggest starting with a free platform like
    Wordpress or go for a paid option? There are
    so many options out there that I’m completely confused .. Any tips? Appreciate it!

  95. 13 Julai 2013 at 9:53 AM

    If you are going for finest contents like I do,
    just visit this website daily as it provides quality contents, thanks

  96. Ray
    22 Julai 2013 at 5:46 PM

    Hi there, I wish for to subscribe for this web site to take newest updates,
    so where can i do it please assist.

  97. 3 Ogos 2013 at 9:07 PM

    I’m not sure why but this blog is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still
    exists.

  98. 6 Ogos 2013 at 4:17 PM

    Next week, you can get free pancakes served to you on National
    Pancake Day at IHOP. I don’t know about you, but I would much rather spend that money on an attraction or nice dinner somewhere. It used to be that I used a plain pancake mix of some sort with white bleached flour and shortening and the essentials of baking soda and baking powder.

  99. 8 Ogos 2013 at 3:02 AM

    Warm-mist humidifiers and vaporizers work by boiling water and expelling
    steam. Unfortunately many people consider vaporizers for less than one use, and we all know what that
    is. s e cigs appear and feel like regular cigarettes, and financially after switching with
    Freshcig will save you a huge 75%.

  100. 14 Ogos 2013 at 2:14 AM

    hello!,I love your writing so much! share we keep up a correspondence more approximately
    your post on AOL? I need a specialist in this house to resolve
    my problem. May be that’s you! Looking ahead to see you.

  101. 17 Ogos 2013 at 9:10 AM

    Smoking cannabis also exposes others in your medicine through second-hand
    inhalation and even though you might appreciate the skunky, pungent aroma, others may not.
    Wade Agnew, the writer of the sensational
    autobiography. Out of the three a kettle is probably going to be the cheapest to get and you may already have one in
    your home.

  102. nor hidayah
    23 Ogos 2013 at 10:48 AM

    salam,cikgu.saya mencari buku panduan bahasa inggeris kssr tahun 1 dah lama dalam internet.namun gagal menjumpainya.Bolehkah cikgu membantu saya?Saya amat memerlukannya.TQ

  103. 16 September 2013 at 8:04 PM

    Simply desire to say your article is as astonishing.
    The clarity in your post is simply spectacular and i can assume you’re an expert on this subject.
    Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date
    with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  104. 19 September 2013 at 12:14 PM

    Can you tell us more about this? I’d care to find out more
    details.

  105. 28 September 2013 at 11:26 AM

    SALAM..CIKGU IZINKAN SAYA MENGGUNAKAN MAKLUMAT DAN KEPAKARAN CIKGU UNTUK DIJADIKAN PANDUAN. SAYA MENGAJAR KELAS INKLUSIF TAHUN 4 DAN 5.

  106. 28 September 2013 at 11:36 AM

    ASSALAMUALAIKUM..saya baharu mengajar murid pendidikan khas selama 7 tahun…mulai tahun ini saya di arahkan untuk mengajar kelas inklusif pula.saya amat berharap sekiranya ada rakan guru yang mempunyai pengalaman dan kebitaraan dalam pengajaran kelas inklusif berkongsi maklumat di blog ini.semoga ilmu yang dikongsikan mendatangkan manfaat sampai ke syurga,,amiin

  107. ahmad
    25 Oktober 2013 at 1:06 PM

    salam..ade tak penerangan tentang perbezaan huraian sukatan bahasa melayu dengan huraian sukatan pemulihan.kalau ada saya nak.plzzz

  108. 1 November 2013 at 12:05 PM

    Heya i am for the first time here. I came across this board
    and I find It really useful & it helped me out a lot.
    I hope to give something back and aid others like you aided me.

  109. 28 November 2013 at 12:35 PM

    I am in fact grateful to the owner of this wweb site who
    has shared this enormous piece of writing at at this place.

  110. 28 November 2013 at 12:37 PM

    When the developers confirm the payment, they’ll email a Mailplane license file to the payee.
    We were also captivated by another epic story called “Jewel in the Palace”,
    also known as,”Dae Jang Geum”, is based on historical
    figure Jang Geum, the first female royal physician of
    the Joseon Dynasty of Korea. No doubt DISH Network has played the pioneering role in bringing in
    a handful of innovations in television technology.

  111. 27 Disember 2013 at 4:19 AM

    My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for
    about a year and am nervous about switching to another platform.

    I have heard great things about blogengine.net. Is there a
    way I can import all my wordpress content into it? Any kind of
    help would be really appreciated!

  112. 16 Mac 2014 at 9:47 PM

    I am actually pleased to read this web site posts
    which consists of lots of helpful information,
    thanks for providing these data.

  113. 22 Mac 2014 at 7:45 AM

    Hi there fantastic blog! Does running a blog similar to this require a lot of work?
    I have absolutely no expertise in computer programming however I was hoping to start my own
    blog soon. Anyways, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
    I understand this is off subject but I simply had to ask.
    Appreciate it!

  114. umi
    27 Mac 2014 at 6:05 PM

    Terima kasih atas perkongsian ilmu yang sangat berguna. Saya sedang mencari tema buku teks pendidikan khas tahun 3. Jika cikgu ada, boleh share dengan saya.

  115. Nurul Aina Zanal Abidin
    5 April 2014 at 10:37 AM

    maaf cikgu. mohon emailkan rpt literasi linus bahasa inggeris tahun 2. aina3184@gmail.com

  116. 24 April 2014 at 11:37 AM

    Fat Loss Factor is really a phenomenal alternative and appeals to
    some wide range of business and every day people who don’t have
    hours to spend at the gym or spend long hours preparing complicated meals.
    By developing a way to exercise at home, you will
    find that it’s easy to workout when you do not have to go across town.
    The weight loss plan works extremely well by
    both women or men no matter how much which they weigh or
    how unfit they may be.

  117. 4 Mei 2014 at 11:05 AM

    Excellent items from you, man. I’ve remember your stuff prior to and you are just too great.

    I really like what you have received here, really like
    what you are saying and the best way by which you
    are saying it. You are making it enjoyable and you
    still care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from
    you. This is really a great site.

  118. Ernie
    30 Mei 2014 at 12:06 AM

    salam cgu napa rancangan pengajaran tahunan pemulihan mat n bm tk bleh download

  119. 9 Jun 2014 at 7:48 PM

    Don’t get stuck paying for a game that you won’t enjoy.
    For this example, let’s take the middle ground and go with $15 per hour for a mid-level tester.
    While you will enjoy the game, you will also have to pay attention to the small changes in the game and focus on the bugs and glitches that make the game less than enjoyable.

  120. 22 Jun 2014 at 10:10 AM

    Dekat mana jual buku itu?

  121. sis
    28 Jun 2014 at 9:34 PM

    maaf .. saya tak boleh download untuk link ziddu .. :( agak2 cikgu bole tak update ke link selain ziddu ? seperti mediafire ke..?

  122. 25 Julai 2014 at 12:12 AM

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
    on the video to make your point. You definitely know what youre talking about,
    why throw away your intelligence on just posting
    videos to your site when you could be giving us something informative to
    read?

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 110 other followers

%d bloggers like this: